Rasmussen ten onrechte op staande voet ontslagen

Een paar dagen voor de start van de 95ste Ronde van Frankrijk is voor de Rabobank-wielerploeg een einde gekomen aan een affaire die zich sinds de vorige Tour heeft voortgesleept....

Van onze verslaggever Mark Misérus

De geletruidrager werd op 25 juli uit de Tour gehaald nadat hij de koninginnenrit had gewonnen en hard op weg was naar de eindzege. Een dag later werd hij ontslagen door Rabobank. De Deen had gelogen over het invullen van zijn whereabouts en zo dopingcontroles omzeild. Maar volgens kantonrechter Sap wist of had de ploegleiding al voordat de Tour van start ging, kunnen weten dat Rasmussen de regels overtreed.

Rabobank was toen al in bezit van een brief van de internationale wielerunie UCI waarin de renner werd gewaarschuwd voor zijn gemiste controles. Uit sms- en faxverkeer bleek volgens de rechter dat Rabobank wist dat de renner niet in Mexico was maar in Italië. Daar ontmoette hij ook ploegleider Erik Breukink.

Het ontslag op staande voet was daardoor onterecht, oordeelde de rechter. Rabobank moet nu 720.000 euro overmaken aan Rasmussen. Dat bedrag bestaat uit twee maandsalarissen van 70 duizend euro (die Rasmussen volgens de minimale opzegtermijn van het contract tegoed had), de gemaakte juridische kosten en de premie van vier ton die de renner had gekregen als hij in de gele trui Parijs was binnengereden.

Rasmussen had 5,5 miljoen euro schadevergoeding geëist van zijn voormalige werkgever. Dat bedrag vond de rechter te hoog omdat de renner de zaak zelf had doen ontstaan door de regels te ontduiken. Desondanks voelde de Deen zich volgens advocaat André Brantjes overwinnaar in de rechtszaak die hij zelf had aangespannen. Rasmussen was aan het trainen in Italië toen het vonnis bekend werd.

Volgens voormalig manager Henri van der Aat, die de zaak namens de ploeg afhandelt, is Rabobank ‘blij’ dat het ontslag van Rasmussen door de rechter als terecht is aangemerkt. Hij zei te hopen dat iedereen zich de komende tijd weer op de Tour en het sportieve vlak gaat concentreren.

De renner en de ploeg hebben drie maanden de tijd om in beroep te gaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden