Rapport: geen schuldige aan stranden boot bij Ocean Race

De Nederlandse navigator Wouter Verbraak voelt zich gesteund door het rapport van de onafhankelijke onderzoekscommissie over het stranden van Team Vestas in de Volvo Ocean Race. De Deense boot liep in november 2014 op een klif. Hoewel de uit het team gezette Verbraak eerder de schuld op zich nam, wijst het rapport dat maandag uitkwam geen schuldige aan.

Lisette van der Geest
Wouter Verbraak - rechts - tijdens de Ocean Race, afgelopen november. Beeld EPA
Wouter Verbraak - rechts - tijdens de Ocean Race, afgelopen november.Beeld EPA

Het onderzoek maakt duidelijk dat de kwaliteit van de elektronische navigatiekaarten en andere data aan boord omhoog kan. Tevens staat het wachtsysteem ter discussie. 'Het is belangrijk dat iemand die taken kan overnemen', zegt Verbraak. De achtkoppige bemanning wisselt elkaar onderling af. Er is maar een navigator, ten tijde van het ongeval lag Verbraak te slapen. Vestas heeft gen extra navigator aan wal.

De aanbevelingen voelen als 'welkome steun', zegt Verbraak. 'Het is fijn dat er grondig onderzoek is gedaan. Het belangrijkste is dat we iets van het ongeluk kunnen leren.'

Het team van Vestas werkt aan de reparatie van de zwaar beschadigde boot en is van plan in juni terug te keren in de wedstrijd. Zonder Verbraak. 'Dat was destijds teleurstellend om te horen, maar topsport is hard', zegt Verbraak. Bovendien heeft het ongeval een groot voordeel: hij heeft het nog nooit zo druk gehad. Hij wordt ingeschakeld door bedrijven bij het maken van navigatiekaarten en geeft lezingen over het voorval.

Afsluiten

Hij hoopt dat het onderzoek hem helpt het voorval af te sluiten. 'Tijdens de lezingen wil iedereen steeds een filmpje zien. Mijn maag draait daar nog elke keer bij om', zegt Verbraak. De nacht aan boord noemt hij de verschrikkelijkste uit zijn leven. 'We zaten gevangen, er was geen uitweg en onze boot werd langzaam aan stuk geslagen. Dan denk je dat het klaar is. Pas later, toen we verder op het rif lagen en de storm ging liggen, veranderde die gedachte.

'We hebben zoveel geluk gehad dat we daar heelhuids vanaf zijn gekomen', aldus Verbraak die in de afgelopen anderhalve maand een boek schreef over zijn ervaringen. In juni, wanneer de oceaanrace Scheveningen aandoet, komt dit uit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden