Ranomi, pas op voor de gezusters Campbell

Ze had één Campbell als grote tegenstander. Sinds vrijdag heeft Ranomi Kromowidjojo er nog een Campbell bij. En wat voor één, kon ze na de finale van de 100 meter vrije slag vaststellen. Bronte Campbell, de jongste van de zwemzussen uit Australië, werd wereldkampioen. Cate, de titelverdediger van 2013, moest zich tevreden stellen met brons.

Bronte Campbell (links) viert haar goud met haar zus Cate, die derde werd.Beeld Michael Dalder / Reuters

Ranomi Kromowidjojo, de nummer vier van een zwaar bezette finale, zei dat ze eigenlijk Sarah Sjöström had opgeschreven als de aflossing van de wacht op het hoogste WK-treetje. 'Ik heb niet zoveel verstand van zwemmen, hoor', spotte de olympisch kampioene van 2012.

Voor volgend jaar, het olympische seizoen, heeft ze haar zaken evenwel op een rijtje. Landgenote Femke Heemskerk, de verbleekte nationaalrecordhoudster (52,69), zal zij afgeschreven hebben. Ze moet in Rio duelleren met de twee Campbells en Sjöström, de Zweedse die vrijdag tweede werd.

Heel verschil

Het is een heel verschil met het vorige olympische seizoen, toen Cate Campbell in Londen eerst ziek werd en vervolgens een hand brak door over een tv-kabel te struikelen. Sjöström was daar ook zwak en uit vorm. Zij miste na een laat genezen ziekte zelfs de finale van de 100 meter vrije slag.

Kromowidjojo, ze weigerde in 2012 een kroontje op te zetten voor een dagbladreportage, kwam uit de Britse hoofdstad als de nieuwe, onbetwiste heerseres, een rol die na een matig naolympisch seizoen meteen al ter discussie stond. Op de 100 vrij schoof ze twee plaatsen naar achter; naar drie. Ze redde haar reputatie door bij diezelfde WK in Barcelona wereldkampioen op de 50 vrij te worden.

Nu twee jaar later is ze op het koninginnennummer van de zwemsport nog een positie naar achteren geschoven, maar het lijkt haar vooral te inspireren. Het heeft te maken met de weer ingezette vooruitgang. Haar 53,62 van eerder dit seizoen scherpte ze in de WK-finale aan tot 53,17.

Ranomi Kromowidjojo in actie op de finale van de 100 meter vrije slag op het WK zwemmen.Beeld ANP

Het is een gat van 0,65 seconde met de nieuwe wereldkampioene, Bronte Campbell. Kromowidjojo wees uit zichzelf toch maar op zus Cate, die twee jaar geleden een nog groter gat met haar sloeg.

Een podium zonder de Nederlandse aas, dat was sinds 2009 niet meer voorgekomen. Maar het leek Kromowidjojo allemaal weinig te doen. Ze sprak van het binnenkort aanbrekende 'grote feest' van de olympische voorbereiding. Nog één keer zal ze in de tunnel van concentratie kruipen, een soort van spartaans leven gaan leiden en zich gereedmaken voor een nieuwe explosie op de Olympus. Ze heeft nog wat jokers op zak, zoals ze betoogde.

Sister Act

De Campbells werden vrijdag vooral gevierd wegens hun Sister Act, vrij naar de film van Whoopi Goldberg en de verrichtingen van de tenniszussen Williams. Twee zussen op één erepodium, het is als een sprookje. Cate, hersteld van een schouderoperatie, moest steeds zeggen dat zij het zo gunde aan Bronte. Bronte gaf aan Cate een kus bij het fotomoment. Dat was de verkeerde volgorde.

De twee, ze verschillen twee jaar, doen in Brisbane alles samen. Ze zijn geboren in Malawi, in Afrika, maar hun Zuid-Afrikaanse ouders emigreerden naar Australië. Veel van hun kracht en discipline komt voort uit de omgang met Hamish, hun gehandicapte broer. Ieder lid van het gezin van vijf kinderen moest zijn taak op dat vlak uitvoeren.

Cate (23) en Bronte (21) zijn geboren zwemsters. Vooral Cate met haar 1.86 heeft veel voordeel van haar fysieke kwaliteiten. Zij zwemt met grote slagen (33) naar de overkant, Bronte, 1.79 lang, raffelt meer (39 slagen). Het is allemaal al in kaart gebracht voor het 'één-twee'-podium bij de Spelen van volgend jaar in Rio.

In Kazan was het één-drie en dan nog in de verkeerde volgorde. De jonge zus die de oudere zus voorbij zwemt, is het volgende verhaal dat de aandacht zal trekken. Bronte: 'Als ik ergens kwam, was ik altijd de zus van Cate Campbell.' Dat zal veranderen.

Dat er een verandering bij de Campbells op til was, had Kromowidjojo al een paar dagen voorzien. 'Bronte was zondag in de estafette al een halve seconde sneller dan Cate.' Het was scorebordjournalistiek die deze keer volkomen klopte.

Heemskerk: sorry, maar het was klote

Diepongelukkig is Femke Heemskerk in Kazan, maar van haar chef, technisch directeur Joop Alberda, mag ze zich niet in negatieve termen uitlaten. Na haar vijfde plek op de 100 meter vrije slag vloekte ze hartgrondig in de microfoons. 'Het mag niet van Joop, sorry dan, maar het was klote', zei ze na weer een mislukte race. De aanvoerster van de wereldranglijst (met 52,69 seconden) was in de finale langzamer dan in de halve finale: 53,38 om 53,58. Een doodzonde. Verklaringen voor haar offday had ze niet. 'Sorry hoor, die stomme vragen allemaal. Ik ben er klaar mee', aldus de zwemster die op de estafette nog 's werelds nummer 2 was. Na 58 seconden gesproken tekst stormde ze de catacomben uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden