Raggen bij de boei, jagen op de triple

In twee windsurfdisciplines was Casper Bouman al wereldkampioen. Nu aast hij als 31-jarige op een derde wereldtitel in het spectaculairste onderdeel: de slalom. Mogelijk lukt het deze week al op het WK op Texel.

Windsurfer Casper Bouman brengt zijn plank aan wal na de eerste heat van het WK dat vijf dagen en mogelijk tegen de vijftig heats duurt. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Het moet gaan waaien, zegt Casper Bouman. Dan kan hij, de ervaren plankzeiler, bij de top-3 eindigen op het WK slalom op Texel. Dan kan hij, niet ver van de branding, zijn lengte- en gewichtsvoordeel (1.96 bij 92 kilo) uitbuiten. Het windkrachtje 3 à 4 van vandaag is te zuinig.

'Bij dit soort wind, wat vlagerig, moet ik veel te veel aan de giek trekken. Bij zwaardere wind kan ik stabieler op de plank blijven staan. Hoef ik niet te werken. Voel ik mijn hand ook niet', verklaart Bouman.

De 31-jarige Scheveninger trekt en duwt wat aan de linkerhand. Die is gevat in een brace, een zwart gekleurde bescherming. De hand is gebroken, liever gezegd 'een van de vele botjes' is vorige maand in Japan, bij een val tijdens een World Cup, met pees en al losgescheurd.

De blessure ('ik kan nog gewoon kracht zetten met de hand') was geen reden om af te zeggen voor Texel, voor het wereldkampioenschap bij Paal 17, de legendarische strandtent waar Dorian van Rijsselberghe, tien jaar geleden nog de leerling en het maatje van Bouman, in 2012 en 2016 zijn twee olympische kampioensfeesten vierde.

Bouman heeft een blessure aan zijn hand, maar gaat gewoon door. 'Ik kan nog gewoon kracht zetten met de hand.' Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

'Rust is voor de vier weken na deze WK', zegt Bouman, als hij op het strand van De Koog zijn materiaal heeft neergelegd. Hij heeft toestemming van zijn fysiotherapeut Mark Haak om de thuiswedstrijd te varen. Het is een wedstrijd in de klasse waarin Bouman nog geen wereldkampioen is geweest.

Hij heeft een bijzondere carrière achter de rug. In 2006 werd hij op het Gardameer wereldkampioen in de RS:X klasse, de olympische surfplank. Het was een doorbraak voor de jongeling, toen nog uit Den Haag. 'Ik ben met 20 jaar nog altijd de jongste wereldkampioen aller tijden in die olympische klasse', zegt hij op het terras van strandtent Paal 17, waar 64 topsurfers zich voor de lunch (soep, pasta en kroket) hebben verzameld.

Hij haalde de Olympische Spelen van Peking in 2008, maar in het Chinese zeiloord Qingdao stond geen wind. Hij viel af tot 80 kilogram, maar dat kon niet opwegen tegen de lichtgewichten. Bouman wist toen al dat er in eigen land een jongen klaar stond die hem door diens allroundkwaliteiten voorbij zou streven: de jonge Texelaar Dorian van Rijsselberghe. 'Alleen bij hard weer doe ik, ook nu nog, niet voor Door onder.'

Bouman ging studeren, sportmanagement, en richtte zich na 2012, na parttime-coach-activiteiten, op het WK Formula, een surfklasse van prototypen. Hij voer voor het fabrieksteam van Neilpryde en werkte mee aan de ontwikkeling van zeilen en boards. Hij werd een expert die in 2013, in Kroatië, de tweede grote titel uit surfersland veroverde: de wereldtitel Formula.

Bouman wil de drie titels in de drie grote snelheidsklassen van het windsurfen. 'Ik geef me er zelf drie jaar voor om dat laatste vinkje te plaatsen.' Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Triple

Zijn honger was nog niet gestild. 'Het mooiste onderdeel is toch de slalom.' Waar de RS:X en de Formula zich afspelen op de olympische driehoekbaan, een tactisch spel, is de slalom een race over 4 minuten langs vijf boeien die een kleine kilometer uit elkaar liggen.

De slalom werd ooit beheerst door Robby Naish en Björn Dunkerbeck. Die pionierende grootheden - een plank met een zeiltje was destijds volkomen nieuw - zijn de voorbeelden voor Bouman in zijn jacht op de triple, de drie titels in de drie grote snelheidsklassen van het windsurfen. 'Ik geef me er zelf drie jaar voor om dat laatste vinkje te plaatsen', zo bevestigt de lange atleet dat hij genoeg geduld bezit.

Zaterdag kan het al zover zijn, bij een geslaagde uitvoering van de regatta van Texel. Dat hangt af van een reeks die mogelijk oploopt tot wel vijftig races en, natuurlijk, de wind.

Bouman is lang niet zo dichtbij zijn begeerde triple geweest. Vanwege geldgebrek kreeg zijn profcarrière voorgaande jaren niet zijn onverdeelde aandacht. Vorig jaar nog coachte hij om die reden de Nederlandse plankzeilster Lilian de Geus bij de olympische regatta van Rio. Zij werd vierde, op één punt van het brons. Bouman zegt coachaanbiedingen naast zich neergelegd te hebben. Pas in 2020 is hij weer in beeld. Alleen voor De Geus maakt hij, parttime, een uitzondering. Zij kan bij hem terecht voor alle vragen.

Bouman op de Olympische Spelen in Peking van 2008. Beeld epa

Financiële ondersteuning

Hijzelf vervolgt de jacht op de slalomtroon. 'Het is anders. Het is raggen bij de boei. Er liggen juryleden toe te kijken bij de boeironding, maar je gooit de plank er gewoon in. Het is niet de bedoeling de ander te raken, maar het kan gebeuren. In dit circuit accepteert men dat van elkaar. Het is niet voortdurend protesten indienen zoals in de olympische klasse.'

Hij heeft een pittig bestaan. In 2014 joeg hij er al eens al zijn spaarcenten doorheen, toen hij een seizoen slalom zeilde. Hij mist wel eens de olympische ondersteuning (van NOCNSF) die hij gewend was. 'Maar als je heel goed bent in het profcircuit, de PWA, dan kun je aan drie ton per jaar aan inkomsten komen. Maar zo ver ben ik nog niet', is zijn inschaling van het verdienpatroon. Eerst maar eens wereldkampioen worden, hoor je hem verzuchten.

Nog vijftig races te gaan

De wereldtitel op de slalom beslaat vijf dagen competitie. Dinsdag verviel dag één al na twee heats, omdat er te weinig wind stond op Texel. Nu wachten nog vier dagen van plankzeilen, waarbij zaterdag de wereldkampioen bekend wordt. De uiteindelijke winnaar vergaart zijn punten via mini-rondes, 'eliminaties'. In elke ronde vallen de minste vier van een heat (met acht deelnemers) af. Er worden nog tussen de veertig en vijftig races gevaren. Het WK slalom bij De Koog heeft 64 deelnemers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden