Raboploeg krijgt basiskleur terug

De Rabobank gaat de komende jaren terug naar de basis. De wielerploeg moet weer een overwegend Nederlands gezicht krijgen en de doelstelling om op zeer korte termijn de Tour de France te winnen is afgezwakt tot één van de vele ambities van de bank....

Van onze verslaggeefster

Gisteren maakte de bank voor de start van de Ronde van Vlaanderen bekend dat het bestaande sponsorcontract, dat nog tot 2005 liep, tot en met 2008 zal worden verlengd. De Rabobank wordt daarmee één van de oudste sponsors van het peloton.

`We zouden graag zien dat de Nederlandse jeugd weer meer kans krijgt in de ploeg. Dat lijkt ons logisch nu iedereen zegt dat daar veel talent rondrijdt', onderstreepte Vincent Pijpers de nieuwe ambities van de Rabobank.

Twee jaar geleden sprak de bank nog de hoop uit om mee te doen voor een podiumplaats in de Tour en werd afscheid genomen van het geprezen wielerplan, waarbij junioren werden klaargestoomd voor het profmilieu. Inmiddels is er een grote nuance aangebracht in die ambitie.

`We investeren om een topploeg te zijn', zei Pijpers voor de start van de Ronde van Vlaanderen in Brugge. 'Het is ons ook in de mond gelegd. Alsof wij zouden hebben gedicteerd: hier heb je een paar centen en zorg maar dat je op het podium komt. Wij hebben niet langer de illusie dat één buitenlandse kopman allesbepalend is.'

Theo de Rooij toonde zich opgetogen over de contractverlenging. `Nu kan ik in alle rust met renners rond de tafel en de toekomst van de ploeg in kaart brengen.' Dit seizoen lopen zeventien van de 25 verbintenissen af. Leipheimer, Rasmussen, Wauters en Freire zijn de belangrijkste buitenlanders die een nieuw contract moeten ondertekenen.

`We zullen altijd met buitenlanders blijven werken, maar we zullen plaats moeten maken voor het eigen talent', zei ook De Rooij.

In de hoog aangeschreven Triptique des Monts et Châteaux onderstreepte de jeugd van het Trade Team 3 die visie. Zaterdag was de overmacht compleet met vier renners bij de beste vier in de ochtendtijdrit en 's middags won Thomas Dekker voor Bas Giling.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden