Rabobank stopt met sponsoring paardensport en wielrennen

Rabobank zal de sponsorcontracten met de Nederlandse paardensportbond en de wielerbond na 2016 niet verlengen. De bank stopt bovendien met de sponsoring van zijn eigen vrouwen- en talentenwielerploeg. Rabobank is nog in gesprek met NOC*NSF en de hockeybond over hun sponsorovereenkomsten. Over de uitkomst van die gesprekken kan de bank nog niks zeggen.

Redactie
Marianne Vos met 'Rabobank' op haar regenboogtrui. Beeld anp
Marianne Vos met 'Rabobank' op haar regenboogtrui.Beeld anp

De Rabobank is sinds 1996 sponsor in de wielersport. Drie jaar geleden stopte het al de sponsoring van zijn mannenwielerploeg naar aanleiding van het dopingrapport van USADA, het Amerikaanse dopingagentschap. Nu stoot de bank ook de sponsoring voor de vrouwenploeg en het talententeam af. Het steekt ook geen geld meer in de Nederlandse wielerbond KNWU.

Huib Kloosterhuis, directeur van de KNWU, zegt dat door de structurele ondersteuning van de bank het wielrennen er goed voor staat. 'Desalniettemin betreuren we dat aan dit partnership een einde komt', aldus de directeur in een citaat in het persbericht van de bank.

Marianne Vos is al jaren het gezicht van het Nederlandse vrouwenwielrennen. Zij rijdt bij het RaboLivteam. Vos is ploeggenoot van Anna van der Breggen, die bij het afgelopen WK in Richmond zilver op de wegwedstrijd won.

Bij Rabobank gaan 9000 banen weg tussen 2016 en 2020

De Rabobank gaat de komende jaren 12 duizend banen schrappen, een kwart van het totaal. Drieduizend daarvan werden eerder al bekendgemaakt. De negenduizend die er nu bij komen, zullen tot in 2020 worden geschrapt. Lees hier het artikel.

Paardensport

De Rabobank is vanaf 2016 ook niet langer sponsor van de Nederlandse hippische bond. Springruiter Jeroen Dubbeldam won dit jaar de Europese titel en Nederland pakte eveneens het teamgoud. 'Meer dan de helft van de ruiters uit de medaillewinnende teams in de olympische disciplines op het WK en EK senioren in 2014 en 2015 komt voort uit het Rabo Talententeam', zegt John Bierling, directeur Koninklijke Nederlandse Hippische Federatie (KNHS).

'Met een hopelijk sportief hoogtepunt tijdens de Spelen komt er in 2016 een einde aan een periode waarin de Rabobank met hart en ziel haar naam aan de wieler- en hippische sport verbonden heeft', zegt Heleen Crielaard, manager Sponsoring Rabobank in het persbericht.

Godrie Stan, lid van het Rabobak Development Team, tijdens een veldrit. Beeld photo_news
Godrie Stan, lid van het Rabobak Development Team, tijdens een veldrit.Beeld photo_news

Lokaal

Rabobank verlegt zijn focus naar sponsoring van lokale sport, zo zegt de bank in een persbericht. Van de 35 miljoen die Rabobank nu uitgeeft aan sportsponsoring, gaat 22 miljoen euro naar lokale sport.

Het is niet bekend hoeveel geld de bank na 2016 wil uitgeven aan sportsponsoring. Rabobank meldt ook niet hoe groot het bedrag is dat nu naar wieler- en paardensport gaat.

De drie grote olympische bonden, de Atletiekunie, de zwembond KNZB en de turnbond KNGU, hebben alle drie geen hoofdsponsor. Zij zijn wat hun topsportactiviteiten betreft afhankelijk van de subsidies van NOC*NSF dat op zijn beurt geld incasseert van het ministerie van Sport (VWS) en van onder meer de Lotto. De inkomsten van de Lotto vallen momenteel tegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden