Raad steunt reddingsplan voor NAC

Bijna unaniem, met alleen Groen Links en de SP tegen, stemde de Bredase gemeenteraad gisteravond in met de zoveelste gemeentelijke reddingsoperatie om de voetbalclub NAC overeind te houden....

Extra opgetrommelde politie voor het stadhuis - op de Grote Markt hielden honderd NAC-supporters zich tijdens het raadsdebat bezig met een balletje trappen, het zingen van het clublied en het drinken van bier - riep het beeld op dat Breda een 'hete' avond te wachten stond, maar niets was minder waar. NAC de nek omdraaien wil geen lokale politicus voor zijn/haar rekening nemen.

De met een miljoenenverlies kampende voetbalclub, waar de nood zo hoog is dat de salarissen bijna niet meer konden worden betaald, kreeg van de raad wel veel kritiek te verduren. Groen Links-raadslid Scheltens betichtte de club van jarenlang wanbeheer. Woordvoerders van andere fracties lieten zich in vergelijkbare bewoordingen uit.

Volgens PvdA-woordvoerder Snier moet NAC de nieuwe steun uitleggen als de laatste keer dat de gemeente de club te hulp schiet. Door de aankoop door de gemeente krijgt NAC 4,5 miljoen euro in kas. 'Als NAC het hierna nog niet redt is het voorbij', aldus Snier. 'Dit was de bel voor de laatste ronde.'

Alle fracties drongen er op aan dat de club nu eens ernst gaat maken met het beheersen van de kosten. Op de spelerssalarissen (volgens Snier gemiddeld 250 duizend euro per jaar) moet drastisch worden bezuinigd en vrijwel alle fracties wezen op de wel zeer riante autokostenvergoedingen.

De VVD vond dat NAC de ernst van de situatie nog steeds niet inziet. Raadslid Van Overveld: 'De club denkt nu weer dat de sponsorinkomsten met twintig procent omhoog kunnen gaan terwijl ik denk, met de KNVB, dat de sponsorbijdragen juist omlaag gaan.' Dat het recessie is en dat bedrijven steeds vaker hun handen aftrekken van het betaald voetbal is bij NAC kennelijk onbekend, sneerde Van Overveld.

Het subsidiëren van de club, zoals dat in het verleden zo vaak gebeurde, is nu ook in Breda verleden tijd. Het college deed nog wel het voorstel eenmalig 500 duizend euro aan NAC te schenken voor de jeugdopleiding, maar die generositeit stuitte binnen en buiten de raad (amateurclubs eisten ook geld) op massaal verzet.

Hoewel Breda, als zoveel gemeenten binnen en buiten Nederland, al jarenlang zondigt tegen EU-wetgeving met het verlenen van financiële steun aan een profclub, is nu ook in de achtste stad van Nederland het besef ontstaan dat rechtstreekse financiële steun aan een bvo uit den boze is. Grote kritiek was er om die reden op een voorstel van NAC-saneerder Jos Staatsen die vorige maand een gemeentelijk krediet van 4,2 miljoen euro aan NAC bepleitte.

Staatsen, oud-KNVB-bestuurder, was niet aanwezig, maar dat weerhield de raad er niet van hem collectief te bekritiseren. Al was het maar omdat alle fracties de rekening voor Staatsens' saneringswerk, 680 duizend euro voor enkele maanden werk, exorbitant hoog vonden. 'Hij lijkt wel een profvoetballer', grapte een van de raadsleden tijdens een schorsing.

Het gemeentelijke reddingsplan (dat de Bredase burger niets hoeft te kosten, zo verdedigde verantwoordelijk wethouder Oomen) dreigde woensdag nog te sneuvelen als gevolg van een geschil met Rabo en ABN/Amro. De gemeente en de banken kwamen gistermiddag alsnog tot elkaar. Uitgerekend Groen Links had zo ongeveer als enige begrip voor de harde opstelling van de banken. 'Als commerciële banken zich laten uitkopen en hun verlies nemen is dat veelzeggend', vond Scheltens.

In een motie drong Scheltens er op aan dat de gemeente NAC nooit meer financieel steunt, niet via een lening, kwijtschelding van schulden, subsidie, sponsoring of anderszins. Tot tevredenheid van de voetbalclub haalde dat voorstel het niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.