PVV wil allochtonenstop in Haags amateurvoetbal

DEN HAAG - De PVV in Den Haag pleit voor een tijdelijke allochtonenstop in het Haagse amateurvoetbal. Want, vindt de partij, de 'islamisering van het amateurvoetbal' heeft voor een hoop ellende gezorgd.

PVV-lijsttrekker Sietse Fritsma (L) en PVV-lid Richard de Mos (R) tijdens de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. © anp

En dan doelt de PVV op wanbetalen door clubleden, een enorm gebrek aan vrijwilligers en te weinig respect voor scheidsrechter en medespeler. Vooral te wijten aan het grote percentage niet-Westerse allochtonen bij Haagse clubs, zegt Richard de Mos van de PVV in een toelichting op een serie gemeenteraadsvragen over dit onderwerp. Daarmee zou het 'typisch Haagse karakter' van de voetbalclubs verloren gaan.

Of de stop er komt of niet, het zou in Nederland niet uniek zijn dat een voetbalclub maatregelen neemt om het aantal allochtone leden terug te dringen. De Nijmeegse club Quick 1888 wilde in mei een allochtonenstop instellen omdat de twintig procent leden van niet-allochtone komaf zich niet meer thuis zou voelen bij de club. Ook leidde het grote aantal leden van allochtone afkomst tot een chronisch tekort aan vrijwilligers. De gemeente Nijmegen greep in en berispte de club.

Verschil met het voorstel van de PVV is dat die partij wil dat de gemeente een tijdelijke stop voor alle clubs oplegt. Bovendien wordt de link gelegd tussen problemen in het amateurvoetbal en de islam. Of, zoals de partij schrijft: kijkend naar de opstelling van het eerste van GSC Esdo afgelopen zondag 17 oktober jongstleden, kun je niet met droge ogen beweren dat deze club niet is geïslamiseerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden