PvdA: matchfixing en fraude in de sport fulltime bestrijden

De Partij van de Arbeid (PvdA) wil dat er bij justitie een gespecialiseerde eenheid komt die zich fulltime bezighoudt met de bestrijding van fraude, witwassen en matchfixing in de sport. Dat staat in een initiatiefnota die de partij vandaag naar de Tweede Kamer stuurt.

Menno van Dongen en Willem Feenstra
null Beeld ANP
Beeld ANP

De nieuwe eenheid moet actief speuren naar gokgerelateerde criminaliteit, de invloed van investeringsmaatschappijen en de handel en wandel van dubieuze clubeigenaars.

Volgens de PvdA verloopt de bestrijding van fraude en matchfixing in de sport nu niet goed doordat het fenomeen bij justitie geen prioriteit heeft. Ondanks diverse concrete signalen over gemanipuleerde sportwedstrijden in Nederland is er nog niemand vervolgd. Een effectievere opsporing moet daar verandering in brengen.

Daarnaast moet het voor mensen die betrokken zijn bij matchfixing of fraude aantrekkelijker worden om uit de school te klappen. Daarom pleit de partij voor een clementieregeling. Matchfixers zouden in ruil voor informatie strafvermindering moeten krijgen. Spelers die in de fout zijn gegaan moeten zaken aan de kaak kunnen stellen zonder zelf zwaar te worden bestraft.

'Door betrokken spelers die informatie willen delen in bescherming te nemen, bied je ze een uitweg', zegt het PvdA-Tweede Kamerlid Tjeerd van Dekken. 'Uit onderzoek weten we dat matchfixing en fraude ook in de Nederlandse sport plaatsvinden. Sommige sporters zitten nu behoorlijk in de kramp omdat ze nergens terechtkunnen.'

Capaciteit

De legalisering van de online gokmarkt, die naar alle waarschijnlijkheid in 2015 zal plaatsvinden, brengt volgens de PvdA risico's met zich mee. Daarom wil de partij dat de Kansspelautoriteit (KSA) - de toezichthouder van de gokbranche - meer capaciteit krijgt. Zo moeten illegale kansspelaanbieders, bij wie de maximuminzet op sportwedstrijden vaak hoger ligt dan bij legale gokbedrijven, worden bestreden om matchfixing tegen te gaan.

De KSA, die nu 70 mensen in dienst heeft, wil zich niet mengen in de 'politieke discussie' over de uitbreiding van de eigen capaciteit. 'Maar in het algemeen is het bij ons net als bij andere instanties: als we meer taken krijgen, hebben we meer mensen nodig', aldus een woordvoerder. Online gokbedrijven die willen toetreden tot de Nederlandse markt kunnen zich vanaf 1 december bij de KSA melden. De toezichthouder gaat de achtergronden van de gokaanbieders minutieus onderzoeken.

Kwetsbaar

Als het aan de PvdA ligt moet het de gokbedrijven in elk geval niet worden toegestaan weddenschappen die eenvoudig kunnen worden vervalst aan te bieden. Het gaat dan bijvoorbeeld om gokken op de eerste gele kaart bij een voetbalwedstrijd, het aantal lovegames bij tennis of het al dan niet krijgen van een strafschop in verschillende sporten. Juist dit zogenoemde spotfixing, waarbij slechts één speler betrokken hoeft te zijn, zou de sport kwetsbaar maken.

Recentelijk zei David Howman, secretaris-generaal van het mondiale antidopingbureau WADA, dat criminele organisaties een kwart van de beroepsmatige sportbeoefening min of meer in handen hebben. Toch dringt dat besef in Nederland volgens de PvdA onvoldoende door. Van Dekken: 'We moeten de criminelen uit de sport verbannen voordat het te laat is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden