DWARS

Psyche olympische topsporter in handen van twee Belgen

Ireen Wüst.Beeld anp

De afdeling sportpsychologie van het Nederlands olympisch comité, het NOC*NSF, wordt aangevoerd door Paul Wylleman, een Belg. Als zijn acht sportpsychologen van dienst menen dat het mentale probleem van de sporter een persoonlijkheidsstoornis is, verwijst hij naar een andere Belg: psychiater en verslavingsdeskundige Dirk Steenssens.

Twee Belgen aan de top is toeval, zeggen ze bij het NOC*NSF. Er is niet met opzet aan Nederlanders voorbijgegaan. Het olympisch comité werft voor het zwaar bemande High Performance Team internationaal. Het gaat om de besten.

De sollicitatie van Wylleman kwam in Arnhem boven op de stapel. Chef de mission Maurits Hendriks was voorstander van buitenlandse kennis. Hendriks noemde 'het expertgebied mentale begeleiding' in eigen land in een kritische beschouwing na de Spelen van 2012 'niet op niveau'.

Hij zal blij zijn geweest met de aanstelling van Wylleman die in zijn vakgebied een grootheid is. De Vlaming is professor sportpsychologie aan de Vrije Universiteit Brussel. Wylleman leidt er de onderzoeksgroep Sportpsychologie en Mentale begeleiding.

Verwijzen

In het verhullend taalgebruik van tegenwoordig heeft Wylleman bij het NOC*NSF de functie 'prestatiemanager prestatiegedrag'. Hij behandelt niet tot nauwelijks, hooguit bij klein malheur. Hij verwijst, zodra de coaches een sporter aandragen die voor mentale begeleiding dan wel psychologische behandeling in aanmerking komt.

Die verwijzing gaat naar de acht Nederlandse sportpsychologen. Over hun namen doet Hardy Menkehorst, de voorzitter van de Vereniging voor Sportpsychologie Nederland (VSPN), niet moeilijk. Het zijn naast Menkehorst, werkzaam bij het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) te Heerenveen, Rogier Hoorn, Karin de Bruin, Sandra van Essen, Jutta Hulshof, Marieke Bender, Joyce Jansen en Rico Schuijers.

Hand juist loslaten

De aanwezigheid van Schuijers in het pelotonnetje sportpsychologen is opvallend. Hij werd na de Olympische Spelen van Londen in 2012 bedankt als eerste man op de afdeling sportpsychologie. Schuijers maakte furore als de mentaal begeleider van de gouden waterpolosters en hockeysters in 2008.

Hij bleef daartoe wel weg uit de directe staf. Hij zat als brandweerman dan wel ambulancebroeder op de tribune, op afroep beschikbaar. Zijn doelstelling: zelfstandige sporters opleiden, die onder alle omstandigheden onafhankelijk kunnen presteren. Aan het handje naar het startblok leiden is er niet bij.

Volgens Menkehorst, voorheen verbonden aan de schaatsploeg van Sven Kramer en Ireen Wüst (TVM), is de psychologische opvang onder Wylleman weer een stap geëvolueerd. Elke sportpsycholoog heeft een klinisch psycholoog en een psychiater achter zich. Veel sportpsychologen werken samen, doen aan intervisie en hebben het vak uit het schemergebied gehaald.

Wat de keuze van Wylleman en in diens verlengde Steenssens logisch maakt, is dat de twee uit hetzelfde taalgebied als de sporters komen. 'Taal is bij mentale begeleiding van groot belang. Als het in steenkolen-Engels gaat, dan kan de ontvanger het nodige missen', zegt Menkehorst.

Dat de Vlaamse taal misschien wat bloemrijker is dan de versie uit het noordelijk deel van de lage landen, lijkt geen probleem. Er is binnenkort veel werk aan de winkel. Volgens Menkehorst loopt in de aanloop van de Spelen van Rio de drukte in zijn 'spreekkamer' altijd danig op. Dat is een bekend patroon. Druk zoekt altijd naar een ventiel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden