PSV ondanks vijf treffers weinig doortastend

PSV, en Philip Cocu in het bijzonder, verdient een straftraining voor de 5-1 zege op RKC. Tegen een ploeg die geen moment duidelijk kon maken waartoe het in de eredivisie is, liet de landskampioen het er schandelijk bij liggen....

BART JUNGMANN

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

EINDHOVEN

Het was tien keer niets, waarmee nieuwkomer Peter Boeve naar Eindhoven was gekomen. Uitzondering op de Waalwijkse regel was misschien doelman Rob van Dijk. Hij hield zich behoorlijk staande, maar dankte dat ook aan het weinig doortastende spel van PSV.

Te vaak werd voor het afstandsschot gekozen, terwijl RKC al na dertien minuten was gedegradeerd tot negen keer niets. Laatste man Adrie Bogers moest het veld verlaten toen hij een-twee tussen Gilles de Bilde en Stan Valckx met zijn rechterarm onderbrak.

PSV leidde op dat moment al met 1-0 en RKC had twee gele kaarten gezien. Hill kreeg een kaart toen hij al na vier minuten Iwan torperdeerde, de Spanjaard Cela deed iets vergelijkbaars met Vampeta en Luinge beoordeelde dat als even erg. Tussen al dat geel door kwam PSV op voorsprong. Wim Jonk speelde gevoelvol met de buitenkant van zijn voet De Bilde aan en die had in een oogwenk een paar meter voorsprong op bewaker Ad Leemans. De weer fitte Belg schoot de bal over de vallende Van Dijk in.

Noodgedwongen kroop RKC daarna in zijn schulp en slaagde er waarachtig in zonder verdere schade de rust te halen. Rechtsback Van Aerde gaf Boudewijn Zenden geen meter ruimte, terwijl Delano Hill juist niets anders deed aan de linkerkant. Tomek Iwan en Carlos Vampeta, die achterin toch niets om handen had, mochten ongestoord hun gang gaan, maar werden ter hoogte van het strafschopgebied door twijfel bevangen en zagen bovendien geen medespeler moeite doen aanspeelbaar te zijn.

PSV speelde slap, slordig en statisch, en het was merkwaardig dat trainer Advocaat tot de rust wachtte om zijn team draaiende te krijgen. De onzichtbare Marc Degryse bleef achter in de kleedkamer en Arnold Bruggink ging in zijn plaats De Bilde assisteren. De verdediging werd met een man teruggebracht, Vampeta mocht het middenveld versterken. De Braziliaan kwam op die plek veel meer uit de verf, zeker in de positiewisselingen met Jonk. Vampeta blijkt een stuk waardevoller als hij zowel naar rechts als naar links kan draaien.

De hoofdrol in de tweede helft was echter weggelegd voor Jonk. In de 64ste minuut zette hij Vampeta vrij voor van Dijk en die kreeg van de RKC-verdediging alle tijd om zich van de keeper te ontdoen en het midden tussen twee palen te zoeken. In de 71ste minuut nam Jonk een vrije trap die door Cocu werd ingekopt en twee minuten later kon Iwan bij de eerste paal een vrije trap van Jonk inschieten.

Alleen in de fabricage van PSV's derde doelpunt had de spelmaker van PSV geen rol te vervullen. Ditmaal was het Zenden die voorzette en Bruggink die inkopte.

Voor de voormalige speler van FC Twente was dat een hele opluchting. Het aanvallen is voor hem in Eindhoven een heel ander verhaal geworden, nu John Bosman er niet meer is om de bliksem af te leiden. Hij moet nu de kruimels opruimen die De Bilde laat liggen. Pas de derde keer gaf scheepsrecht.

Dat was eigenlijk het verhaal van de tweede helft. Statisch en slap was PSV niet meer, maar nog wel buitengewoon slordig. Het aantal hoekschoppen dat het gehavende RKC weggaf, moest met handen en voeten worde geteld, maar geen van die corners stichtte gevaar.

Niet alleen aanvallend was PSV gemakzuchtig, ook verdedigend liet de ploeg steekjes vallen, die deze zomeravond het karakter van een oefenwedstrijd gaven.

De uit het PSV-bijleslokaal opgeviste Deen Anders Nielsen begon voor RKC aan een avontuur langs de zijlijn dat compleet heilloos leek. Maar Cocu gunde hem een paar meter voosprong, kon dat niet meer goedmaken en vond het kennelijk zonde om zijn nog schone goed te verpesten met een sliding.

Nielsen schoot in de linkerhoek en doelman Koch koos in zijn eerste echte actie van de avond de rechterhoek. Maar om nu te zeggen dat daarmeee de eer was gered, nee.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden