Psisiespel

HET bioritme raakt nu echt van slag, hoezeer de spelers ook hun best doen ons te laten indommelen. Bij mij thuis is schaapjes tellen afgeschaft, wij koesteren de videoband van Roemenië - Kroatië als hét probate slaapmiddel....

Mijn psisiespel was op 10 juni en de navolgende dagen goed georganiseerd, maar inmiddels een zooitje. Eerst zat ik rechtop, daarna kwam de krant er al bij, daarna kwam ik van mijn bank als de telefoon rinkelde en nu is mijn psisie er één van hangen, halve ogen, laten we de afwas toch maar doen, en wanneer is trouwens de samenvatting?

Niettemin wederom slachtoffer geworden van een onrustige nacht. Plots was het bedlampje aan en bleek het kladblokje op het nachtkastje - wij van de pers zijn er 24 uur per dag voor u - te zijn beschreven.

In het kladblokje was iets met bozige streken neergepend. De stad rustte, maar bij mij rook het naar agressief zweet en woede. Ik wreef de slaap uit de ogen en las:

'Nu het Nederlands elftal zich óók al bezondigt aan risicoloos tikkie-tikkie-spel, wordt de kans met de dag groter dat Nederland wereldkampioen wordt. Avontuurlijke ploegen worden nooit wereldkampioen.'

Een mens raakt toch al zo in de war van al dat voetbal en dan krijgen we dit! De deur open laten staan? Zou hij soms via het balkonnetje? Ik controleerde de slaapkamer op de aanwezigheid van Ben de Graaf maar vond hem niet. Onder het bed lag geen pijp, alleen een gehavende (woedend weggesmeten?) balpen.

De tekst van de onvindbare herinnerde me er aan dat een WK zonder Ben de Graaf als een niemendalletje mag worden beschouwd. Dat schreef ik vorige maand al in de voetbalbijlage en heb ik gelijk gekregen of niet?

Mijn tweede voorspelling, dat Ben door de tv zou worden uitgemolken, is niet bewaarheid, maar daar kan ik niks aan doen. Hoe kon ik nou weten dat Team Holland bij de NOS had geeïst dat onze jongens alleen medewerking zouden verlenen als Jack van Gelder de kruisverhoren afnam en Ben de Graaf de toegang tot Hilversum werd ontzegd?

Gelukkig hebben we Johan Cruijff nog, sprak ik 's nachts, tegen niemand in het bijzonder. Wacht even, dit is een zinnetje waarvan Ben even op adem moet komen. Gelukkig hebben we Johan Cruijff nog. ïemand moet toch iets lelijks over de Nederlandse spelers durven beweren?

De NOS-journalisten laten dit graag over aan hun hoofdanalyticus (gaf terecht Bergkamp er ongenadig van langs) zoals Barend en Van Dorp dat klusje graag aan hun hoofdanalyticus Mulder (wees er terecht op dat Ronald de Boer vreselijk uit vorm was, op welke psisie dan ook) overlaten.

Ik pakte het kladblokje, graaide naar een pen en noteerde: 'Wat zou ík aan die jongens vragen als ik daar in zo'n veemarkt, hangend over borden, ook wel bekend als de Mix-Zone, twee minuutjes van de tijd mag pikken?'

Ik wilde iets zurigs opschrijven, maar bedacht me omdat ik per se snel in een prettig horizontale psisie wilde liggen en mét een vrolijke gedachte! Ik schreef:

'Hé Edje! Edje! Mag ik iets vragen? Ja? Hoe gaat het met je?'

Marcel van Lieshout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden