Proost

VORIG JAAR ging het aan onze tafel over Lance Armstrong en of we moesten twijfelen aan zijn opzienbarende prestatie in de Tour de France....

We hadden hem 's middags in Revel de elfde etappe zien winnen en op zijn gezondheid geproost. Hadden we zaterdagavond ook al gedaan toen hij voor de eerste keer in zijn leven een Tourrit won. Aardige jongen, zeer verdiend, geen twijfel over mogelijk.

En toen ging de telefoon. Collega Peter Ouwerkerk mocht zijn geestdrift laten blijken in het radioprogramma Met het oog op morgen. Onthutst keerde hij terug aan ons tafeltje. Al bij de tweede vraag was het over doping gegaan. Ja hoor, doping. We lieten een nieuwe fles aanrukken.

Eerst even, voor alle duidelijkheid, de voorgeschiedenis van Erik Dekker: stond een tijdje buitenspel. Had misschien wel EPO gebruikt. Kreeg startverbod opgelegd. Zaak onderzocht door onafhankelijke commissie. Conclusie: toch geen EPO gebruikt.

Dan de hamvragen aan onze tafel: mogen wij nog wel enthousiast zijn over wielrennen? Mogen wij nog bewondering hebben voor de prestaties van wielrenners, in dit geval Erik Dekker? Of moeten wij, zoals de professionele ethiek het wil, per definitie twijfelen? Monsieur, encore une bouteille!

Het antwoord, althans een poging daartoe, begint een dag later met een diepe zucht en de brave vaststelling dat goede journalistiek natuurlijk begint met twijfel, achterdocht zelfs. En als één sport het ernaar gemaakt heeft om hartgrondig te twijfelen, is het de wielersport. Maar als richtsnoer van wielerverslaggeving is het ondoenlijk.

Als de winnende wielrenner bij voorbaat en zonder reëel spoor van bewijs verdacht is, moet er geen sportverslaggever maar een onderzoeksjournalist naar de Tour de France. En we weten sinds vorig jaar waartoe dat kan leiden.

Een speurneus van Le Monde had beslag weten te leggen op een medisch dossier van Lance Armstrong. De bijsluiter van een tamelijk onschuldig zalfje was de aanleiding tot spectaculaire maar onzinnige verslaggeving.

We hebben dinsdagavond aan onze tafel besloten nog even enthousiast te blijven voor het wielrennen. En, zolang de urine nog veilig bevroren ligt in een Frans lab, zullen we zijn beste beoefenaars bewonderen. Erik, proost!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden