Profvoetballers: Nederlandse voetbal gesloten voor homo's

Voetballers uit het Nederlandse profvoetbal bestempelen hun werkomgeving als ongastvrij en gesloten voor homo's. Dat blijkt uit een enquête onder profspelers die is verricht door de Vereniging voor Contractspelers (VVCS) en John Blankenstein Foundation (JBF). Liefst 82 procent van de ondervraagde spelers denkt dat het daardoor moeilijk is om uit de kast te komen in het Nederlandse voetbal.

Prominente (oud)voetballers aan boord van de voetbalboot van de KNVB voorafgaande aan de botenparade van de Gay Pride in 2013. Beeld anp

Vooral het gedrag van de fans is volgens spelers de grootste hindernissen voor homoseksuelen om hun geaardheid openbaar te maken. Ook de machocultuur die op en langs de velden heerst wordt genoemd als reden huiverig te zijn om uit de kast te komen, naast geloofsrichting (17 procent), mogelijk verlies van marktwaarde (7 procent) en sponsorbelangen (1 procent).

De spelers geven gemiddeld een 4,4 als cijfer om aan te geven hoe gastvrij het betaalde voetbal voor homo's is. De enquête werd ingevuld door 400 van de circa 850 profspelers die het Nederlandse betaald voetbal telt. Een derde van de ondervraagde spelers is afkomstig uit de eredivisie. Het overige gedeelte is actief in de eerste divisie. Het is de eerste keer dat homofobie in de profvoetballerij in kaart is gebracht onder de spelers zelf.

Landelijke media-aandacht

32 procent van de spelers denkt dat landelijke media-aandacht een coming-out bemoeilijkt. En dat homoseksualiteit een gevoelig onderwerp is in de media, blijkt wel uit een aantal uitspraken die de afgelopen jaren stof deden opwaaien. Zo kreeg René van der Gijp in augustus vorig jaar veel kritiek te verwerken toen hij in het programma zei dat voetbal 'geen sport voor homo's' is.

Ajax-trainer Frank de Boer moest door het stof nadat hij homo's twee jaar geleden als 'a-sportief' bestempelde. 'De motoriek valt toch meestal wel op bij homo's', zei hij in het BNN-programma FC Gay. Volgens Karin Blankenstein, voorzitter van de John Blankenstein Foundation, houden dergelijke opmerkingen de machocultuur in het voetbal in stand. 'Er wordt in tv-programma's als Voetbal International nooit positief over homoseksualiteit in het voetbal gesproken, terwijl daar ontzettend veel mensen naar kijken.'

VVCS-voorzitter Danny Hesp is verrast door de machocultuur die de spelers aanhalen in de enquête. 'In de gesprekken die ik frequent met selecties beleg, ervaar ik nauwelijks een machocultuur', zegt Hesp, zelf oud-profvoetballer. 'Ik vermoed dat de spelers met name de sfeer rond de velden bedoelen. Die zien ze graag veranderen.'

René van der Gijp bij Voetbal International: 'Er zijn gewoon weinig homofiele voetballers.' Beeld YouTube

Doorbraken

Dit jaar waren er een aantal doorbraken op het gebied van uit de kast komende topsporters. In januari maakte de Duitse voormalig profvoetballer Thomas Hitzlsperger bekend homoseksueel te zijn. In mei werd de openlijk homoseksuele American football-speler Michael Sam gecontracteerd door een team uit de grootste competitie van Amerika, de NFL.

Volgens KNVB-voorzitter Michael van Praag toont het onderzoek aan dat er nog 'een wereld te winnen' is op gebied van homoacceptatie in de voetbalwereld. 'De KNVB zet zich daar al jaren voor in en wil clubs ondersteunen dit thema aan te pakken, zodat we die 70 procent naar 100 procent kunnen krijgen. We hebben het thema daarom op de agenda gezet van de algemene vergadering betaald voetbal, eind dit jaar', aldus Van Praag.

Hij roept op clubs mee te helpen die sfeer te verbeteren. 'Wat wij vooral willen verbeteren, is het besef van dit thema in de voetbalwereld', aldus KNVB-voorzitter Van Praag. 'Ga met elkaar in gesprek en maak een actieplan. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn en clubs spelen daar een grote rol in als voorbeeld naar de eigen spelers en zeker ook de eigen fans. Ze moeten dit onderzoek aangrijpen om homoacceptatie prioriteit te geven en er mee aan de slag te gaan.'

Thomas Hitzlsperger Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.