Profvoetballers eisen erkenning van portretrecht

De spelers in het Nederlandse betaald voetbal willen dat de KNVB, Eredivisie NV (ENV) en vereniging Centrale Eerste Divisie (CED) weer overgaan tot het betalen van hun deel van de media-inkomsten....

In de rechtszaak die gisteren in Amsterdam diende eiste de advocaat van de voetbalprofs (VVCS en CSR), mr. Pim de Vos, erkenning van het portretrecht en herziening van het bedrag waarop de spelers recht hebben. In het seizoen '97-'98 werd nog 970.705 gulden uit de media-inkomsten overgemaakt, het jaar erop 1.047.600 gulden. In 1999 werden de betalingen gestaakt, op voor de VVCS onaanvaardbare gronden.

De discussie die aan deze ontwikkelingen werden gewijd, ontlokte rechtbankpresident mevrouw Patijn gisteren deze reactie: 'Hoe kan het toch zijn dat er in de afgelopen jaren niet echt fundamenteel op deze tegenstellingen is ingegaan?' Het antwoord bleef uit, de rechtbank zal nu op 25 februari met een uitspraak komen.

De spelersorganisaties zijn van mening dat ze recht hebben op het geld dat door de jaren heen overigens nooit bij de spelers is terechtgekomen, maar gebruikt is voor sociale doeleinden. Volgens mr. De Vos bereikten de clubs en de spelers in 1995 bij ondertekening van een driejarig beleidsplan overeenstemming om een clubdeel (1/37) van de mediakosten aan de VVCS te betalen.

'Door negen jaar lang te betalen heeft de KNVB de rechtspositie van de spelers met betrekking tot het portretrecht erkend', meende mr. De Vos. 'Ik vraag om redelijkheid en billijkheid. De KNVB kan toch niet zomaar een afspraak negeren, die het negen jaar heeft geëffectueerd. Bovendien, het gaat toch om een minimaal bedrag. In mijn vordering spreek ik over 5% van de totale inkomsten.'

Bij monde van advocaat mr. D. Visser sprak de KNVB tegen dat er sprake was van portretrecht. 'Dat etiket is eraan geplakt door niet-juristen van de voetbalbond. Ik heb gezocht, maar ook nergens is het begrip vastgelegd. Toen duidelijk werd dat dit geld in een sociaal potje terecht kwam zijn de betalingen gestaakt.' Volgens Visser ligt hier de eerste verantwoordelijkheid bij het CAO-overleg.

Zijn collega mr. S.Klos voegde daaraan toe, dat voetballers bij hun club een contract ondertekenen in de wetenschap dat ze een product moeten leveren dat exploitabel is. 'Daar worden zij ook naar betaald. Het is toch absurd dat een speler die bij zijn volle verstand tekent, nog een extra vergoeding voor het zogenoemde portretrecht vraagt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden