Profvoetballers danken Bosman zondag 27 april met benefietduel

Op zondag 27 april krijgt Jean-Marc Bosman dan toch zijn benefietwedstrijd. De Belgische voetballer voerde met succes een jarenlange juridische strijd, die er uiteindelijk toe leidde dat het transfersysteem werd afgeschaft....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

De meeste profvoetballers zijn Bosman dankbaar, omdat zij door zijn strijd voor het Europese Hof van Justitie nu vrij zijn om te gaan en staan waar zij willen als het dienstverband met een club is afgelopen.

De clubs hebben de uitspraak moeten accepteren, maar vinden dat er sprake is van kapitaalvernietiging, omdat zij nu geen transfersom meer kunnen eisen.

Oorspronkelijk zou de wedstrijd, die bedoeld is om Bosman financiële compensatie te bieden, in Parijs worden gehouden. Gisteren werd echter besloten dat het treffen in Barcelona wordt afgewerkt. Er is gekozen voor 27 april omdat dan in de meeste Europese landen (uitgezonderd Frankrijk en Duitsland) de competitie stilligt vanwege de op 30 april af te werken kwalificatie-wedstrijden voor het WK van 1998.

In Barcelona komt een team van Europese vedetten (onder wie de Fransen Cantona en Blanc, de Italiaan Vialli en de Braziliaan Rai) uit tegen een door de Argentijnse ster Maradona aangevoerde ploeg. De organisatie is in de handen van de AIFP (Association Internationale des Footballeurs) die maandag is opgericht in Barcelona.

De AIFP bestaat al vanaf 1995, maar had nimmer een officiële status. Om de juridische hobbels op de weg naar de definitieve erkenning weg te nemen is Jimmy Janssen van Raay als jurist bij de vakbond betrokken. Hij was ooit voorzitter van de tegenhanger FIFpro, de internationale spelersvakbond, en de VVCS.

In Barcelona kwamen gisteren diverse topspelers bijeen voor de ledenvergadering. Behalve Maradona, Rai, Ronaldo, Stoitsjkov en Vialli waren de Nederlanders Frank Verlaat (VfB Stuttgart), Addick Koot (Cannes) en Johan Cruijff aanwezig. De ex-trainer van Barcelona gaat waarschijnlijk een bestuursfunctie vervullen. Hij heeft een aanbod gekregen om voorzitter te worden van een sociaal fonds.

'Het fonds moet zich gaan bekommeren om de opleiding van jonge spelers. Het moet ook gaan zorgen voor voetballers die om uiteenlopende redenen geen geld meer krijgen van hun clubs. Cruijff staat hier positief tegenover. Hij neemt het aanbod in overweging', aldus Janssen van Raay. Zeker is dat Maradona preses blijft van de AIFP. Het is nog onduidelijk of de internationale voetbalfederatie (FIFA) de AIFP zal erkennen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden