Profiteren van de gezelligheid van een team

Het lijkt of alle eenzaamheid die het badmintoncircuit normaal kenmerkt, in een week moet worden goedgemaakt. Tijdens het EK voor landenteams wordt veel geyelld en gezongen....

De Schotse vrouwen improviseren, naast de bekende opblaasbare sticks, met drankflesjes gevuld met muntjes. Bij elke shuttle van de tegenstandster die buiten de lijnen belandt, roepen de Denen heel hard ‘out!’. De Duitse vrouwen komen bij de aankondiging het veld op met zwart-rood-gele hanenkammen.

Maar zowel in variatie en originaliteit als in het aantal aanmoedigingen spannen de Nederlandse speelsters de kroon. Daarbij valt vooral het enthousiasme van de jongste speelsters op. Gekleed in oranje tuinbroeken en dito mutsen zingen, klappen en toeteren Patty Stolzenbach (18), Yik-Man Wong (17) en Eefje Muskens (18).

‘Het is een individuele sport en dan is het heel gezellig om iets met zijn allen te doen. En dan zijn wij ook nog meiden. Beetje samen giechelen’, aldus Rachel van Cutsen (23). Ze slapen met zijn allen in een hotel, de maaltijden worden met elkaar genuttigd.

Van al die gezelligheid profiteren de jonge speelsters. De gesprekken gaan ook over het badminton. Ze hebben teamgenoten met veel ervaring om zich heen lopen, van wie ze profijt hebben. Ook de beleving van een toernooi is leerzaam.

‘Ze leren hoe het is om wel of niet opgesteld te worden. In teamgesprekken zegt iedereen eerlijk of ze vinden dat iemand wel of niet zou moeten spelen. Daar leren ze allemaal van’, zegt bondscoach Van Dooremalen. In de loop van het toernooi zijn alle jonge badmintonsters een keer ingezet.

De beoogde kopvrouw Yao Jie kampt al enkele weken met een knieblessure en kan alleen dubbelpartijen afwerken. En dus waren de verwachtingen niet hooggespannen. ‘Ik had er vooraf een hard hoofd in’, zegt de plaatsvervangende kopvrouw Judith Meulendijks.

Cruciaal was de overwinning in de kwartfinale op Engeland, dat twee jaar geleden de tegenstander was van Nederland in de gewonnen EK finale. Volgens Meulendijks was een deel van de overwinning ook te danken aan het grote enthousiasme bij het héle team. ‘Als je zag hoe die Engelsen erbij zaten.’

In de halve finale was het minder sterke Schotland de opponent. Met een snelle 3-0 was het belangrijkste doel van het Nederlands team gehaald. De eerste drie van dit EK mogen in mei in Jakarta deelnemen aan de Uebercup, het officieuze WK voor teams.

Tijdens deze wedstrijden zijn het niet alleen de jongsten die profiteren van de aanwezige ervaring. De een kent bepaalde tegenstanders beter dan de ander en aan de kant zie je weer andere dingen. En dus verschijnen er geregeld speelsters naast Van Dooremalen op de coachplek.

Dat is ook goed te zien in de tweede finalepartij. Op verzoek van Van Cutsen heeft Karina de Wit naast de bondscoach plaatsgenomen. Tijdens de time-outs praat ze stevig op Van Cutsen in. En ook als Van Cutsen speelt, werpt ze vaak een vragende blik naar de kant.

‘Halverwege de derde game hebben we gezegd dat ze het nu zelf moest doen. Niet meer naar de kant kijken, en wij houden onze mond’, zegt Van Dooremalen. Van Cutsen beslist op eigen houtje, na spannende momenten, de partij in haar voordeel: 21-19, 19-21, 23-21.

In de eerste wedstrijd van de finale had Meulendijks verloren van de Deense topper Tine Rasmussen. De druk is groot op de ervaren speelsters. Meulendijks was zaterdag blij dat de halve finale in de drie enkelpartijen beslist was. Dat betekende dat ze haar dubbel met Jie niet hoefde te spelen. De afgelopen dagen was de energie toch een beetje weggevloeid.

Na de gelijkmaker van Van Cutsen vervliegt de hoop van Nederland op het prolongeren van de titel. Binnen een half uur wordt het gelegenheidsduo Jie/Muskens aan de kant gezet.

De Wit sleept er in de derde enkelpartij nog wel een derde game uit, maar hoewel de fietspomp met toeter nog even flink wordt ingezet, kan ze het daarin niet meer bolwerken.

Na afloop is er wel even teleurstelling, maar vrij snel kan het zilver toch gevierd worden. ‘Als dingen net wat anders waren gegaan, had er nog meer ingezeten’, kijkt Van Dooremalen terug. Maar hij vindt het een goede prestatie van zijn team. Van Cutsen: ‘Ik sta hier niet teleurgesteld.’

Na de prijsuitreiking kunnen alle atributen weer bij elkaar gezocht worden. De tas met oranjespullen kan terug de massagekamer van Papendal in. In mei, als de ploeg voor de Uebercup bij elkaar komt, kan de tas weer uit de kast worden gehaald. Van Cutsen: ‘Die pomp gaat vast en zeker mee naar Jakarta.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden