Prinsen stuurt drie wereldkampioenen naar huis

Op de uitrijbaan stak Tom Prinsen zijn armen in triomf omhoog, terwijl Gianni Romme nog bezig was aan zijn laatste ronde....

Ten overstaan van duizenden toeschouwers - de toeloop was enorm vanwege de gratis toegang - veroverde Prinsen het vierde en laatste startbewijs voor het WK allround, over twee weken in Hamar. De drie dertigers, vorig jaar allen op het podium bij het WK allround in Göteborg, waren in de wedstrijd over 1500 meter en vijf kilometer geen partij voor de 21-jarige allrounder uit Enschede.

Prinsen bracht de allround-vedetten een forse mentale klap toe. Voor Postma en Ritsma is het seizoen verstreken zonder deelname aan een groot toernooi. Gianni Romme maakt nog kans op de WK afstanden, maar moet gezien zijn huidige vorm vrezen dat hij op de lange afstanden tekortkomt.

Grijnzend sprak Prinsen over Tukker terror. Een Twentse golf heeft de oudgedienden de das om gedaan, meent hij, waarbij hij voor het gemak Mark Tuitert rekende tot een streekgenoot. (Strikt genomen is de 23-jarige Europees kampioen net buiten Twente opgegroeid, in Salland.)

Dat hij, net als Tuitert, de gevestigde orde de stuipen op het lijf jaagt, staat wel vast. Eerder dit seizoen deed Prinsen van zich spreken door bij een World Cup over tien kilometer, waaraan hij als invaller meedeed, een van de snelste tijden ooit op een laaglandbaan te rijden. Hij verbeterde zijn persoonlijke record schijnbaar achteloos met een halve minuut.

Die progressie kon hij bij het NK allround in Eindhoven niet voortzetten. Hij werd zevende, mede als gevolg van een rit waarin zowel hij als Mark Tuitert ongewoon veel tegenwind had. In Thialf vond hij zijn dansende slag echter terug, waardoor hij de geplaagde DSB-ploeg op de valreep nog succes bracht. Het is niet ondenkbaar dat Prinsen zijn coach zaterdag aan een nieuw contract heeft geholpen.

De opmars van Prinsen zal Ritsma, Postma en Romme aan het denken zetten. Vorig seizoen waren ze een maat te groot voor de jeugd. Ook Jochem Uytdehaage en Carl Verheijen moesten het onderspit delven. Dit jaar zijn ze simpelweg voorbij gestreefd door de twintigers.

Vooral voor Postma zijn de druiven zuur. Zijn seizoen is al in januari voorbij, terwijl hij eerder dit jaar in de vorm van zijn leven leek te verkeren. Hij miste kwalificatie voor de EK allround ternauwernood. Nu vraagt de olympisch kampioen van Nagano (1000 meter) zich af of voortzetting van zijn loopbaan zin heeft.

Postma: 'Het is niet zo dat ik alleen plezier haal uit winnen, maar er moet ook succes zijn. Je traint natuurlijk niet een heel seizoen voor niks. Of ik volgend jaar doorga beslis ik later wel. Als ik zin heb, ga ik door.'

Ritsma, die zijn beenbreuk niet als excuus aanvoerde voor zijn prestatie, deed voorkomen alsof de nederlaag tegen Prinsen hem verraste. In trainingen reed hij sterk, vertelde hij, waarna hij zich beklaagde over de kwaliteit van het ijs. Hij had zijn hoop gevestigd op de WK allround.

Zich neerleggen bij de suprematie van de twintigers doet Ritsma niet. Hij laat zich zo spoedig mogelijk opereren (de plaat die de botten bijeenhoudt, gaat er uit), zodat hij aan de voorbereiding voor volgend seizoen kan beginnen. 'Prinsen en Tuitert rijden geweldig hard. Maar ik staar me niet blind op dat wereldrecord punten van Mark. Je kan er pas echt wat van zeggen als we onder gelijke omstandigheden rijden.'

Ook Romme toonde zich na de nederlaag strijdlustig. De regerend wereldkampioen wijt zijn teleurstellende prestaties aan technische experimenten, niet aan zijn leeftijd. Een poging zichzelf te verbeteren, is verkeerd uitgepakt. Maar hij moest wel experimenteren, zei Romme, om de strijd met de aanstormende jeugd niet bij voorbaat te verliezen.

'Ik heb geprobeerd in een hogere frequentie te rijden, vooral op de 500 en 1500 meter. Als je dezelfde kracht in een slag legt én meer slagen maakt, ga je harder. Dat plan is mislukt. Ik ben dit seizoen langzamerhand mijn eigen slag kwijtgeraakt, ook op de lange afstanden. Ik weet nu dat ik lange klappen moet maken. Maar dat heb je niet een, twee, drie terug.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden