Prestaties zijn er, nu het publiek nog

NK..

Van onze verslaggever Mark van Driel

amsterdam Een mooiere locatie voor een NK atletiek is nauwelijks denkbaar. Het gerenoveerde Olympische Stadion, waar in 1928 de Spelen werden gehouden, ademt sport.

Maar de keuze voor het stadion, waar de nationale titelstrijd dit weekeinde voor de vijfde maal sinds de heropening in 2001 plaatsvindt, is in de atletiekwereld controversieel. De afgelopen jaren was er geregeld kritiek op het gebrek aan ambiance in het imposante stadion, dat 23 duizend toeschouwers kan herbergen.

De atletiekliefhebbers verdronken in de ruimte. Hoewel er volgens de Atletiekunie vijf- tot zevenduizend toeschouwers afkwamen op de tweedaagse wedstrijd, leek het alsof er nauwelijks belangstelling was. In Utrecht of Eindhoven, waar in het verleden ook NK’s zijn gehouden, zou het met enkele duizenden toeschouwers per dag sfeervol zijn.

De Atletiekunie heeft zich de kritiek aangetrokken, al houdt het dit en volgend jaar vast aan het Olympisch Stadion als locatie. Een belangrijke reden daarvoor is volgens directeur Rien van Haperen ‘de morele plicht’. Bij de renovatie van het oude stadion, dat ternauwernood van de sloop kon worden gered, heeft de bond toegezegd er aansprekende wedstrijden te zullen organiseren.

Er zijn verschillende pogingen ondernomen dit NK atletiek tot een succes te maken. Vrijwel alle topatleten doen mee: alleen Europees kampioen 800 meter Bram Som heeft vanwege een blessure moeten afzeggen.

Meer dan de eer is er voor de atleten weliswaar niet te verdienen, maar in het toptrainingsplan van de bond is vastgelegd dat de sporters in ruil voor financiële steun bij trainingsstages en medische verzorging aan de NK deelnemen.

In het wedstrijdprogramma is, in overleg met de televisie, een belangrijke wijziging aangebracht. Voorheen was de wedstrijd verdeeld over twee dagen, waardoor het lang duurde en onoverzichtelijk was door de vele series. Dit weekeinde is in tweeën gedeeld. Zondagmiddag is er een compact programma, waarin de meeste finales worden afgewerkt.

In de hoop meer toeschouwers te trekken, heeft de Atletiekunie verschillende acties gevoerd. Leden van de bond krijgen gratis toegang. Ook lezers van enkele kranten (AD, Echo) hebben gratis toegangsbonnen ontvangen, net als verzekerden van sponsor VGZ.

Mogelijk behoren de klachten over de toegangsprijs (7 euro) hiermee tot het verleden. ‘Ik zou heel tevreden zijn als er over twee dagen 10 duizend toeschouwers komen’, aldus Van Haperen.

De directeur acht het van belang dat atletiek ook buiten de familiekring van atleten onder de aandacht komt. Hij moet niets hebben van een suggestie die werd gedaan op de website van de bond: laat meer deelnemers toe, want hoe meer deelnemers er zijn, hoe meer familieleden zij zullen meebrengen naar het stadion.

‘We moeten af van de familiaire sfeer, hoe gezellig het ook is’, vindt Van Haperen. ‘We moeten proberen Amsterdammers of mensen uit den lande te interesseren voor onze sport.’

Bij verschillende atleten is dat voornemen goed gevallen. ‘Eindelijk een goede actie ten aanzien van het NK’, schrijft wereldkampioen polsstokhoogspringen Rens Blom op de website atletiek.nl. ‘Hoe lager de drempel om even het stadion binnen te komen, hoe meer mensen er ‘even’ komen kijken, betere sfeer, betere prestaties.’

Of de NK vanaf 2009 nog steeds in het Olympisch Stadion zullen worden gehouden, zal grotendeels afhangen van het welslagen van de pogingen om toeschouwers te trekken. Sfeer is voor de bond belangrijker dan inkomsten. De afgelopen jaren hebben winst noch verlies opgeleverd. ‘Het NK hoeft niet per se geld te genereren’, zegt Van Haperen.

Mocht het geen succes worden, dan staan andere verenigingen vermoedelijk te trappelen om de NK te organiseren. De vrijwilligers vinden het doorgaans leuk. Met een titeltoernooi voor de boeg is het bovendien gemakkelijker gemeentebesturen te overtuigen van het nut van investeringen, zoals het verbeteren van accommodaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden