Preses van FIVB lanceert plannen om wedstrijden in te korten en wil tevens grotere bal invoeren Volleybalduels duren volgens Acosta veel te lang (op tv)

De internationale volleybalfederatie wordt vandaag vijftig jaar oud, maar de moderne machthebbers van de FIVB willen niets weten van gedateerde regels....

JOHN VOLKERS

Van onze verslaggever

John Volkers

LAUSANNE

De grote wedstrijden van de laatste jaren vergen - door het voortdurend terughalen van de service - tussen de twee en drie uur. Voor de tv-maatschappijen is dat een onhandelbare lengte. Acosta, onlangs al eens afgeserveerd voor het plan een volleybalduel in twee sets van veertig minuten om te zetten, kwam gisteren met de aankondiging van twee nieuwe proeven.

Bij de Grand Champions Cup, eind dit jaar in Japan, wil hij de duur van de sets tot 25 minuten beperken. Het normale 15-puntensysteem blijft verder bestaan. De vrees bestaat dat aan het slot van een set het nu nog onbekende - want nutteloze - tijdrekken gaat plaats hebben. Daarom heeft de FIVB besloten in de laatste drie minuten geen wissels en time-outs toe te staan en op vertragen staat de sanctie van een rode kaart, een punt voor de tegenstander. De maximum-duur is twee uur en vijf minuten.

De andere tijdbesparende proef is veel ingewikkelder en een testtoernooi is zelfs nog niet gevonden. De sets - het gaat om best-of-three - worden onderverdeeld in twee games met de tafeltennislengte van 21 punten. In die games wordt het 'spoedeisende' rally-point systeem gespeeld: elke bal op de grond is een direct punt. Bij een gelijke stand in een set, beide teams winnen één game, beslist een sudden-death van vijf punten. Bij 1-1 in sets wordt zoals nu afgesloten met een tie-

break over 15 punten, zonder tijdslimiet.

Voorzitter Acosta kwam zelf met een bedenking die de wenkbrauwen deed fronsen. 'Er worden altijd vier games gespeeld. Het kan voorkomen dat een ploeg de eerste drie games verliest en dan de vierde wint. In de sudden-death dwingt het team de tie-break af. En dan kan die partij de totale wedstrijd nog winnen.' De winnaar wint, in games geteld, met het onmogelijke cijfer van 2-3. De 2-1 in sets overtuigt meer. De speeltijd bedraagt minder dan twee uur.

In de strijd om het volleybal zo aantrekkelijk en televisiegeniek mogelijk te maken wil de FIVB (lees Acosta) ook een nieuwe proef met de speelbal. Hij heeft de druk al verlaagd, maar wenst nu een grotere bal. 'Als hij dat zo graag wil, moet hij met een Nivea-bal gaan spelen', riposteerde Peter Blangé, de aanvoerder van het Nederlands team, vorig jaar. De FIVB kiest voor een experiment met een bal met een één centimeter grotere omtrek.

Blangé werd gisteren, op het officiële verjaardagspartijtje van de FIVB, gekozen in het wereldteam. De spelverdeler genoot voor het eerst die eer, middenman Bas van de Goor behoorde voor de tweede keer tot de beste zes. De Top-6 bestond verder uit de Italiaan Bernardi, de Joegoslaaf Grbic, de Cubaan Hernandez en de Braziliaan Tande.

Coach van 1996 werd de Nederlander Joop Alberda, de trainer van de Olympische kampioensploeg. Bij het vrouwenteam ontbrak Nederlandse inbreng. De FIVB hecht zo aan individuele prestaties dat op het WK van volgend jaar één miljoen dollar aan prijzengeld voor de uitblinkers in disciplines als service, aanval, blok, set-up en score, wordt uitgekeerd.

Voor zijn grote inbreng in het Nederlandse volleybal krijgt FIVB-voorzitter Acosta zaterdag de gouden bondsspeld van de NeVoBo uitgereikt. Acosta gunde Nederland in het verleden grote toernooien. De nationale bond (NeVoBo) en zijn topsportbedrijf TVN zijn in de race voor nieuwe evenementen.

Voor de World League-finale van 1998 komt de concurrentie van Italië. Het WK van 2002 zal waarschijnlijk niet gecombineerd worden, zoals volgend jaar in Japan het geval is. Italië heeft zich kandidaat gesteld voor het WK vrouwen. Nederland wil het mannentoernooi, maar ondervindt competitie van de Verenigde Staten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden