Premier League moet worden drooggelegd

Openbare dronkenschap, café- en straatgeweld en verkrachting: het zijn niet de supporters maar de sterspelers die het Engelse voetbal in opspraak brengen...

Van onze correspondent Peter de Waard

Indien Arsenal zich vanavond plaatst voor de kwartfinale van de Champions League, zal het feit in het spelershome gevierd worden met een glaasje fris. Arsenal-manager Arsene Wenger heeft alle consumptie van alcohol verboden in zowel de spelersbar als de bus terug van uitwedstrijden.

'Als groep wordt er niet gezamenlijk gedronken. Ik zie niet in hoe spelers die zich geregeld te buiten gaan aan alcohol in het topvoetbal kunnen overleven. Als een speler twee of drie glazen drinkt, in een auto stapt en een ongeluk veroorzaakt is dat ook de schuld van de club', zei Wenger voorafgaande aan het duel met Celta de Vigo.

Het besluit van Wenger volgt op de arrestatie van het bijna complete team van Leicester City dat zich vorige week na een gezamenlijk drinkgelag zou hebben vergrepen aan drie Duitse meisjes in het Spaans vakantie-oord La Manga. Van de negen aanvankelijk gearresteerde spelers zitten er nog steeds drie in Spanje vast op verdenking van verkrachting.

Trainer Micky Adams van het in degradatienood verkerende Leicester City erkende maandag 'zeer bezorgd' te zijn over het gedrag van zijn spelers. Hij verklaarde zichzelf kwalijk te nemen in het trainingskamp geen uitgaansverbod te hebben ingesteld. Hij zei zelfs zijn ontslag te hebben aangeboden, maar dat werd niet geaccepteerd.

In de afgelopen jaren zijn het vooral de spelers - en niet de supporters - die het Engelse voetbal in opspraak brengen. Zo stonden de Leeds-spelers Jonathan Woodgate (een Engelse international die nu voor Newcastle speelt) en Lee Bowyer terecht nadat ze voor een nachtclub een 19-jarige Aziatische student in elkaar zouden hebben geslagen. Craig Bellamy van Newcastle werd vorig jaar veroordeeld vanwege wangedrag in een nachtclub in Cardiff.

Dronkenschap met geweld in het Engelse voetbal is geen nieuw fenomeen - een hele reeks van spelers, onder wie sterren als Paul Gaiscogne, Paul Merson en Tony Adams, had in het verleden al een drankprobleem - maar nu lijkt het ook vaker gepaard te gaan met seksueel misbruik.

In november werd de jonge Leeds United-ster Jody Morris gearresteerd op verdenking van verkrachting. Dezelfde maand beschuldigde een 17-jarig meisje een aantal spelers van Newcastle United van een groepsverkrachting in een luxueus hotel in Londen. In beide gevallen gingen de voetballers wegens gebrek aan bewijs vrijuit. Een jeugdspeler van Arsenal - Marcu Atry - werd dezelfde maand wel veroordeeld wegens verkrachting.

De Football Association (FA) denkt erover alle spelers in de hoogste divisie op drankgebruik te gaan controleren door ze ademtesten af te laten leggen. De spelersvakbond PFA steunt het initiatief. 'Niet alleen voetbal heeft een probleem met alcohol. Het is een probleem van de hele maatschappij', aldus voorzitter Gordon Taylor van de PFA. Wenger zegt de ademtesten niet nodig te hebben. 'Ik ben opgegroeid in een café. Ik zie meteen wanneer een speler heeft gedronken.'

Juist Leicester houdt deze ademtesten al. Op nieuwjaarsdag werd het hele team van Micky Adams nog gecontroleerd op alcoholgebruik. Niemand bleek toen te veel te hebben gedronken. Dave Bassett, directeur technische zaken bij Leicester, zegt dat voetbal 'elk seizoen onder een sterkere microscoop wordt gelegd'. 'Misschien moeten we jonge spelers levenslessen geven. Mogelijk kunnen ze iets van filmsterren leren. Tom Hanks en Tom Cruise lijken nooit in deze situaties te raken', aldus Bassett.

Volgens Bassett krijgen voetballers van 18 tot 21 jaar ineens een hoop geld en kunnen ze daar moeilijk mee omgaan. 'De roem stijgt ze naar het hoofd. Ze verliezen de realiteit uit ogen en staan er niet bij stil dat de buitenwereld ze nauwlettend in de gaten houdt.'

De drie spelers die in Spanje worden vastgehouden, zijn echter geen jonge opkomende sterren maar gevestigde namen, getrouwd en met gezinnen. De Schotse international Paul Dickov (31) is zelfs aanvoerder van Leicester. Tot nu toe is hun schuld echter niet aangetoond. De Spaanse officier van justitie ontkende maandag dat de Duitse meisjes prostituees waren, maar Leicester verdenkt ze ervan de spelers naar hun kamers te hebben gelokt.

Een Engelse krant beweerde zelfs dat de zogenoemd getraumatiseerde Duitse meisjes maandag weer lachend in La Manga rondliepen. Voorlopig blijven de spelers in voorarrest totdat de resultaten van een DNA-test bekend zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden