Postuum: de Johan Cruijff van het Amerikaanse honkbal

Hij was de Johan Cruijff van het Amerikaanse honkbal. Onnavolgbaar in zijn uitspraken en extreem succesvol tijdens zijn sportcarrière. Woensdag overleed honkbalicoon Lawrence 'Yogi' Berra op 90-jarige leeftijd in New Jersey.

Lennart Bloemhof
null Beeld WikiCommons
Beeld WikiCommons

De professionele honkbalcarrière van Berra - een zoon van Italiaanse immigranten - begon middenin de Tweede Wereldoorlog. In 1943 werd hij vastgelegd door New York Yankees. Voor die tijd had al zijn bijnaam gekregen; een vriend vond dat Berra op een yogi leek als hij in kleermakerszit treurde na een verloren wedstrijd.

World Series

Tijdens de oorlog was hij kort gestationeerd op een schip dat onder meer werd ingezet tijdens D-Day. Met eigen ogen zag hij de geallieerde landing in Normandië. In 1946 maakte Berra zijn debuut in de Yankees-hoofdmacht.

Een jaar later won hij zijn eerste World Series-ring. Hij blonk uit als catcher in een Yankees-team vol sterren, zoals Mickey Mantle en Joe DiMaggio. Werpers vreesden Berra als slagman en achter de thuisplaat was hij nagenoeg foutloos.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Berra in 2008. Beeld epa
Berra in 2008.Beeld epa

Yogi Bear

Tekenfilmbeer Yogi Bear zou, tot ergernis van Berra, gebaseerd zijn op hem. Yogi Bear-bedenker Hanna-Barbera liet zich voor creaties vaker inspireren door contemporaine beroemdheden. Berra spande zelfs een rechtszaak aan, zonder succes.

Hij stond bekend als een uitgesproken, slimme en gevatte man. Toen Berra ooit eens het Vaticaan bezocht, zou hij paus Paus Johannes XXIII hebben begroet met een simpele 'Hallo, paus'. De paus antwoordde met: 'Hallo, Yogi'.

In 1972 kreeg Berra een plek in de honkbal Hall of Fame, waarin de beste spelers van de sport worden opgenomen. Zijn beide zoons hadden de sportgenen van hun vader. Zoon Dale speelde ook een tijdje als professioneel honkballer in de Major League. Zoon Tim kwam uit in de American footballcompetitie NFL.

null Beeld WikiCommons
Beeld WikiCommons

Icoon

In 1963, na het winnen van zijn tiende World Series, stopte Berra als speler. De Yankees stelde hem meteen aan als coach. In die rol bezorgde hij de befaamde club uit New York nog eens drie titels.

Hij heeft nog altijd de records achter zijn naam van meeste honkslagen in de World Series (71) en meeste wedstrijden in de seizoensfinale van het Amerikaanse honkbal (75).

Berra was een icoon van de Amerikaanse sport. Vanwege zijn prestaties - de Yankees gebruikt sinds 1972 zijn rugnummer, acht, niet meer - en vanwege zijn uitspraken. 'Honkbal is 90 procent mentaal, de andere helft fysiek', zei hij. Ook 'je kunt veel zien door te kijken', 'het is alsof het opnieuw een déjà vu is' en 'het is niet voorbij, tot het voorbij is' rolden over zijn lippen.

De Amerikanen bedachten zelfs een term voor zijn oneliners: yogi-isms. Hij zal er eeuwig mee voortleven. De Yankees twitterden vandaag met weinig woorden een veelzeggend statement: 'We hebben een icoon verloren'.

Bekende 'Yogi-isms'

- It's like deja-vu all over again
- It ain't the heat; it's the humility
- Baseball is 90% mental - the other half is physical
- I never said most of the things I said... Take it with a grin of salt
- If you don't know where you're going, you might end up some place else
- He hits from both sides of the plate. He's amphibious
- You can observe a lot by watching
- The future ain't what it used to be
- Never answer an anonymous letter
- When you come to a fork in the road, take it
- I always thought that record would stand until it was broken
- If the world was perfect, it wouldn't be
- Always go to other people's funerals, otherwise they won't go to yours

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden