Portret: Bobsleester Vonetta Flowers

Nee, Shani Davis wordt niet de eerste zwarte atleet die bij de Winterspelen een gouden medaille wint. Vonetta Flowers (32) ging de schaatser vier jaar geleden voor....

Het was niet waar ze van droomde toen ze als 9-jarige werd gescout door een atletiektrainer van haar basisschool. In 1996 en 2000 probeerde ze zich als sprintster en verspringster te plaatsen voor de Zomerspelen. Ze slaagde niet.

Flowers legde zich daarna neer bij het onvermijdelijke, namelijk dat zij geen olympische historie zou schrijven. Haar man Johnny gaf de moed echter niet op en duwde zijn vrouw een flyer van de Amerikaanse bobsleebond in de handen. Remsters gezocht voor de Winterspelen van Salt Lake City, viel er op te lezen.

Flowers voelde zich niet aangesproken. De enige bobsleeërs die ze kende, waren de Jamaïcanen uit de film Cool Runnings. Om haar man een plezier te doen, gaf ze zich op voor de selectiewedstrijden. Twee maanden later was ze een gevestigde waarde in de bobsleewereld.

Na haar olympische succes schreef ze een boek, Running on Ice, en is ze de hoofdrolspeelster in de film My Story. Het pionierswerk leverde Flowers tevens tal van sponsorcontracten met multinationals op. Dat ze vijf maanden na de Spelen van Salt Lake City moeder werd van een tweeling, waarvan een kind doof werd geboren, maakte het verhaal compleet. Het was een reden om haar carrière een vervolg te geven. Flowers kan met haar sport de torenhoge ziekenhuisrekeningen betalen.

In december werd haar zoon geopereerd, in Italië. Volgens Flowers was het een voorteken. Als ze in Turijn een tweede gouden medaille wint, gaat ze volgens haar manager ‘een bedrag met zeven cijfers’ verdienen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden