Politici maken Barney nerveus

Darts is wel degelijk topsport en Raymond van Barneveld zeker wel een topsporter, zo niet een volksheld. Dat moge blijken uit het feit dat politici van diverse pluimage in hun gevecht om de gunst van de kiezer niet verzuimden de Hagenaar met de grootste hartelijkheid te feliciteren met de door...

Een officieuze wereldtitel, maar dat kon de pret uiteraard niet drukken.

Staatssecretaris Ross van Sport betoonde zich de meest aanhankelijke supporter van de begenadigde pijltjeswerper. De bewindspersoon vloog zondagmiddag naar Londen om in het naburige Frimley Green zijn onderdaan Van Barneveld een hart onder de riem te steken. CDA-lijsttrekker Balkenende gooide er een telefoontje tegenaan en fluisterde de grote kampioen in het oor dat 'Nederland trots is op het grandioze resultaat van vanavond'.

Dat de staatssecretaris zondagavond in levende lijve aanwezig was tussen de zeer vrolijke supporters van de pijltjesgooiers en de Haagse wethouder van Sport zijn stadgenoot een majesteitelijke huldiging in het vooruitzicht stelde bleek Van Barneveld behoorlijk op de zenuwen te werken. De 35-jarige schutterde in het begin hopeloos en slaagde er maar niet in doubles en triples te gooien.

'Ik zat geen moment in de wedstrijd. Het was trekken en douwen. Wellicht was het toch de spanning om hier voor de derde keer te kunnen winnen. Want dat betekende zoveel voor me', verklaarde een hevig geëmotioneerde Van Barneveld na afloop.

Het was in lijn met wat hij in de vorige edities had gepresteerd. In 2000 ging hij er in de eerste ronde uit tegen Mason (1-3). Daarna strandde hij telkens in de kwartfinale, eerst tegen Hankey (4-5), vervolgens tegen King (3-5). Was het over met Van Barneveld? Kon hij zich alleen nog maar druk maken over geld en sponsors? De darter zette uit, omdat hij zijn favoriete broodje shoarma en bacardi-jus niet kon laten staan.

Maar Barney keerde in de Embassy 2003 terug. Als herboren. Nu hij deel uitmaakt van dartsteam Topsporters voor Topsporters hoeft hij zich over geld en sponsors niet langer druk te maken. Hij verscheen afgetraind in Frimley Green, kilo's lichter.

Van Barneveld kwam naar de Embassy met slechts één doel: voor de derde keer de titel pakken. Hij slaagde tegen Richie Davies uit Wales glansrijk in die missie: 6-3 in een spannende maar niet hoogstaande finale.

De basis voor de titel legde de Hagenaar zaterdagavond in de halve finale tegen Mervyn King: 5-2. King was de Engelsman die hem vorig jaar in de kwartfinale met 5-3 uitschakelde.

'Ik stond echt te genieten op het podium. Juist dat gevoel heb ik de afgelopen jaren zo gemist. Als ik me nu goed kan voorbereiden op de finale, dan moet het lukken', aldus de zelfverzekerde 'Barney'.

De Hagenaar maakte zijn favorietenrol zeker in het begin van de finale waar. Hij kwam op een voorsprong van 4-0, al miste hij voor zijn doen veel dubbels. Davies kwam terug tot 4-1. 'Ik moest in de pauze de kracht vinden om het af te maken. Of het dan 5-0 of 4-1 is, maakt niet uit. Toen Ritchie daarna terugkwam tot 4-3 werd ik bang. Blijf rustig spelen, dat bleef ik maar tegen mezelf zeggen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.