Poetin, Medvedev én Hiddink, het is niet genoeg

Reportage..

Van onze correspondent Arnout Brouwers

MOSKOU Een kolkende menigte van tachtigduizend Russische fans op de tribune, inclusief de politieke kopstukken Medvedev en Poetin, en een echte tsaar, Guus ‘Ivanovitsj’ Hiddink op de bank – eigenlijk kon er zaterdagavond niets misgaan in het WK kwalificatieduel tussen Rusland en Duitsland.

Maar alle prachtige Russische combinaties stierven in schoonheid en daarnaast was doelman Rene Adler uitstekend op dreef. Het gedisciplineerd spelende Duitse team deed wat het de hele kwalificatie al doet: scoren en winnen.

Het enige doelpunt werd na 35 minuten gemaakt door Miroslav Klose. Hij maakte gebruik van een van de weinige momenten van onoplettendheid in de Russische verdediging.

Met de overwinning bevestigde het Duitse elftal van coach Joachim Löw dat het – zoals bijna altijd – tot de serieuze kanshebbers moet worden gerekend bij het WK in Zuid-Afrika. Daarvoor kwalificeerde de ploeg zich in Moskou rechtstreeks.

Rusland krijgt in twee duels met een nummer twee van de ranglijst in een van de andere poules nog kans zich voor het WK te plaatsen.

Löw zei ‘volstrekt tevreden’ te zijn, al moest hij toegeven dat Duitsland een paar keer goed was weggekomen. ‘Iedereen heeft goed verdedigd en we hebben een paar mooie aanvallen opgezet. We hebben woord gehouden, want we hebben altijd gezegd dat we elke kans zouden aangrijpen om hier te winnen.’

Een andere winnaar van de voetbalkraker was koning voetbal zelf – want de wedstrijd verliep binnen en buiten de lijnen zeer sportief. De afgelopen week waren in de Russische media de speculaties toegenomen over de ‘oorlogsspandoeken’ – met verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog waarmee de Russische fans het Duitse team wilden verwelkomen.

Die eventuele wanklanken bleven uit, mede na een oproep daartoe van Guus Hiddink. ‘Het gebeurde vroeger ook in wedstrijden tussen Nederland en Duitsland, maar metaforen die oorlogen verbinden aan moderne sport kunnen echt niet.’

‘Durchschlagskraft’ was het toverwoord waarmee Hiddink na de wedstrijd – in het Duits – de teleurstellende uitslag duidde. Niettemin toonde hij zich zeer tevreden over zijn ploeg, die veel ‘karakter’ had getoond. ‘Als we nu in de play-offs zo spelen, zijn we de grote favoriet.’

Rusland begon de wedstrijd met sterk combinatiespel, dat in het eerste half uur al tot een paar grote kansen leidde, onder meer voor Vladimir Bistrov. Hij werd door een lange pass van Andrej Arsjavin fraai vrij gespeeld, maar schoot de bal in de handen van Adler.

Datzelfde patroon herhaalde zich in de tweede helft volop, toen Hiddink drie extra aanvallers het veld instuurde. Die ‘alles-of-niets’-benadering werd niet beloond.

Een wonderlijk tafereel speelde zich af voor het Duitse doel, toen in één aanval maar liefst drie Russen om beurten met een omhaal probeerden te scoren. Drie minuten later was het Duitsland dat via een afstandsschot van Mesut Özil op de bovenkant van de lat, de wedstrijd bijna besliste.

Rusland bleef aandringen, maar het tempo waarin dat gebeurde was meestal te laag om het de Duitsers echt moeilijk te maken. Met de nadruk op ‘meestal’, want de Duitse bondscoach Löw was vol lof over de vorderingen die Rusland de laatste jaren heeft gemaakt. ‘Geen ploeg kan op dit moment sneller omschakelen dan Rusland. Ook hun combinatiespel is met sprongen vooruit gegaan’.

De Duitse debutant Jerome Boateng moest in de 69ste minuut met rood het veld verlaten, nadat hij voor de tweede keer een aanvaller had gevloerd. Maar tot een kolkende finale kwam het niet, ondanks de inbreng van steraanvallers Pogrebniak en Pavljoetsjenko, met wie Hiddink een ultieme poging deed om de Duitse verdediging te breken.

Ook de Zwitserse scheidsrechter Massimo Busacca wilde niet meewerken aan een spannend slot, door in de laatste twintig minuten twee Russische claims op een penalty te negeren.

Voor een Nederlands gehoor klonk de analyse van Hiddink achteraf bekend in de oren. ‘Wij hebben het betere spel laten zien, in beide wedstrijden tegen Duitsland, aber um das bessere Spiel geht dass nicht.’

Sinds de komst van Hiddink en het Russische succes op het EK van vorig jaar (de ploeg boog in de finale pas van Spanje) is de sfeer rond het nationale elftal omgeslagen – van wanhoop en minachting tot zelfvertrouwen en trots.

De spelers en de fans dragen Hiddink nog altijd op handen – getuige de bijnaam ‘Goes Ivanovitsj’ die hem inmiddels door de fanatieke fans is toebedeeld en die getuigt van grote affectie voor de Nederlandse coach. De spelers zijn vooral verguld over de teamgeest.

Middenvelder Igor Semsjov sprak over een ‘huiselijke sfeer, bijna die van een familie’ tijdens het trainingskamp voor het belangrijke duel. ‘Niemand rookt, drinkt of scheldt en Hiddink heeft ons zelfvertrouwen gegeven, én het gevoel dat we van iedereen kunnen winnen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden