Poelman is niet te oud, ze is gewoon nog te goed

Het zou niet mogen. En het zou ook niet moeten kunnen, zegt Jacqueline Poelman. Een vrouw van 32 die nog steeds Nederlands snelste is op 100 en 200 meter....

Die stand van zaken is ‘zorgwekkend’, meent Poelman. Ze is sinds 1993 – het jaar dat zij de macht overnam van Nelli Cooman – een nauwelijks bedreigde grootheid in Nederland. Zonder haar persoonlijke niveau werkelijk te verbeteren (11,48 en 23,50 bij de NK van 1993, 11,56 en 23,60 in 2006) kon zij al die jaren heersen. ‘Zonder echt harder te gaan ben ik de beste gebleven. Dat is slecht’, is de constatering.

Er was er één die haar leek af te lossen: Joan van den Akker. Zij werd in het olympische kroonjaar 2004 Nederlands kampioene op de 100 meter. ‘Maar we weten wat er met Joan is gebeurd. Blessures.’

In 2005, Van den Akker sukkelde, was Poelman al weer de beste van het stel. Dit weekeinde haalde zij haar negende dubbelslag op 100 en 200 meter. Ze staat sinds zondag op 47 gouden NK-medailles.

De Groningse in Utrechtse dienst doet zelf haar statistieken. Enkele jaren geleden heeft ze uit nieuwsgierigheid de getallen uitgezocht. Ze had veel gelezen over andere atletiekgrootheden, als Fanny Blankers en Elly van Hulst. ‘Als je er mee aan de slag gaat, dan wil je het weten ook.’

Poelman begon met het tellen van de gouden plakken die ze in huis heeft. En de plakken die Poelman miste (‘om eerlijk te zijn, ik weet niet waar ze allemaal gebleven zijn’) zocht ze in de uitslagenboekjes terug. Haar eerste Nederlandse titel was van 1989. Ze was toen vijftien jaar oud. ‘Ik ben in de jeugd kampioen geweest op de meerkamp en op de 400.’

Haar 47 gouden medailles zijn geen record. Elly van Hulst, de Rotterdamse stayer, kwam tot 65 nationale titels. Fanny Blankers-Koen, de viervoudig olympisch kampioen van 1948, had 58 titels.

Poelman is 32, maar ze lijkt enkele meters na de finish nog de frisheid van een junior te bezitten. Op een vraag of ze er volgend jaar weer bij zou zijn, wilde ze nog geen verklaring afleggen. ‘Pas aan het eind van het seizoen ga ik erover nadenken. Ik kan deze titels zien als een mooie afsluiting. Maar ook als een fraai begin’, lachte ze in het Olympisch Stadion.

Want, zo betoogde, ze geniet nog elke keer van haar overwinningen. ‘Ik haat verliezen.’ En: ‘Het is nog steeds leuk te kunnen zeggen. Van alle Nederlandse vrouwen ben ik de allersnelste.’

Poelman, in gevecht met de limiet voor de Europese titelstrijd in Göteborg, werd met al die vragen over het naderende einde van haar loopbaan geconfronteerd, omdat generatiegenoot Patrick van Balkom (31) even tevoren liet weten dat hij zijn laatste wedstrijd in Nederland had gelopen.

Hij kent de houdbaarheidsdatum van zijn loopbaan. Van Balkom ziet er niet eens meer uit als een topatleet. Hij heeft inmiddels wat zachte welvingen rond zijn middel. Het is een gevolg van al die keren dat hij niet voluit heeft kunnen trainen. En die tijden waren er regelmatig.

Ook nu weer. ‘Ik heb veel te veel trainingen moeten missen’, klaagde Van Balkom in Amsterdam. De 200 was hem veel te ver geweest. ‘Ik doe alleen nog een paar honderdjes’, meldde hij. Om af te kicken van de verslavende wedstrijdspanning.

De atleet, zeventienvoudig kampioen, wordt trainer, in Praag, zijn nieuwe domicilie. Hij gaat zijn opleiding, academie (ALO) en trainer B, benutten om Tsjechië nieuwe trainingsmethoden bij te leren. ‘Ze werken daar nog volgens methoden uit de tijden van Kratochvilova.’ Alsof dat een diskwalificatie is: Kratochvilova is al sinds 1983 wereldrecordhoudster op de 800 meter (1.53,28).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden