Podium lonkt op Silverstone, maar Verstappen is somber: 'Ik probeer er het beste van te maken'

Max Verstappen start zondag de Grote Prijs van Groot-Brittannië vanaf de vierde plaats. De Nederlandse Formule 1-coureur eindigde zaterdag in de kwalificatie als vijfde, maar omdat Valtteri Bottas vijf plaatsen werd teruggezet wegens het wisselen van de versnellingsbak in zijn Mercedes, schoof hij een plekje op. Na vijf uitvalbeurten in zeven races lonkt zondag voor Verstappen misschien weer eens een podiumplaats. Maar optimistisch is hij niet: 'Ik had gehoopt er dichterbij te zitten'.

Max Verstappen tijdens een oefenronde op het circuit van Silverstone in Groot-Brittannië. Foto afp

De kwalificatie werd verreden in lastige omstandigheden. In de ochtend was het asfalt van Silverstone natgeregend. Bij de kwalificatiestart begon het circuit op te drogen, waardoor de baan eigenlijk te droog was voor regenbanden en te glad voor normale banden. Auto's hadden weinig grip en gleden als schaatsers over het asfalt. Als er één coureur op een dergelijk lastig circuit weet te excelleren, is het Max Verstappen.

In het eerste van de drie kwalificatiegedeelten reed hij naar de tweede tijd. Ook de tweede ronde overleefde Verstappen moeiteloos. In het derde kwalificatiegedeelte was het circuit nagenoeg opgedroogd, waarmee de omstandigheden weer normaal waren. In de Formule 1 houdt dat in dat de op papier snelste auto's ook in de praktijk dan weer de snelste zijn. Spoedig bleek wat Verstappen aan het begin van het raceweekeinde al benadrukte: zijn team Red Bull is nog steeds het derde team achter Mercedes en Ferrari.

Het gat met Lewis Hamilton, de man die zondag voor zijn thuispubliek vanaf de eerste plaats vertrekt, was ruim anderhalve seconde. Hamilton behoorde in de kwalificatie dan ook tot de buitencategorie. Als een raket schoot de drievoudig wereldkampioen over het circuit voor de 67ste poleposition in zijn loopbaan, nog maar eentje minder dan recordhouder Michael Schumacher.

Max Verstappen kort na de kwalificatie-ronde op het circuit van Silverstone in Groot-Brittannië. Foto afp

Onder luid applaus stapte hij uit zijn auto. 'Je probeert het beste voor het laatste te bewaren', zei hij in een interview voor de hoofdtribune. 'Ik voelde me comfortabel in deze omstandigheden.' De Britse coureur straalde van geluk na de kwalificatie.

Bij Max Verstappen was dat wel anders. Met een stalen gezicht stond hij een groepje Nederlandse journalisten te woord aan een tafeltje in de teamruimte van Red Bull. Hij had gehoopt op het snelle, bochtige Silverstone-circuit eindelijk eens op eigen kracht de strijd met Ferrari en Mercedes aan te kunnen gaan. Maar na een paar hoopvolle races - teamgenoot Daniel Ricciardo stond vijf keer achter elkaar op het podium - lijkt het gat met die teams juist weer te zijn gegroeid.

'Gisteren (vrijdag, red.) zag ik het al aankomen, hoor', zei Verstappen. Of het grotere verschil hem zorgen baart? Verstappen, cynisch: 'Er baart mij helemaal niets meer zorgen dit seizoen. Ik probeer er elke race maar het beste van te maken.' Realistisch leeft hij toe naar de racedag. Stiekem hopend op regen of ander spektakel. 'Het is niet anders.'