‘Pluimpjebal’: de snelste sport op aarde

Badminton is het imago van pluimpjebal nu wel ontgroeid. Sterker nog: het is de snelste racketsport op aarde. Gemeten topsnelheid van een shuttle: 342 km/uur....

Hou maar op met het badinerend gepraat over badminton, stop maar met het afzeiken van een sport die in toch lang niet kinderachtige buitengewesten als China en Indonesië in hoog aanzien staat en daar hele volkstammen op de been brengt.

Hou op te denken dat de shuttle een pluimpje is, dat de bezigheid met dat pluimpje dus pluimpjebal genoemd mag worden en dat het bovenal een geliefd tijdverdrijf is voor zich op camping en strand vervelende mietjes.

Geef nu maar toe dat ‘pluimbal’ toch maar mooi de snelste sport op aarde is. Topspelers kunnen het pluimpje, dat is gewapend met dierlijk beton, zijnde een schild van driekantige ganzenveren, zomaar met een snelheid van rond de 340 kilometer per uur door het zwerk laten zoeven. Kom daar in andere sporten eens om.

‘Dat doet niemand ons na’, lacht de vriendelijke dame die tijdens de NK in Den Bosch de public relations voor haar rekening neemt, ‘zelfs niet die Michael Schumacher met zijn Ferrari’.

Die zit, maar het laat intussen wel onverlet dat dat pluimpje de badmintonbond niet lekker zit. ‘Dat woord, hè’, zucht Jan Helmond, de trainer van Jong Oranje en clubcoach van het roemrijke Duinwijck. ‘We moeten daar maar eens een andere naam voor gaan bedenken. Of we moeten dat ding veranderen, een nieuw ding maken, voor mijn part.’ Alles is goed, zo lang het maar niet op een pluimpje lijkt.

De ellende begon, zo staat Helmond bij, ergens in de jaren zestig toen van overheidswege badmintonsetjes, twee rackets, een soortement netje en een shuttle, werden verspreid onder het inerte volk. ‘Iedereen had zo’n setje en ging ook meteen aan de slag. En iedereen dacht dat het spel moest worden gespeeld zoals zij het deden. Balletje gezapig heen, balletje gezapig terug en natuurlijk altijd met een sierlijk boogje. Die actie heeft ons imago geen goed gedaan’, moppert Helmond.

Dat imagoprobleem is er, geluk bij een ongelukje, niet alleen in Nederland. Het virus is hardnekkig en komt overal voor. Tijd dus voor een tegenoffensief van de internationale federatie.

In zijn jongste herderlijk schrijven wijst de voorzitter van de wereldbond, een zekere Punch Gunalan, op de resultaten van snelheidsmetingen. Die inderdaad verbluffende cijfers bevestigen, schrijft Gunalan, wat hij zelf al wel vermoedde: dat het moderne badminton de snelste aller racketsporten is en dat het zelfs tot de categorie der extreme sporten gerekend mag worden.

De metingen zijn tijdens het toernooi om de Sudiman Cup, mei vorig jaar in Peking, verricht door onafhankelijke deskundigen die al eerder de snelheden van smashes bij het tennis en worpen bij het cricket hadden gemeten. Verbazing alom toen in de Chinese hoofdstad bij een badmintonsmash in een mannenwedstrijd een topsnelheid van 342 kilometer per uur werd gemeten. De vrouwensmash moest het met wat minder kilometertjes doen, maar was nog altijd heel behoorlijk: 296.

Daar kan niemand aan tippen, beweert Gunalan met grote stelligheid. De badmintonbaas wijst in zijn circulaire op de hoogst gemeten snelheid van de service in een verwante sport als tennis – dat niet verder komt dan een armzalige 240 kilometer per uur – en permitteert zich nogal vrijmoedig de conclusie dat badminton de snelste racketsport op aarde is en dat het ook nog eens tot de extreemste sporten behoort, al is het alleen al omdat ‘het voorkomt dat spelers in een rally tien of meer smashes op topsnelheid op elkaar afvuren’.

Dat laatste kan kloppen, dat eerste niet helemaal of misschien wel helemaal niet. De tijdens de NK in de Maaspoort dienstdoende materiaalbeheerder en shuttle-expert Wim van Dam heeft het donkerbruine vermoeden dat het zo’n vaart, 342 kilometer, niet loopt, ook al heeft de shuttle iets heel bijzonders op de tennisbal voor: het projectiel van ganzenveer neemt na de lancering door zijn torpedoachtige vorm in snelheid toe, terwijl de grotere tennisbal na de smash juist rap aan snelheid verliest. Maar die top van 342, dat lijkt hem wat overdreven. ‘Bij mijn beste weten ligt de snelheid ergens tussen de 240 en 280 kilometer. Ze moeten het niet mooier maken dan het al is.’

Ook Helmond heeft zijn twijfels, maar die doen er niet toe. ‘Het gaat in het moderne badminton niet alleen om kracht; de ware kracht van het spel bestaat uit een samenspel van coördinatie, timing en conditie. En dan is het nog slopend. ‘Ik heb het gevoel dat je het met een goede techniek bij tennis langer kunt volhouden dan bij het badminton.’

Uit onderzoek is gebleken dat een bamintonspeler in een wedstrijd wel 350 keer van richting moet veranderen. ‘Dat is veel meer dan een avondje dansen in de disco.’ Dat een partij langer dan twee uur duurt, is intussen eerder regel dan uitzondering. Dat kan de moderne consument natuurlijk al lang niet meer trekken. Die haakt af. Het moet van de grote badmintonbaas dus nog sneller, nog flitsender, en wel met ingang van direct.

Sommige bijdehante deelnemers aan de nationale titelstrijd in De Maaspoort zijn in verwarring of op zijn minst lichtelijk ontsteld. Nieuwe spelregels? Nu meteen al? Ze lijken maar amper te beseffen dat zo’n beetje alles op de schop is genomen. Dat de games nu tot de 21 lopen. Dat het rally-pointsysteem wordt gehanteerd, wat betekent dat zowel de serveerder als de ontvanger kan scoren. Dat 30-29 geen ongebruikelijke uitslag meer is. Dat in het dubbelspel een duo slechts één servicebeurt heeft.

De trainer van Jong Oranje heeft er wat moeite mee. ‘Het is nu wat minder stijlvol allemaal, wat minder Engels, maar vooruit, als de kijker ermee gediend is dan moet het maar.’

Dan nog dit: de rustpauzes blijven vanaf nu beperkt tot zestig seconden na het elfde punt en 120 seconden tussen de games.

De tv-kijker mag vooral niet in slaap vallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden