'Pluimpjebal': de snelste sport op aarde

Badminton is het imago van pluimpjebal nu wel ontgroeid. Sterker nog: het is de snelste racketsport op aarde. Gemeten topsnelheid van een shuttle: 342 km/uur....

Martien Schurink

Hou maar op met het badinerend gepraat over badminton, stop maar methet afzeiken van een sport die in toch lang niet kinderachtigebuitengewesten als China en Indonesië in hoog aanzien staat en daar helevolkstammen op de been brengt.

Hou op te denken dat de shuttle een pluimpje is, dat de bezigheid metdat pluimpje dus pluimpjebal genoemd mag worden en dat het bovenal eengeliefd tijdverdrijf is voor zich op camping en strand vervelende mietjes.

Geef nu maar toe dat 'pluimbal' toch maar mooi de snelste sport op aardeis. Topspelers kunnen het pluimpje, dat is gewapend met dierlijk beton,zijnde een schild van driekantige ganzenveren, zomaar met een snelheid vanrond de 340 kilometer per uur door het zwerk laten zoeven. Kom daar inandere sporten eens om.

'Dat doet niemand ons na', lacht de vriendelijke dame die tijdens de NKin Den Bosch de public relations voor haar rekening neemt, 'zelfs niet dieMichael Schumacher met zijn Ferrari'.

Die zit, maar het laat intussen wel onverlet dat dat pluimpje debadmintonbond niet lekker zit. 'Dat woord, hè', zucht Jan Helmond, detrainer van Jong Oranje en clubcoach van het roemrijke Duinwijck. 'Wemoeten daar maar eens een andere naam voor gaan bedenken. Of we moeten datding veranderen, een nieuw ding maken, voor mijn part.' Alles is goed, zolang het maar niet op een pluimpje lijkt.

De ellende begon, zo staat Helmond bij, ergens in de jaren zestig toenvan overheidswege badmintonsetjes, twee rackets, een soortement netje eneen shuttle, werden verspreid onder het inerte volk. 'Iedereen had zo'nsetje en ging ook meteen aan de slag. En iedereen dacht dat het spel moestworden gespeeld zoals zij het deden. Balletje gezapig heen, balletjegezapig terug en natuurlijk altijd met een sierlijk boogje. Die actie heeftons imago geen goed gedaan', moppert Helmond.

Dat imagoprobleem is er, geluk bij een ongelukje, niet alleen inNederland. Het virus is hardnekkig en komt overal voor. Tijd dus voor eentegenoffensief van de internationale federatie.

In zijn jongste herderlijk schrijven wijst de voorzitter van dewereldbond, een zekere Punch Gunalan, op de resultaten vansnelheidsmetingen. Die inderdaad verbluffende cijfers bevestigen, schrijftGunalan, wat hij zelf al wel vermoedde: dat het moderne badminton desnelste aller racketsporten is en dat het zelfs tot de categorie derextreme sporten gerekend mag worden.

De metingen zijn tijdens het toernooi om de Sudiman Cup, mei vorig jaarin Peking, verricht door onafhankelijke deskundigen die al eerder desnelheden van smashes bij het tennis en worpen bij het cricket haddengemeten. Verbazing alom toen in de Chinese hoofdstad bij een badmintonsmashin een mannenwedstrijd een topsnelheid van 342 kilometer per uur werdgemeten. De vrouwensmash moest het met wat minder kilometertjes doen, maarwas nog altijd heel behoorlijk: 296.

Daar kan niemand aan tippen, beweert Gunalan met grote stelligheid. Debadmintonbaas wijst in zijn circulaire op de hoogst gemeten snelheid vande service in een verwante sport als tennis - dat niet verder komt dan eenarmzalige 240 kilometer per uur - en permitteert zich nogal vrijmoedig deconclusie dat badminton de snelste racketsport op aarde is en dat het ooknog eens tot de extreemste sporten behoort, al is het alleen al omdat 'hetvoorkomt dat spelers in een rally tien of meer smashes op topsnelheid opelkaar afvuren'.

Dat laatste kan kloppen, dat eerste niet helemaal of misschien welhelemaal niet. De tijdens de NK in de Maaspoort dienstdoendemateriaalbeheerder en shuttle-expert Wim van Dam heeft het donkerbruinevermoeden dat het zo'n vaart, 342 kilometer, niet loopt, ook al heeft deshuttle iets heel bijzonders op de tennisbal voor: het projectiel vanganzenveer neemt na de lancering door zijn torpedoachtige vorm in snelheidtoe, terwijl de grotere tennisbal na de smash juist rap aan snelheidverliest. Maar die top van 342, dat lijkt hem wat overdreven. 'Bij mijnbeste weten ligt de snelheid ergens tussen de 240 en 280 kilometer. Zemoeten het niet mooier maken dan het al is.'

Ook Helmond heeft zijn twijfels, maar die doen er niet toe. 'Het gaatin het moderne badminton niet alleen om kracht; de ware kracht van hetspel bestaat uit een samenspel van coördinatie, timing en conditie. En danis het nog slopend. 'Ik heb het gevoel dat je het met een goede techniekbij tennis langer kunt volhouden dan bij het badminton.'

Uit onderzoek is gebleken dat een bamintonspeler in een wedstrijd wel350 keer van richting moet veranderen. 'Dat is veel meer dan een avondjedansen in de disco.' Dat een partij langer dan twee uur duurt, is intusseneerder regel dan uitzondering. Dat kan de moderne consument natuurlijk allang niet meer trekken. Die haakt af. Het moet van de grote badmintonbaasdus nog sneller, nog flitsender, en wel met ingang van direct.

Sommige bijdehante deelnemers aan de nationale titelstrijd in DeMaaspoort zijn in verwarring of op zijn minst lichtelijk ontsteld. Nieuwespelregels? Nu meteen al? Ze lijken maar amper te beseffen dat zo'n beetjealles op de schop is genomen. Dat de games nu tot de 21 lopen. Dat hetrally-pointsysteem wordt gehanteerd, wat betekent dat zowel de serveerderals de ontvanger kan scoren. Dat 30-29 geen ongebruikelijke uitslag meeris. Dat in het dubbelspel een duo slechts één servicebeurt heeft.

De trainer van Jong Oranje heeft er wat moeite mee. 'Het is nu watminder stijlvol allemaal, wat minder Engels, maar vooruit, als de kijkerermee gediend is dan moet het maar.'

Dan nog dit: de rustpauzes blijven vanaf nu beperkt tot zestig secondenna het elfde punt en 120 seconden tussen de games.

De tv-kijker mag vooral niet in slaap vallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden