ANALYSE

Plots heeft Blatter het moeilijk

Het moest een eenvoudige overwinning worden voor FIFA-voorzitter Sepp Blatter. De presidentsverkiezing van de wereldvoetbalbond, die vooralsnog als gepland morgen plaatsvindt in Zürich, zou een feestelijke wedstrijd worden waarin de 79-jarige Zwitser zijn vijfde termijn zou veiligstellen. Maar de arrestaties van zeven FIFA-officials in hotel Baur Au Lac woensdag maken het duel alsnog zwaarbeladen.

Sepp Blatter met rechts van zich hoofd communicatie van de FIFA, Walter De Gregorio. Beeld ANP
Sepp Blatter met rechts van zich hoofd communicatie van de FIFA, Walter De Gregorio.Beeld ANP

Niet dat Blatter nu ineens kansloos is. Dat was alleen het geval geweest als de wereldbevolking stemrecht had. Maar het zijn de bondsvoorzitters van de 209 bij de FIFA aangesloten landen die bepalen wie ze de komende vier jaar als hun leider willen. Met velen van hen onderhoudt Blatter al jaren een warme band. Zij laten zich niet leiden door de emoties van het volk.

De Volkskrant sprak de afgelopen maanden tientallen bondsofficials van over de hele wereld. Bijna allemaal balen ze van het slechte imago van de FIFA. Maar stuk voor stuk nemen ze het op voor Blatter. Ze wijzen erop dat er nooit enig bewijs van corruptie tegen hem is gevonden.

'Ja, er zijn veel problemen', zei een Oost-Europese bondsvoorzitter. 'Maar in dit gigantische schip, met 209 matrozen, bestaat er geen gemakkelijke weg. Ik ben ervan overtuigd dat Blatter het schip recht vooruit stuurt en alle stormen doorstaat.'

Daarmee vertolkte hij de gevoelens van het merendeel van de stemgerechtigden. Ook nu, in deze nietsontziende Zwitsers-Amerikaanse storm, blijft Blatter buiten schot. Wederom zullen zijn volgelingen zeggen: hij heeft niets verkeerds gedaan. Ook in 2002 ontstond er vlak voor de presidentsverkiezingen tumult en dreigde zelfs een scheuring binnen de FIFA. Toch werd Blatter opnieuw gekozen.

Dat hij niets verkeerds heeft gedaan, was ook de boodschap van FIFA's hoofd communicatie Walter De Gregorio. Blatter is niet verdacht, zei hij tijdens een in allerijl belegde persconferentie. Het congres en de verkiezing gaan vrijdag gewoon door. 'We zijn erg gelukkig met wat er nu gebeurt', beweerde De Gregorio zelfs.

De Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein sprak over 'een zwarte dag voor het voetbal'. Hij is Blatters enige overgebleven tegenkandidaat. Beeld ANP
De Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein sprak over 'een zwarte dag voor het voetbal'. Hij is Blatters enige overgebleven tegenkandidaat.Beeld ANP

Blatters enige overgebleven tegenkandidaat - de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein - sprak elders in Zürich op hetzelfde moment over 'een zwarte dag voor het voetbal'. Verder weigerde hij op de ontwikkelingen in te gaan, omdat dat 'ongepast' zou zijn. Hij kan zijn tijd ook wel beter gebruiken. Een groot deel van de bondsvoorzitters is in Zürich. De prins zal alles op alles zetten om zoveel mogelijk van hen te overtuigen dat verandering bij de wereldvoetbalbond nu echt nodig is.

Sinds oktober vorig jaar, toen hij besloten had de strijd met Blatter aan te gaan, is dat zijn boodschap. Hij bezocht tussen de vijftig en honderd landen om zijn evangelie te verkondigen. Net als KNVB-voorzitter Michael van Praag en oud-voetballer Luis Figo, die zich vorige week terugtrokken als kandidaten, merkte hij dat de steun voor Blatter buiten Europa nog altijd immens is.

KNVB-voorzitter Michael van Praag en oud-voetballer Luis Figo trokken zich vorige week terug als kandidaten, Beeld ANP
KNVB-voorzitter Michael van Praag en oud-voetballer Luis Figo trokken zich vorige week terug als kandidaten,Beeld ANP

Tegelijkertijd zullen Blatters 209 matrozen ook vaststellen dat hun kapitein er niet in slaagt het containerschip FIFA langs de stormen te sturen die de wereldvoetbalbond al zo lang teisteren. En als het schip maar lang genoeg schommelt door de hoge golven, worden ze vanzelf een keer misselijk.

Want bovenal zijn voetbalbazen opportunisten. Zodra ze het gevoel hebben dat ze zich op een zinkend schip bevinden, stappen ze met groots gemak over. Of ze nu uit Afrika, Zuid-Amerika, Azië of Oceanië komen: ze spelen graag in het winnende team.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden