Ploeg Virenque van slag door arrestatie soigneur

Voor het begin van de proloog fietst Richard Virenque zich warm op de rollerbank. Op zijn stuur ligt een flesje....

Van onze verslaggevers

Mark van Driel

Marcel van Lieshout

DUBLIN

De arrestatie, vorige week woensdag bij de Belgisch/Franse grens ter hoogte van Lille, is een klap voor de hele ploeg, maar vooral voor Virenque. De Franse publiekslieveling heeft een hechte band met de 53-jarige soigneur Willy Voet, die verdacht wordt van het smokkelen van prestatieverhogende middelen.

De arrestatie van de ervaren verzorger wordt door de andere soigneurs gezien als een slag in het gezicht van de pezige Tourfavoriet. Zij denken dat Virenque ernstig lijdt onder de absentie van Voet, sinds 1992 zijn persoonlijke verzorger. Dirk Nachtergaele van de Mapei-ploeg: 'Voet is niet alleen de masseur van Virenque, hij is ook zijn mentale begeleider.'

Voet, een Vlaming die sinds twaalf jaar in Frankrijk woont en al 25 jaar in de wielersport werkt, is vorige week woensdag door een vliegende brigade van de Franse douane aangehouden. In zijn auto werden vierhonderd flacons en ampullen met EPO en anabolica gevonden. EPO bevordert de aanmaak van rode bloedlichaampjes (die het zuurstoftransport verbeteren), anabolica zijn spierversterkende middelen.

De auto, een Fiat van de Sociéte du Tour de France was geverfd in de officiële kleuren van de Festina-ploeg. De gevonden doping was gekocht in Duitsland en Zwitserland. Voet was van daaruit onderweg naar Ierland. Hij zou in Calais oversteken naar Engeland.

Op dezelfde dag van zijn aanhouding deden justitie en politie een inval bij de Festina-vestiging in Lyon. Twee dagen later doken in Dublin, de stad van de Tour-start, de eerste geruchten op dat Festina betrokken zou zijn bij een dopingschandaal.

Ploegleider Bruno Roussel ontkende aanvankelijk zelfs dat hij een verzorger miste, maar moest dat zondag terugnemen. Tijdens een inderhaast belegde persconferentie: 'Onze staf van soigneurs is inderdaad niet compleet.'

Roussel en zijn kopman Virenque zeggen verder niets te weten over de arrestatie van Voet. Virenque: 'Ik ben niet verantwoordelijk voor de daden van een ander.' Roussel heeft van de Festina-advocaten opdracht gekregen om niets inhoudelijks over de affaire te zeggen zolang de Franse justitie geen opening van zaken geeft. 'Ik kan wel zeggen dat onze renners ernstig geraakt zijn voor de beschuldiging.'

De directie van de Tour wil nog niet praten over maatregelen tegen Festina. Directeur Leblanc: 'Er is nog te weinig bekend. Misschien betreft het hier een puur individueel optreden. We kunnen niet het risico lopen om renners die misschien onschuldig zijn, te duperen.'

Leblanc benadrukt dat bij de affaire (nog) geen coureur betrokken is en dat de gebeurtenis zich buiten de Tour heeft afgespeeld.

Festina, de nummer één van de UCI-ranglijst voor wielerploegen, heeft de laatste maanden vaker onder vuur gelegen.

Tegen Christophe Moreau loopt een onderzoek. De Franse renner werd enkele maanden geleden positief bevonden, vermoedelijk na het door hem gewonnen Criterium International. Hij ging tegen de uitslag van de controle echter in beroep. Het resultaat van dat appel komt pas na de Tour.

En dan nu wederom een affaire.

De hoeveelheid prestatieverhogende middelen die de soigneur vervoerde, doet echter vermoeden dat de partij niet alleen voor Festina-renners bedoeld was. Eric Ryckaert, een van de drie artsen van Festina, weet zeker dat Voet niet in opdracht van Festina heeft gehandeld. Maar hij acht het ook ondenkbaar dat 'deze lieve man' een handeltje heeft opgezet.

Dat er in de auto verboden middelen zijn aangetroffen, wil volens Ryckaert niet zeggen dat Voet ongeoorloofde handelingen heeft verricht. 'Als ik met een een onbekende vrouw in een auto wordt gesignaleerd, betekent dat niet automatisch dat ik met haar heb geslapen.'

Ook Virenque lijkt niet bereid om Voet te veroordelen. Zondagochtend, voor aanvang van de eerste etappe, spreekt hij kortaf. Zijn gezicht verraadt irritatie, de blik is schichtig. Blijdschap over de goede prestaties van de Festina's in de proloog - Moreau vijfde, Zülle zevende, Dufaux achtste en hijzelf reed naar een knappe veertiende plaats - is er niet.

Alleen bij het publiek lijkt Virenque zich nog veilig te voelen. De handtekeningenjagers beschermen hem tegen opdringerige cameraploegen. Over zijn gelaat rolt een glimlach als een Fransman hem complimenteert met de proloog en zijn mooie shirt. Virenque draagt het blauw van de Franse voetbalploeg om zijn fragiele schouders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.