Platini vertrekt, tot opluchting van velen

Tot opluchting van velen is de rol van UEFA-voorzitter Michel Platini in de bestuurslagen van het voetbal uitgespeeld. Het internationale sporttribunaal CAS bracht de schorsing van de Fransman maandag weliswaar terug van zes naar vier jaar, maar daarmee boorde het wel Platini's laatste restje hoop op een snelle terugkeer de grond in. De bestuurskamers van de Franse voetbalstadions zijn deze zomer tijdens het EK voor hem verboden terrein.

Michel Platini.Beeld ap

Nu het CAS zijn schorsing bekrachtigt, kan de Europese voetbalbond eindelijk op zoek naar een nieuwe voorzitter. Sinds Platini (60) vorig jaar oktober werd geschorst, was zijn opvolging een verboden thema onder de 54 Europese bondsvoorzitters. Ze spraken er niet over, omdat ze niet als lijkenpikkers wilden overkomen en vreesden represailles door het kamp-Platini.

Heikel onderwerp

Nu valt het heikele onderwerp niet langer te vermijden. Voorafgaand aan de Europa Leaguefinale, op 18 mei, komt het UEFA-bestuur in Basel bijeen voor crisisoverleg.

Of KNVB-voorzitter Michael van Praag daar zijn ambities kenbaar maakt, is nog de vraag. Sinds hij vorig jaar campagne voerde voor het FIFA-voorzitterschap, weet hij dat openheid en transparantie niet altijd worden gewaardeerd door de bondsvoorzitters die straks hun nieuwe leider kiezen. In een reactie hield Van Praag zich maandag daarom op de vlakte: 'We moeten een oplossing vinden voor deze kwestie. De KNVB vindt dat Europa eenheid moet uitstralen.'

Michael van Praag.Beeld anp

Woorden wegen op een goudschaaltje

Hij zal zijn woorden de komende tijd vaker op een goudschaaltje wegen. Hoogstwaarschijnlijk wordt Van Praags campagne er een van stille diplomatie, lobbyen achter de schermen en balanceren op een koord van beloftes. In West-Europa heeft hij al veel steun, de uitdaging is ook Oost-Europeanen te overtuigen op hem te stemmen. Een bres slaan in dat blok is een absolute vereiste: de Oost-Europese landen vormen binnen de UEFA een meerderheid.

Tot op heden toonden de meeste bondsvoorzitters uit Oost-Europa zich loyaal aan Platini. De Franse oud-voetballer noemde het vonnis maandag een 'grote onrechtvaardigheid'. Hij legt zich wel neer bij de uitspraak en neemt ontslag bij de UEFA, die hij sinds 2007 leidde. In een verklaring zegt hij mogelijk naar de Zwitserse burgerrechter te stappen om zijn 'integriteit in deze zaak te bewijzen'.

Platini houdt vol dat de betaling van 1,8 miljoen euro door de eveneens geschorste en voormalige FIFA-voorzitter Sepp Blatter aan hem legaal was. Volgens de Fransman betrof het achterstallig salaris uit 2011. Het CAS twijfelt aan die lezing, omdat de betaling pas acht jaar na de verrichte werkzaamheden werd gedaan en niet was onderbouwd met documenten. Bovendien vond de transactie plaats, kort voordat Blatter mede dankzij de steun van Platini werd herkozen als FIFA-voorzitter.

Platini tijdens een FIFA-congres.Beeld afp

Platini's houding

Bij de lengte van Platini's schorsing hebben de rechters rekening gehouden met zijn houding tijdens de hoorzitting. Het CAS spreekt van 'het ontbreken van enig berouw en de impact die deze kwestie had op FIFA's reputatie.'
Cynisch genoeg valt hetzelfde te zeggen over de grootste kanshebber om Platini op te volgen. De Spanjaard Ángel Villar, waarnemend voorzitter van de UEFA, is meerdere keren in opspraak geraakt. Zo kreeg hij een boete van FIFA's ethische commissie, omdat hij weigerde mee te werken aan een onderzoek naar corruptie rond de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar. Schuldbewust toonde hij zich geenszins.

In september komen de Europese voetbalbazen bijeen in Athene, waar waarschijnlijk de nieuwe UEFA-voorzitter wordt gekozen. Dan wordt duidelijk of het Europese voetbal met een schone lei begint of voortborduurt op het dubieuze verleden.

Het probleem-Platini

De olifant in de zaal bij het congres van de Europese voetbalbond UEFA vorige week in Boedapest heette Michel Platini. De UEFA schoof op het congres het probleem-Platini voor zich uit (+).

Maandenlang bleef Platini steunbetuigingen krijgen van bondsleden van de UEFA. Die kwamen vooral voort uit loyaliteit en angst (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden