Platini uit protest niet naar ethische commissie FIFA

Michel Platini zal vrijdag niet verschijnen voor de ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA. Die wil de Franse voorzitter van de Europese voetbalunie UEFA horen in verband met een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro die hij in 2011 ontving van FIFA-voorzitter Sepp Blatter.

Michel Platini, UEFA-voorzitter, beantwoordt persvragen na een hoorzitting in Lausanne, Zwitserland. Beeld anp

Blatter en Platini zijn sinds 8 oktober voor negentig dagen geschorst vanwege de dubieuze betaling in 2011 en zouden donderdag en vrijdag worden gehoord door de FIFA-commissie.

Platini noemde de bijeenkomst eerder al een schijnproces. Dat deed hij naar aanleiding van uitlatingen van Andreas Bantel, de woordvoerder van de ethische commissie. Die liet eerder weten dat er genoeg aanwijzingen zouden zijn om Blatter en Platini voor jaren te schorsen.

'Platini heeft besloten niet te verschijnen omdat het oordeel van de commissie vorige week door een van zijn woordvoerders naar buiten is gebracht. Dat is in strijd met alle fundamentele rechten, te beginnen met het principe dat eenieder onschuldig is tot het tegendeel bewezen is', meldde zijn advocaat in een verklaring.

De ethische commissie van de FIFA zal de zaak van Michel Platini behandelen zoals elke andere. Dat liet de Wereldvoetbalbond in een reactie weten, nadat Platini woensdag zei een hoorzitting te boycotten. ‘Platini zou zijn kans missen om zijn visie uit te leggen aan de tuchtkamer van de commissie. Zijn advocaten zijn nog altijd van harte welkom’, aldus de commissie.

Fraude en omkoping

UEFA-baas Platini ontving 1,8 miljoen euro van FIFA-voorzitter Blatter, voor werkzaamheden die hij tussen 1999 en 2002 zou hebben verricht. Tegen Blatter loopt ook een strafrechtelijk onderzoek van de Zwitserse justitie naar fraude en omkoping.

De Zwitser Blatter was sinds 1998 voorzitter van de FIFA. Hij werd deze zomer aanvankelijk herkozen, maar zag af van een nieuwe termijn door alle commotie over corruptie en omkooppraktijken binnen zijn bond. Kandidaat-opvolger Platini raakte vervolgens ook in opspraak. Platini wilde Blatter graag opvolgen maar wordt gedwarsboomd door de schorsing, waardoor de oud-international voorlopig niet als officiële kandidaat kan worden aangemerkt.

Lees ook: FIFA-zaak dijt uit: nog eens zestien mensen aangeklaagd

De Amerikaanse justitie heeft nog eens zestien voetbalofficials en zakenmensen aangeklaagd wegens malversaties.

Lees ook: Roep om extra sancties tegen Blatter en Platini

Een meerjarige schorsing voor de twee machtigste mannen van het wereldvoetbal, Sepp Blatter en Michel Platini, is weer een stap dichterbij gekomen.

Kleine kans

Als zijn schorsing van negentig dagen is afgelopen, is er nog een kleine kans dat Platini zich verkiesbaar mag stellen. De verkiezing voor het voorzitterschap vindt op 26 februari in Zürich plaats. Platini moet ervoor zorgen dat hij voor 26 januari niet meer geschorst is. Zolang hij geschorst is, wordt zijn kandidatuur niet in behandeling genomen.

De kans bestaat dat zijn schorsing, die begin januari afloopt, wordt verlengd met 45 dagen. Dat zou betekenen dat hij niet mee kan doen aan de verkiezing.

Leider wereldvoetbal

De drievoudig wereldvoetballer van het jaar gold voor zijn schorsing als een van de belangrijkste kandidaten om de nieuwe FIFA-voorzitter te worden, maar hij ontbreekt op het voorlopige, officiële FIFA-lijstje met kandidaat-voorzitters.

Gianni Infantino, die in plaats van Platini is geselecteerd, liet eerder weten dat hij zich terugtrekt als Platini uiteindelijk toch mee kan doen. Naast Infantino staan ook Prins Ali bin Al-Hussein, Jérôme Champagne, Tokyo Sexwale en sjeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa op het lijstje.

Platini ziet zichzelf, ondanks zijn schorsing en verdenkingen, nog steeds gekozen worden als nieuwe president van de FIFA. 'Ik ben - in alle bescheidenheid - nog steeds de beste persoon om het wereldvoetbal te leiden', zei hij eerder in interviews met diverse Europese kranten.

Zijn schorsing ziet Platini als een poging hem uit de race te houden. 'Mensen willen me ervan weerhouden mee te doen omdat ze weten dat ik de beste kans heb om te winnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden