Platini officieel kandidaat voor voorzitterschap FIFA

De Franse oud-voetballer Michel Platini heeft bevestigd dat hij zich kandidaat stelt voor het voorzitterschap van de FIFA. De huidige voorzitter van de Europese voetbalunie UEFA maakte zijn officiële kandidatuur bekend in een brief aan de 209 aangesloten voetbalbonden.

Redactie
Michel Platini Beeld epa
Michel PlatiniBeeld epa

'Dit was een erg persoonlijke, maar goed overwogen beslissing', schrijft de Fransman. 'Het is een beslissing waarin ik de toekomst van het voetbal heb afgewogen tegenover mijn eigen toekomst. Daarnaast heeft het respect, de steun en de aanmoediging om het te gaan doen, die ik van veel van jullie heb gekregen, me geleid tot dit besluit.'

De voormalig Franse international zou kunnen rekenen op veel steun als opvolger voor Sepp Blatter, die sinds 1998 de baas is van de wereldvoetbalbond. Op 29 mei 2015 werd Blatter herkozen, maar een aantal dagen later liet hij weten toch af te zien van een vijfde termijn. Blatter, die veel kritiek krijgt voor de manier waarop hij leiding geeft aan de FIFA, wil graag eind december na het WK voor clubteams aftreden. Platini ziet hem liever eerder vertrekken.

De verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA zijn voor 26 februari uitgeschreven. Kandidaten moeten zich voor 26 oktober kandidaat stellen en moeten bovendien de steun van minimaal vijf nationale bonden hebben. Vooralsnog heeft naast Platini alleen de Zuid-Koreaan Chung Mong Joon belangstelling getoond voor de functie.

Lees meer

De Zwitser Sepp Blatter (79) vertrekt na zeventien jaar als voorzitter van de wereldvoetbalbond

In de aanloop naar Blatters herverkiezing ging er veel mis bij de FIFA. Lees het allemaal hier in ons dossier

Zoals het interview met Michael van Praag: 'Feliciteren mag'

En de analyse: Blatter weg, hoe nu verder?

Corruptieschandaal

Als hoogste baas van de UEFA heeft Platini zich regelmatig kritisch uitgelaten over de FIFA, die volgens hem onder Blatter aan geloofwaardigheid en autoriteit heeft verloren. Voor de verkiezingen eind mei opperde Platini zelfs dat Europa de FIFA misschien wel zou verlaten als Blatter zou worden herkozen.

Platini schrijft dat hij zich wil inzetten voor de hervorming van het bestuur van de FIFA. 'De FIFA heeft in de afgelopen halve eeuw maar twee voorzitters gehad. Dat is paradoxaal. Aan de ene kant getuigt het van extreme stabiliteit. Aan de andere kant gaat het niet met de sport mee, die radicale omwentelingen en een gigantische economische groei heeft ondergaan. Recente ontwikkelingen hebben laten zien dat we op een nieuwe bladzijde moeten beginnen en moeten nadenken over de manier van besturen.'

Platini doelt met de recente ontwikkelingen op het corruptieschandaal dat aan het licht kwam, vlak voorafgaand aan het FIFA-congres eind mei van dit jaar. Negen hooggeplaatste medewerkers van FIFA werden eind mei in Zwitserland opgepakt op verdenking van corruptie in de Verenigde Staten. De FIFA zelf is onderwerp van twee justitiële onderzoeken. De Amerikaanse FBI kijkt naar corruptie binnen de gehele organisatie en de Zwitserse justitie onderzoekt de toewijzing van de WK's van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) en verdachte transacties van aan de FIFA gelieerde personen.

FIFA-vice-president Jack Warner maandag nadat hij een rechtbank in Trinidad en Tobego heeft bezocht vanwege een corruptie aanklacht. Beeld epa
FIFA-vice-president Jack Warner maandag nadat hij een rechtbank in Trinidad en Tobego heeft bezocht vanwege een corruptie aanklacht.Beeld epa

Fransman niet van onbesproken gedrag

Hoewel de reputatie van Platini vele malen beter is dan die van Blatter, is ook de Fransman niet van onbesproken gedrag. Zo schaarde Platini zich openlijk achter de veelbesproken toewijzing van het WK 2022 aan Qatar, het land waarop hij zelf stemde. Extra opvallend is dat zijn zoon later een duurbetaalde baan kreeg in Qatar.

Als het aankomt op technische hulpmiddelen is Platini misschien nog wel conservatiever dan de Zwitser. 'Als een lijnrechter een meter van het doel staat en een goede bril op heeft, ziet hij echt wel of de bal wel of niet over de lijn is', zei de UEFA-baas drie jaar geleden. Die mening heeft hij sindsdien regelmatig herhaald.

Sepp Blatter (L) met Michel Platini nadat Blatter is herkozen voor een vijfde termijn. Beeld epa
Sepp Blatter (L) met Michel Platini nadat Blatter is herkozen voor een vijfde termijn.Beeld epa

'Fans verdienen beter'

De Jordaanse prins Ali bin al-Hussein vindt het een slechte zaak dat UEFA-voorzitter Michel Platini zich woensdag kandidaat heeft gesteld voor de opvolging van Sepp Blatter als president van de FIFA. Ali, bij de geruchtmakende presidentsverkiezingen van de wereldvoetbalbond in mei de enige tegenstander van Blatter, noemt Platini's kandidatuur 'niet goed voor de FIFA'.

'De voetbalfans en spelers verdienen beter dan Platini', zei Ali in een verklaring. 'De FIFA is omgeven door schandalen. Daarom moeten we het roer omgooien. De achterkamertjespolitiek moet stoppen.'

Ali bespreekt binnenkort met de nationale voetbalbonden of het voor de sport goed is als hij zich opnieuw verkiesbaar stelt. 'Het is duidelijk dat de FIFA behoefte heeft aan een nieuw, onafhankelijk leiderschap, dat los staat van de gebruiken uit het verleden', aldus Ali.

Chronologie verkiezing voorzitter FIFA

De 79-jarige Sepp Blatter werd eind mei van dit jaar herkozen als voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA. Een paar dagen erna stapte hij toch op, voornamelijk door een groot omkoopschandaal. Medio juli werd de datum voor de nieuwe presidentsverkiezing bekendgemaakt: 26 februari 2016. Woensdag 29 juli stelde Michel Platini, baas van de Europese voetbalbond UEFA, zich officieel verkiesbaar. Een overzicht van wat er gebeurde, voor, tijdens en na de verkiezing van dit jaar.

6 januari 2015: de Jordaanse prins Ali bin al-Hussein is na Blatter en Jérôme Champagne, die zich een jaar eerder al aanmeldde, de derde die zich verkiesbaar stelt.

15 januari: de Franse oud-voetballer David Ginola mengt zich ook in de verkiezingsstrijd.

26 januari: KNVB-voorzitter Michael van Praag stelt zich onverwacht kandidaat. 'Ik heb tijden gehoopt dat er een geloofwaardige tegenkandidaat zou komen, maar dat is simpelweg niet gebeurd. Dan moet je het niet alleen bij woorden laten, maar ook daadkracht tonen en verantwoordelijkheid nemen.'

28 januari: de Portugese oud-topvoetballer Luis Figo meldt zich eveneens in de race.

30 januari: Ginola heeft niet genoeg steun en meldt zich af, een paar dagen later gevolgd door landgenoot Champagne.

11 mei: Van Praag, Figo en Bin al-Hussein overleggen in het geheim over hun strategie en kansen.

21 mei: Van Praag en Figo trekken hun kandidatuur in. De Amsterdammer schaart zich achter Bin al-Hussein, die een deel van zijn plannen overneemt.

27 mei: twee dagen voor het congres worden zeven FIFA-kopstukken in Zürich opgepakt op verdenking van omkoping en corruptie. Zij behoren tot de veertien mannen die zijn aangeklaagd door de Amerikaanse justitie. Blatter blijft buiten schot.

29 mei: Blatter wordt herkozen als voorzitter. Zijn enige overgebleven uitdager prins Ali trekt zich na de eerste stemronde, waarin Blatter 133 stemmen kreeg, terug uit de strijd.

2 juni: Blatter kondigt alsnog zijn vertrek aan. 'Ik voel niet de steun van de voetbalwereld. De FIFA heeft een grote opknapbeurt nodig.'

30 juni: Van Praag zal zich niet opnieuw verkiesbaar stellen, zegt de Nederlander.

20 juli: de FIFA maakt bekend dat de verkiezing voor de nieuwe voorzitter op 26 februari in Zürich zal plaatshebben.

29 juli: Platini, de Franse voorzitter van de UEFA, stelt zich verkiesbaar als president voor de FIFA. Hij is de eerste kandidaat die zich officieel heeft gemeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden