Platini legt taken als UEFA-voorzitter voorlopig neer

Michel Platini legt zijn officiële taken als UEFA-voorzitter voorlopig naast zich neer. Aanleiding is de schorsing van negentig dagen door de ethische commissie van FIFA van Platini. 'Michel Platini is momenteel geschorst en zal zijn officiële taken niet vervullen zo lang de schorsing duurt', aldus een verklaring van de UEFA.

Michel Platini. Archieffoto. Beeld afp

Eerder deze avond liet UEFA nog weten dat Platini zijn taken gewoon zou blijven vervullen. Toen meldde de bond: 'Het uitvoerend comité ziet geen reden om artikel 29(5) in werking te stellen, dat voorschrijft dat de hoogste vice-president de taken van de voorzitter overneemt als die afwezig is', aldus een verklaring van de Europese bond. 'Hiertoe is besloten omdat Platini onmiddellijk beroep heeft aangetekend tegen de beslissing van de ethische commissie van de FIFA.

Naast Platini werd ook aftreden FIFA-voorzitter Sepp Blatter geschorst door de ethische commissie. Platini gold als de belangrijkste kandidaat om Blatter volgend jaar op te volgen, maar door zijn schorsing is dat hoogst onzeker geworden. Naast Blatter en Platini is ook de secretaris-generaal van de FIFA, Jérôme Valcke, geschorst. De periode van 90 dagen kan worden verlengd met een periode van maximaal 45 dagen.

Interview Sepp Blatter

De beschuldigingen en de dolkstoot. Lees hier het interview met Sepp Blatter dat op 15 augustus 2015 verscheen. (+)

Verdachte betaling uit 2011

Voetbalbestuurders Platini en Blatter raakten de afgelopen weken in de problemen nadat een verdachte betaling uit 2011 van Blatter aan Platini aan het licht was gekomen. Die transactie van 1,8 miljoen euro, door de Zwitserse aanklager aangemerkt als smeergeld, had volgens Platini betrekking op zijn dienstverband bij de FIFA tussen 1999 en 2002. Een aannemelijke verklaring voor het feit dat de betaling ruim negen jaar na dato plaatsvond, kon hij echter niet geven.

De ethische commissie vond de omstreden transactie genoeg reden om de voetbalbestuurders voorlopig te schorsen. Temeer omdat UEFA-voorzitter Platini drie maanden na de betaling de bij de UEFA aangesloten voetbalbonden opriep op Blatter te stemmen tijdens de FIFA-voorzittersverkiezing in juni 2011.

Sepp Blatter Beeld afp

Advocaten van Blatter: schorsing gebaseerd op misverstand

De schorsing van Blatter is een misverstand, zo laten zijn advocaten donderdag weten. 'Er is een onderzoek geopend, maar er is nog niemand aangeklaagd. Sterker nog, de aanklager zal zijn zaak moeten sluiten als zijn onderzoek niet voldoende bewijs oplevert.' Blatter is teleurgesteld dat hij geen kans heeft gehad om zijn kant van het verhaal te vertellen en kijkt ernaar uit om bewijs te tonen dat hij niks verkeerd heeft gedaan', staat in een verklaring.

Platini woest op FIFA

Platini liet eerder vandaag in een verklaring weten dat hij woest is op de FIFA. Hij las woensdagavond berichten dat de onderzoekskamer van de ethische FIFA-commissie niet alleen Blatter, maar ook hem voor negentig dagen wil schorsen. 'Het opzettelijk naar buiten lekken hiervan is een poging mijn reputatie te beschadigen', schrijft Platini.

Michel Platini Beeld anp

Hayatou neemt taken Blatter over, maar stelt zich niet kandidaat

Als gevolg van de schorsing van Blatter neemt Issa Hayatou uit Kameroen de taken bij de wereldvoetbalbond over van de voorzitter. De 69-jarige Hayatou geldt binnen het FIFA-bestuur als 'senior vice-president'. Volgens de FIFA-statuten is die na de voorzitter de hoogste in rang. Hayatou voert al sinds 1988 de Afrikaanse voetbalbond aan en behoort sinds 1990 tot het uitvoerend comité van de FIFA.

Hayatou liet donderdag in een schriftelijke verklaring weten dat hij zich niet kandidaat gaat stellen om Blatter op te volgen. Bij de UEFA zullen de taken van Platini worden overgenomen door de Spanjaard Angel Maria Villar, de eerste vicepresident. Michael van Praag is de vijfde vicevoorzitter van de UEFA.

Issa Hayatou (L) en Sepp Blatter Beeld anp

KNVB: een schande voor het hele voetbal

De KNVB reageerde donderdag op het schorsen van Blatter en Platini door te stellen dat het een schande voor het hele voetbal is dat de president van de FIFA voor de zoveelste keer intens slecht in het nieuws is.

'Zijn voorlopige schorsing door de ethische commissie van de FIFA, op grond van zware verdenkingen van frauduleus handelen, heeft een niet te tolereren, negatieve impact op de voetbalsport en zijn bestuurders. Wie van voetbal houdt, gruwt van deze ontwikkelingen', aldus de verklaring van het KNVB.

De voorlopige schorsing van Platini maakt de kwestie volgens de bond alleen maar complexer en pijnlijker. 'De KNVB steunde hem in zijn plan Blatter op te volgen. Mede daarom treedt de KNVB zo spoedig mogelijk na de twee interlands van Oranje in overleg met collega-bonden over beide schorsingen en de impact hiervan.'

Bert van Oostveen, bestuursvoorzitter en directeur betaald voetbal bij de KNVB Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.