Plannen profclubs vallen slecht bij spelersbond

De vereniging van contractspelers (VVCS) en de Centrale Spelersraad (CSR) zijn verontrust over de plannen van de clubs in het betaald voetbal om te komen tot ingrijpende wijziging van de bestaande competitieopzet....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Ook zijn ze tegen de plannen voor de herverdeling van televisiegelden, een vermindering van het aantal profclubs en de formatie van een interim-bestuur.

Volgens de VVCS en de CSR handelen de profclubs en de KNVB in strijd met de reglementen. De CSR moet toestemming geven voor elk besluit dat erop gericht is de competitie-opzet ingrijpend te wijzigen. Bovendien hebben de profspelers recht op een aandeel in de televisiegelden.

Volgens VVCS/CSR geeft het Reglement Betaald Voetbal aan dat slechts het demissionaire bestuur met nieuwe kandidaten kan komen. Die kandidaten behoeven vooraf instemming van de CSR.

Bovendien moet het demissionaire bestuur lopende zaken afhandelen, zoals het sluiten van een nieuwe overeenkomst over televisierechten. Ten onrechte doet dat nu een commissie, aldus VVCS/CSR.

De CSR is het ook niet eens met de besloten algemene vergadering Betaald Voetbal op 6 januari, waar wellicht een nieuw (interim)bestuur wordt benoemd. De CSR zegt dat deze handelwijze haaks staat op de in de KNVB-reglementen vastgelegde benoemingsprocedure.

Theo van Seggelen van de VVCS zegt dat de spelers een tijdje hun mond hebben gehouden. 'Er zijn regels tussen de KNVB en de clubs. Die moeten in acht worden genomen. Zoals het nu gaat, is het allemaal erg ondoorzichtig.'

Op 3 januari heeft de VVCS een gesprek met de KNVB over de nu ontstane situatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden