PKC voor vierde maal sterkste club van Europa

Voor de vierde maal nam PKC zaterdag de Europa Cup zaalkorfbal voor clubteams in ontvangst. In de finale van het toernooi won de club met 19-16 van het Belgische Sikopi....

Van onze korfbalmedewerker

Het bereiken van de finale had PKC geen enkele moeite gekost. Achtereenvolgens werden Mitcham (31-8; Engeland), AWF (31-12; Polen) en GSDBD (30-7; Portugal) achteloos opzijgeschoven.

Toernooi-organisator PKC ontving onder andere Club de Korfbal L'Autonoma EGL uit Barcelona, Adler-Rauxel uit Castrop, Vembloud Korfbal Club Kólin uit Tsjechië en Grupo Desportivo dos Bons Dias uit Lissabon. Clubs met mooie namen, maar wat het korfbal betreft, bleven ze ver achter bij de Papendrechtse Korfbal Club.

De Nederlandse deelnemer ontmoette in de finale de Sint-Anna Korfbal Pioniers uit Antwerpen. Ook de Belgen bereikten de eindstrijd met gemak. De doelcijfers uit hun drie duels waren 95-29.

'En toch gaan ook de clubs die hier onderaan eindigden vooruit', meent Bob de Die, president van de Internationale Korfbalfederatie IKF. 'Alleen groeit het Nederlandse en Belgische korfbal ook. Vandaar dat het gat blijft dat er al jaren is. Maar wie het korfbal volgt, ziet een wereld van verschil met wedstrijden van tien jaar geleden.'

Het gevolg is dat 'we achter de zaken aan blijven lopen', meent De Die. Hij heeft de hoop opgegeven dat er op het WK van 2003 zes landen van ongeveer gelijke sterkte zullen zijn, wat wel de bedoeling was. 'Dat is een illusie, maar we moeten er wel aan blijven trekken.'

Voorlopig maken Nederland en in mindere mate België dus nog de dienst uit op het internationale toneel. Soms stijgen de Belgen boven zichzelf uit en boeken ze een succesje. In de geschiedenis van de Europa Cup is dat vier maal gebeurd. Zaterdag tegen PKC zat dat er niet in.

De gastheren waren in alles net iets scherper. Dat verklaart dat Sikopi weliswaar steeds achterstond, maar nooit het uitzicht op een beter resultaat definitief kwijtraakte. De Belgische defensie zette de eerste Papendrechtse aanval meer dan eens vast.

Als een aanval het tegenwoordig niet meer weet, gaan de spelers onder de korf rondjes om elkaar heen lopen, waarbij de bal van hand tot hand gaat. Het is niet om aan te zien: verloedering als vrucht van armoede, maar ook de verdienste van de tegenpartij. Zaterdag moest PKC dit spel van dood in de pot net iets te vaak te hulp roepen.

Toch was de finale bij vlagen boeiend. Wanneer de felle één-tegen-één duels oplaaiden, als keihard werken beloond werd met een treffer of wanneer de individuele artisticiteit en creativiteit zegevierden over plichtmatig breiwerk, waren er mooie acties te zien.

Hollandse balvaardigheid contra Belgische inzet werd een interessante botsing van korfbalstijlen, waarbij de grenzen van betamelijkheid streng werden bewaakt door de Portugees Jorge Alvez. 'Een goed toernooi met een waanzinnig spannende finale', concludeerde PKC-coach Van den Bos een beetje overdreven. 'Ik wist dat het heel moeilijk zou worden, omdat enkele spelers bezig zijn terug te komen na een blessure. We zijn nu de beste club van Europa en hebben vandaag geleerd dat we daar veel voor hebben moeten doen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden