Pispaal die journalistieke principes handhaaft

Buiten Beeld? Woordspelige titel van een boek over een verslaggever die geacht wordt zijn werk in anonimiteit te doen. Weliswaar werkt hij voor de televisie, maar normaal gesproken hoor je hem alleen....

Bart Jungmann

Driemaal raden? Inderdaad, Bert Maalderink. Hij is de man die Neerlands Hoop Sven Kramer de weg verspert als die onze glazen ingooit bij de Olympische Spelen. Hij is de man die bondscoaches een microfoon onder de neus duwt als onze voetballers tekort zijn geschoten.

Noem dat maar een anonieme verslaggever! Dat is misschien wel de ironie rond Bert Maalderink. Hij gedijt het best als goede waarnemer, bijvoorbeeld van de trainingen in de aanloop naar een grote voetbalwedstrijd. Maar als interviewer heeft hij een zodanig eigen stijl ontwikkeld dat de anonimiteit er niet meer in zit.

En dan ook nog eens een boek schrijven? Er kleeft roem aan Bert Maalderink en dat ruiken uitgevers. De ondertitel van zijn boek luidt: ‘De ORANJE jaren van Bert Maalderink’. De hoofdletters laten geen ruimte voor misverstand: dit boek gaat over het Nederlands elftal en de betrokkenheid van Maalderink.

Waaruit bestaat die betrokkenheid precies? Kees Jansma, een van zijn voorgangers, groeide in 1988 uit tot de ceremoniemeester van het Nederlandse voetbalfeestje bij het EK in Duitsland. Maar zo’n verslaggever kan in de dagelijkse omgang ook dienstdoen als de gemeenschappelijke pispaal, goed voor het groepsproces. De grote kwaliteit van Maalderink is dat hij er niet voor terugdeinst pispaal te zijn en zijn journalistieke principes handhaaft.

Maar dat heeft dus wel een BN’er van hem gemaakt? Dat begon in 2002 toen hij toenmalig bondscoach Advocaat Dikkie Dik noemde. Het werd hem niet in dank afgenomen, maar Maalderink is van het stugge type. Hij hield vol, ondanks daaropvolgende aanvaringen met bondscoaches.

Daarover gaat dit boek? Het zijn particuliere herinneringen aan de diverse spelers en coaches. Soms geeft hij een waardeoordeel. Seedorf is een mannetje dat hem tegenstaat. Sneijder is ook een mannetje, maar beter te pruimen. Het is een anekdotische stoet van flarden geworden. Je hebt het snel uit.

Geen onthullingen? Nee, niet echt. Tijdens zijn laatste toernooi kwam Maalderink zelf in het middelpunt van de belangstelling te staan. Collega’s hadden moeite met zijn manier van berichtgeving en daarom diende hij bij terugkeer zijn ontslag in. Een paar weken later trok hij dat overigens weer in.

En? Over dat ontslag blijft hij vaag. Dat is wel curieus als je jezelf met een boek in de schijnwerpers plaatst. Het ontslag trok hij weer in omdat het hem zo leuk lijkt nog eens een Nederlands succes te beleven.

Van pispaal naar ceremoniemeester? Dat hij in een bad moge eindigen.

Bart Jungmann

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden