‘Pinokkio’ zet andere darters aan tot overstap

Darts verandert. Het caféspel verliest zijn romantiek, door de commercie en vooral demoordende concurrentie tussen de twee bonden...

Van onze correspondent Peter de Waard

Het nieuwe podium in het Home of Darts ziet eruit als een gigantische jukebox. Sommige darters zeggen zelfs verblind te worden door het futuristische lichtspel in de Lakeside waarin ze hun pijlen moeten gooien.

Darts verandert: het caféspelletje met een bord op een witte wand en met mannen die onophoudelijk bier drinken, verliest heel snel zijn oude romantiek, onder druk van de commercie, de televisie en het grote geld.

De overstap van Raymond van Barneveld naar de ‘wilde bond’, de Professional Darts Corporation (PDC), heeft iedereen aan het denken gezet. De thriller waarin hij de finale van het WK van die bond won van Phil Taylor, heeft zelfs tot grote paniek geleid.

Het was de wedstrijd van het jaar en daarna zijn er alleen nog maar troostprijzen te verdelen, is het algemene gevoel. Niemand weet hoe darts volgend jaar georganiseerd is, laat staan een jaar later.

In navolging van Van Barneveld zullen vermoedelijk veel darters die nu nog bij de British Darts Organisation (BDO) in Frimley Green spelen, naar de PDC overstappen. De hele ploeg van Keukenconcurrent, met Klaasen, Van Gerwen, Van der Voort en King, is in onderhandeling met de PDC. Ook Andy Fordham, een van de meest kleurrijke spelers, wil overstappen.

Tenminste, als hij fit is, want de 184 kilo zware Fordham, een sporter die gewoonlijk 25 flesjes pils per dag drinkt, moest maandag nog voor zijn eerste wedstrijd opgeven. Hij kreeg ademhalingsproblemen. Dinsdagnacht lag hij nog in het ziekenhuis. De wijze waarop hij werd afgevoerd, was het ‘hoogtepunt’ van een voortsudderend toernooi. De wedstrijden van de BDO staan op het tweede plan.

Niemand durft openlijk iets te zeggen over zijn eigen toekomst. ‘We zijn door de wedstrijd van Taylor en Van Barneveld aan het denken gezet. Zeg nooit nooit’, antwoordt Vincent van der Voort.

De afkorting PDC is in de Home of Darts taboe, net als de naam Van Barneveld. Als Darryl Fitton tegen een verslaggever van SBS 6 zegt dat hij mogelijk ook naar de PDC gaat, reageert BDO-woordvoerder Robert Holmes gebelgd. Er mag niet naar gevraagd worden.

‘Ik heb er ook niet naar gevraagd. Fitton zei het zelf’, reageert de SBS-verslaggever op zijn beurt verbolgen. Martin Fitzmaurice, de publieksopwarmer en hoofdscheidsrechter, kan de naam Van Barneveld niet meer over zijn lippen krijgen. Hij noemt hem alleen nog maar Pinokkio, omdat de Hagenaar zou hebben gelogen over zijn overstap naar de PDC.

Darters van beide bonden troffen elkaar al tijdens enkele toernooien in Nederland. Maar een volledige samenvoeging van de bonden is gecompliceerd. De BBC, die de televisierechten heeft van het BDO-wereldkampioenschap, wil er graag mee doorgaan. Het is populair televisie-entertainment, zo lang het tenminste beperkt blijft tot één toernooi per jaar. De spelers echter willen veel meer grote toernooien spelen.

De PDC organiseert een competitie van wedstrijden, de Premier League, die door Sky Channel in Engeland wordt uitgezonden en mateloos populair is. ‘Ik ben in Engeland in één jaar drie keer zo bekend geworden’, zei Van Barneveld.

Maar routiniers als Adams en Stompé willen de oude bond trouw blijven. ‘Ik ben hier altijd warm ontvangen. Waarom zou ik overstappen voor een paar extra centen’, aldus Stompé.

‘Wat ik zou willen? Dat het hele zooitje bij elkaar kwam. Maar dat zie ik in veertig jaar niet gebeuren. De managers, de televisiestations, iedereen heeft veel te veel tegenstrijdige belangen.’

Een gerucht is dat Bob Potter, de eigenaar van de Lakeside, de PDC zou willen opkopen en op die wijze alles weer bij elkaar zou brengen. Zo lang dat echter niet gebeurt zal de BBC vermoedelijk worden opgezadeld met een tweederangstoernooi.

De Engelse televisieomroep doet er laconiek over. ‘Hetzelfde was het geval toen in 1992 de zes beste spelers eruit stapten’, zei een woordvoerder. De BBC vertrouwt er op dat met het futuristische podium de concurrentie wordt afgetroefd. Wie daarop de pijltjes gooit, is minder belangrijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden