Piket rekent af met kwelduivel Topalov

Na de loting van het wereldkampioenschap schaken leek de naam van Jeroen Piket meteen te kunnen worden geschrapt. Hij was bij zijn eerste optreden gekoppeld aan Veselin Topalov, de vreeswekkendste van al zijn kwelduivels tegen wie hij in voorgaande ontmoetingen nooit uit de voeten had gekund....

GERT LIGTERINK

Van onze schaakmedewerker

Gert Ligterink

GRONINGEN

In het belangrijkste toernooi van het jaar brak Piket met dat verleden. Nadat hij in de eerste partij zonder grote problemen had standgehouden, volgde gisteren de definitieve afrekening. In een flitsende aanvalspartij verbrijzelde hij de hoge verwachtingen die Topalov van dit toernooi koesterde.

De nederlaag raakte de verliezer tot in zijn ziel. Terwijl Piket met zijn mooiste glimlach zich liet gelukwensen, zocht een ontredderde Topalov troost bij zijn begeleiders. Voor de pers was hij even onbereikbaar. 'Ik heb vandaag zeer onprofessioneel gespeeld' was het enige dat hij kwijt wilde.

De Engelsman Short, voormalig uitdager van Kasparov, keek niet op van Topalovs snelle uitschakeling: 'In de knockout-rapidtoernooien die de laatste jaren zijn gehouden, heeft Topalov nooit iets gepresteerd. Kennelijk begrijpt hij niet wat het geheim is. Wie succes wil hebben in zo'n afvalrace moet zich inprenten dat hij dood is. De zekerheid dat een nederlaag geen pijn kan doen, helpt je over de hoogste hindernissen heen'.

In de derde ronde, die zondag begint, zal Piket het opnemen tegen Loek van Wely die op superieure wijze de Griek Miladinovic elimineerde. Het zal de twee rivalen geen moeite kosten zich te motiveren. Ze kennen elkaar van haver tot gort, een paar maanden geleden speelden ze in Monaco een match van acht partijen die onbeslist eindigde.

Voor de twee andere Nederlanders is het toernooi afgelopen. Friso Nijboer moest na de nederlaag in zijn eerste partij tegen de Rus Khalifman in de herkansing ijzer met handen breken. Dat lukte niet. Khalifman speelde akelig nauwkeurig en had geen genade toen Nijboer te ver was gegaan.

Jan Timman had een bijzonder zwakke dag in zijn tweede partij tegen angstgegner Alexander Beljavski. 'Ik heb te veel fouten gemaakt om op te noemen', vond Timman zelf. De critici gaven hem maar al te graag gelijk.

Naast Topalov verdwenen nog twee grote spelers uit het toernooi. Vassili Ivantsjoek was onvoldoende hersteld van de harde klap die hij donderdag moest incasseren om het de Amerikaan Seirawan in de tweede partij moeilijk te maken. Integendeel, Seirawan was genereus toen hij in nagenoeg gewonnen stand Ivantsjoek remiseaanbod accepteerde.

Ook publiekslieveling Judit Polgar ligt eruit. Ze speelde scherp op winst tegen haar Hongaarse landgenoot Zoltan Almasi. Zo scherp zelfs dat geen verdedigingsmogelijkheid voorhanden bleek toen Almasi een scherpe counter plaatste.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden