Phanos Atletiekclub Amsterdam

Een van de leden is op een middag naar een bibliotheek getogen. Met een Grieks woordenboek. Hij had zich als opdracht gesteld een geschikte naam te zoeken voor een atletiekvereniging....

JvC

Phanos (spreek uit Fanos) is een van de jongste verenigingen in Nederland, wellicht de jongste. Opgericht op 1 januari 2000. Maar achter deze naam gaan twee oude, gerenommeerde, verenigingen schuil: Blauw Wit (opgericht in 1917) en Sagitta (1936).

De Amsterdamse atletiekverenigingen besloten tot een volledige fusie om samen te gaan sporten in het juist gerenoveerde Olympisch Stadion in de hoofdstad. Sagitta, opgericht door Jan Blankers, de man van Fanny Blankers-Koen (die erelid is) heeft altijd de atletiekbaan op het minder dan een halve kilometer van het stadion gelegen Olympiaplein als thuisbasis gehad. Blauw Wit was gehuisvest in Amsterdam-West, op de baan waar ook AAC gebruik van maakt. De atletiekclub Blauw Wit was tot de fusie officieel onderdeel van de voetbalvereniging met die naam. De voetballers van Blauw Wit speelden vroeger in het stadion en ook de atleten waren daar actief. Ze hadden zelfs hetzelfde clublied: . . . de club van het stadion, kwam zag en overwon. . . enz.

De besturen zijn in elkaar gevlochten, Gertjan Holtkamp (was voorzitter van Sagitta) en Bas van Dam (voorzitter van Blauw Wit) zijn alle twee voorzitter van Phanos. In het nieuwe clubtenue: rood shirt en blauwe broek, zijn de Sagitta-kleuren oranje-blauw en het blauw wit van Blauw Wit terug te vinden. En Phanos staat in het Grieks op de shirts en op het briefpapier.

De naam Phanos stamt uit de Griekse oudheid. In Athene en later in andere steden werden estafettes gehouden ter ere van Prometheus die het vuur van de goden voor ons gewone stervelingen had gestolen. Bij deze estafettes liepen ploegen van militairen in opleiding met een brandende toorts. Het team dat als eerste aankwam mocht op een altaar het vuur ontsteken. Dit is ook de oorsprong van de olympische vlam. En de lopers waren de eerste atleten.

In de statuten van Phanos is overigens 1917 (ontstaan van Blauw Wit) als oprichtingsjaar aangehouden. Uit nostalgie. Bovendien kan Phanos al over 17 jaar het honderdjarig bestaan vieren. Phanos heeft ruim 500 leden. In het weekeinde van 13 en 14 mei wordt het Olympisch Stadion officieel en feestelijk heropend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden