Persoonsgebonden Club Card: een splijtzwam in de voetbalwereld

Ook de Nederlandse voetbalwereld heeft een paspoortaffaire. De persoonsgebonden Club Card, die het publiek toegang tot de stadions moet verlenen, heeft de clubs verdeeld....

Aan de introductie van de nieuwe kaart valt niet meer te ontkomen. De politiek maakt haast met de strijd tegen het vandalisme: ze beschouwt het plastic pasje met controlestrip en pasfoto als het beste middel om de veiligheid te vergroten. Raddraaiers kunnen sneller worden geïdentificeerd en vervolgd.

De overheid wil vandalen strenger straffen; de clubs moeten er alles aan doen om het geweld binnen de stadionpoorten te voorkomen. Als de persoonsgebonden Club Card wordt ingevoerd dan krijgen toeschouwers alleen op vertoon van deze kaart toegang tot de stadions.

De introductie van de kaart verloopt verre van vlekkeloos. Staatssecretaris Terpsta van VWS spreekt deze week in een brief aan de clubs haar zorg uit over de ontwikkelingen die haar niet snel genoeg gaan.

Feyenoord, ADO Den Haag en FC Den Bosch experimenteren dit seizoen al met de persoonsgebonden Club Card. Het NIPO deed onlangs een steekproef naar de bevindingen van bijna zeshonderd fans. Driekwart van de ondervraagden is positief over zijn ervaring met de nieuwe kaart. Daarbij moet worden aangetekend dat het hier gaat om aanhangers die zelf, uit veiligheidsoverwegingen, bereid zijn de Club Card aan te schaffen.

Betrokken partijen beseffen dat de voorgestelde datum van invoering - 1 juli 1998 - niet meer haalbaar is. In technisch opzicht zou dat overigens wel kunnen: de afgelopen zomer zijn ruim 350.000 Club Cards gefabriceerd zodat het totaal aantal beschikbare kaarten nu een half miljoen bedraagt. Dit seizoen is de nog niet persoonsgebonden - en dus uitwisselbare - kaart voor het eerst verplicht bij alle 36 clubs in het betaald voetbal.

Staatssecretaris Terpstra stelt voor het aantal clubs met een persoonsgebonden Club Card volgend seizoen van drie naar negen uit te breiden. Daarbij zouden de clubs moeten zijn uit de steden die in 2000 fungeren als speelplaats voor het EK voetbal: Ajax, PSV en Vitesse. Een jaar later moet de invoering voltooid zijn.

De meningen over de persoonsgebonden Club Card zullen tijdens de vergadering in Zeist verdeeld zijn. Riemer van der Velde, voorzitter van Heerenveen, verzet zich tegen de kaart. Paul van der Kraan, directeur van FC Den Bosch, pleit voor invoering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden