Perfecte score voor Sjinkie - het toonbeeld van onverstoorbaarheid - Knegt op EK shorttrack

Vijf titels waren er te vergeven bij de EK shorttrack in Dresden. Vijfmaal zegevierde Sjinkie Knegt uit Bantega. Een toonbeeld van onverstoorbaarheid is hij tegenwoordig. En een olympisch favoriet op alle afstanden.

John Volkers
Sjinkie Knegt (2) wordt voortgeduwd door Daan Breeuwsma (17) tijdens de finale van de aflossingsrace voor landenploegen. Beeld epa
Sjinkie Knegt (2) wordt voortgeduwd door Daan Breeuwsma (17) tijdens de finale van de aflossingsrace voor landenploegen.Beeld epa

Sjinkie Knegt stak vier jaar geleden uit pure frustratie over zijn derde plaats twee middelvingers op bij het slot van de Europese titelstrijd shorttrack in Dresden. De driftkop van toen kreeg er de rode kaart voor en werd gediskwalificeerd. Zaterdag en zondag waren op hetzelfde Duitse ijs slechts de geheven armen van de Nederlandse virtuoos op vaste ijzers te zien.

De Fries, als 28-jarige vader van twee kinderen tegenwoordig een voorbeeld van onverstoorbaarheid, zegevierde in een gestaag ritme, race na race, en oogstte in totaal vijf gouden medailles: op de 1.500 meter, de 500 meter, de 1.000 meter, het klassement van de vierkamp en de aflossingsrace voor landenploegen. Slechts de slotafafstand van de vierkamp, de 3.000 meter, liet hij lopen. Op de afstand wordt geen medaille vergeven. Zijn eigen commentaar: 'Het zit goed, maar het moet allemaal nog een stapje beter.'

Beter

Vier weken voor Winterspelen van Pyeongchang lijkt Knegt in de vorm van zijn leven. Hij wenste die vaststelling, uit zelfbescherming en omdat het in de topsport altijd nog beter kan, niet te onderschrijven. Op de vraag of hij ooit beter was, zei hij: 'Ik denk het wel. In Dordrecht, bij de EK van 2015. Al was mijn 500 meter toen nog niet zo goed.'

In Dordrecht werd Knegt destijds Europees kampioen (zoals hij twee maanden later wereldkampioen zou worden), maar veel van de lading van dat toernooi zat hem in het verslaan van Viktor An, de Koreaan die in 2014 in Russische dienst liefst drie gouden medailles veroverde op de Olympische Spelen van Sotsji. Knegt moest het in de Russische badplaats doen met één bronzen plak die in de schaduw stond van de 23 Nederlandse plakken op de langebaan.

Vrouwen zesde bij relay na val

Op de relay had het vrouwenkwartet Schulting, Van Kerkhof, Van Ruijven en Ter Mors de Europese titel willen veroveren, maar dat mislukte. Kopvrouw Schulting viel in de halve finale bij het 'meedrijven' op het middenterrein over een Franse rijdster, waardoor de ploeg werd veroordeeld tot de B-finale. Een zesde plaats bleek het maximaal haalbare.

Anders

De Knegt van toen is een andere dan de Knegt van nu. Zoals de An van toen een andere is dan de versie die in Dresden aan het publiek werd getoond. De Rus (32) vindt er niet veel meer 'an', sprak het Hollandse kamp gis. Knegt is evenwel nog altijd onder de indruk van de ex-Koreaan die in 2006, in Turijn, al de wereld van shorttrack aan diens voeten kreeg.

Met geen zege was Knegt zo blij in Dresden als met die op de 500 meter, de tweede afstand van zaterdag. Het was in een race waarin hij alle ronden op kop reed en belager An achter zich hield. Elke keer liet de Fries 'de deur open', telkens sneed hij van buiten naar binnen om zijn superioriteit aan te geven. 'Het is mijn minste afstand', sputterde Knegt tegen. Hij was even vergeten dat hij in 2017 in Rotterdam op de kortste afstand wereldkampioen werd.

Zijn beste tijd op de 500 meter, 40,5 in de kwartfinale, was een vroege indicatie van zijn topvorm. 'In Dordrecht reed ik 40,9', vergeleek hij zich met zijn prestaties van drie jaar geleden.

Sjinkie Knegt in actie op de 1000 meter tijdens het NK shorttrack in Thialf. Beeld anp
Sjinkie Knegt in actie op de 1000 meter tijdens het NK shorttrack in Thialf.Beeld anp

Knegt, met een deel van zijn Friese woonplaats Bantega als klein doch zeer inspirerend legioen op de tribune, droeg een weekeinde lang slechts bewijzen aan van groeiende vorm. Hij had goed moeten zijn aan het begin van het wereldbekerseizoen. 'Op die knoppen' had bondscoach Jeroen Otter immers gedrukt, maar een voorlopige piek deed zich een dikke drie maanden later in het oosten van Duitsland plotseling voor. Dat was in zekere zin verrassend, omdat Knegt een week eerder, bij de NK in eigen land, last had gekregen van de lies. Daar werd in Dresden, in de Energieverbund Arena, niet meer over gesproken.

Vrijdag reed Knegt vier races, zaterdag deed hij er zes en zondag kwamen er vijf achter zijn naam. Verzuring is normaal door de diepe kniehoeken die shorttrackschaatsers maken, maar Knegt weet er als geen ander mee om te springen. 'Maar zondagochtend voelde ik wel de benen', sprak hij, als verklaring voor zijn matige eerste en tweede ronde van de 1.000 meter van zondagmiddag.

Winnen

De topschaatser heeft dan evenwel weer het vermogen zich op te richten. Het bereiken van de finale van de 1.000 meter was al voldoende voor het veroveren van de Europese vierkamptitel. 'Maar als je er dan toch bent, dan moet je ook winnen', meende hij. Dat deed de Schicht van Bantega dan ook in adembenemende stijl. Buitenom inhalen op twee ronden (222 meter) van het einde: 'Dan is het voor een andere schaatser bijna niet meer mogelijk terug te komen', was de analyse van de winnaar.

Knegt rekende in de aflossingsrace nog even af met 'de twee broertjes', de Hongaren Shaolin en Shaoang Liu die het hele weekeinde aan de kant waren gebleven om krachten te sparen. Knegt liet nog even een keer zien wie de beste van Europa was.

Of de beste van Europa ook de beste van de wereld is, dat is de essentie van de olympische competitie die op handen is. Volgens coach Otter is Europa tegenwoordig van gelijke orde als Azië en Noord-Amerika. De verrichtingen van zijn kopman en zijn relayteam dienden derhalve hoog ingeschaald te worden.

Knegt werd geconfronteerd met het vorige preolympische EK van Dresden, waarin An drie afstanden en de titel greep en een maand later, in Sotsji, onverslaanbaar bleek. Of dat voor hem ook zou kunnen gelden? 'Ja, precies. Ik bedoel maar. Wat ons te wachten staat, geen idee hoor', was zijn weinig geboetseerde reactie.

De Sjink, met zijn enorme baard die mogelijk getrimd gaat worden, moest van Omrop Fryslân een vraag beantwoorden, ingeleid met 'Koning, keizer, admiraal...?' 'Sjinkie wint ze allemaal', had hij moeten antwoorden. 'Sjinkie is de baas', sprak de man die alle loftuitingen maar over zich heen liet gaan. Hij weet dat er in Zuid-Korea pas zal worden afgerekend.

Wat Knegt zal helpen in Pyeongchang, meende kamergenoot Daan Breeuwsma, is diens onverstoorbaarheid. 'Sjinkie is echt een koning in het verwerken van een teleurstelling. Hij laat het gemakkelijk achter zich.' Kortom: in vier jaar tijd is er een andere Sjinkie gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden