Perez moet zich nu richten op niet-bestaande positie

Met gemengde gevoelens hoort Kenneth Perez dat zijn trainer hem nu ineens het liefst ziet spelen op de positie achter de spitsen....

Het is een vraag die hij eens rustig op zich laat inwerken, een uur na de overwinning tegen NEC (2-0). Ondanks de twee doelpunten van de 32-jarige Deen, die na rust de wisselvallig spelende Roger heeft vervangen, is het uitzicht op een basisplaats nog altijd troebel voor hem.

Zijn eerste doelpunt is een geweldige uithaal van pakweg twintig meter in het dak van het doel, na precies een uur spelen. Acht minuten voor tijd scoort Perez opnieuw, nadat invaller Rosenberg hem uitstekend bedient en de defensie van NEC verzuimt tijdig in te grijpen.

Volgens de opportunistische stadionwetten is hij daarom uitgeroepen tot man van de wedstrijd. En dat op een middag dat Urby Emanuelson, als linkermiddenvelder, met afstand de beste man van het veld is geweest.

Maar goed, Perez is er de speler niet naar om al te veel betekenis te hechten aan ceremoniële verkiezingen. Liever laat hij de opmerking op zich inwerken dat hij zich dus moet richten op een niet-bestaande positie in het elftal.

Ajax speelt immers met een controlerende man in het hart van de middenlinie. Eerst was dat Hedwiges Maduro, die er niet in slaagde het tempo te dicteren. En nu is dat de Spanjaard Roger die geniale momenten afwisselt met verbijsterende lichtzinnigheden.

Zo zet Roger na tien minuten eerst Babel met een fantastische pass vrij voor doelman Babos. Om vijf minuten later exact hetzelfde te doen, maar dan met NEC-speler Eagles, die plots vrij opduikt voor doelman Stekelenburg na een onnozele terugspeelbal van de middenvelder. Over de eerste ingeving zal Ten Cate beter te spreken zijn geweest dan de tweede.

Perez vervangt hem en wordt in de tweede helft de meest vooruit geschoven speler op het middenveld, waardoor Sneijder naar rechts verkast en Gabri wat centraler gaat spelen.

Wat opvalt, behalve zijn doelpunten, is de moeizame manier waarop Perez zich voortbeweegt. De rugblessure die hem de laatste weken heeft geteisterd, lijkt nog niet geheel genezen. De Deen lijkt de pijn te willen verbijten. Misschien wel omdat hij als aankoop al snel genoegen heeft moeten nemen met de rol van reserve.

De vragen over zijn fysieke gesteldheid bevallen hem niet. Moeizaam geeft hij toe dat hij nog niet geheel fit is. ‘Als je heel lang niet hebt gespeeld, nu is het bijna vijf, zes weken, is het niet zo vreemd dat je ritme te kort komt.’ Over zijn ongemakkelijke manier van lopen wil hij het niet hebben.

Licht geërgerd reageert hij als zijn positie in het elftal ter sprake komt. Toen Ajax Perez kocht, zei technisch directeur Van Geel dat hij was aangetrokken als linkerspits. Ook Ten Cate hield lang vol dat Perez zich moest richten op die positie. ‘In de voetballerij gebeurt er elke dag wel wat. Wat iemand zeven weken geleden heeft gezegd, kan nu dus alweer anders zijn’, zegt Perez quasi nonchalant.

Maar is het hem nu duidelijk op welke positie hij zich moet richten? Perez: ‘Weet ik veel. Als je erin komt, val je in op de plek waar het nodig is. Nu was dat achter de spits. Misschien ben ik de volgende keer wel nodig als rechtsback.’

Op de vraag op hij de positie van linksbuiten uit zijn hoofd heeft gebannen, zegt Perez: ‘Nee, de trainer zet me in waar hij vindt dat het nodig is.’ Dan, lachend: ‘Er zijn meerdere plannen gelopen, zoals ze niet hadden moeten lopen.’

Eén van die plannen is zijn eigen intentie om te slagen bij Ajax. Dat lijkt vooralsnog lastig, vooral vanwege de keuzen van zijn coach. Ten Cate is namelijk gecharmeerd van Ryan Babel als linksbuiten. En de coach kiest, om Sneijder zijn gang te laten gaan als offensieve middenvelder, vaak voor twee defensieve adjudanten, Gabri en Roger. ‘De trainer vindt anderen beter dan ik. Of ik hem daarin kan volgen? Nou, ik heb niets gespeeld tot nu toe’, zegt Perez.

Dan, schuldbewust: ‘Het is op basis van de voorbereiding logisch dat ik op de bank ben terechtgekomen. Maar ik ben geen voorbereidingsspeler, zoals Barry van Galen altijd zei. Bij AZ was ik in de voorbereiding ook niet echt top.’

Maar de glinstering in zijn ogen bewijst dat Perez het voorgevoel heeft dat die fase voor hem nog gaat aanbreken bij Ajax.

Op welke positie dan ook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden