Peloton vol neo's en nieuwe shirtjes

Nieuwe lente, nieuwe shirtjes. Dat is de charme en tegelijkertijd het verwarrende van Omloop Het Volk, traditioneel de koers waarin het peloton zich voorstelt aan het Noord-Europese wielerpubliek....

Vooral vanuit Frankrijk worden nieuwe dessins toegevoegd aan de bonte kleurschakering die zo'n peloton altijd is. In een combinatie van geel en rood kunnen de fietsende werknemers van AG2R worden herkend. Ploegleider Vincent Lavenu had vorig jaar in de verzekeringsfirma al zijn subsponsor en die bleek bereid de boedel van het gestopte Casino over te nemen.

De werkgelegenheid in Frankrijk voor profrenners is er trouwens flink op vooruit gegaan. Oud-coureur Jean-René Bernardeau mag van de gratis krant Bonjour een wielerploeg in fraai donkerblauw de straat opsturen. En de Franse anti-dopingheld Cristhophe Bassons rijdt voortaan met Delatour op zijn rug, net als overigens Laurent Brochard die tot de beruchte Festina-stal behoorde. Hun tenue valt het best te omschrijven als een aantal variaties op het begrip zuurstokkleur.

Ook in Italië wordt het bloed ververst - figuurlijk gesproken welteverstaan. Giancarlo Ferretti, die met de ploegen Gewiss en MG overigens een bedenkelijke reputatie opbouwde, keert terug in het peloton. Met renners als Belli en Konisjev zal dat waarschijnlijk niet onopgemerkt blijven. Het hagelwit van Fassa Bortolo zal aanvankelijk nog wel eens verward worden met het zilvergrijs van Farm Frites.

Nieuwe bezems hebben al heel wat schoon geveegd bij de tweede ploeg van Nederland, maar de clubkleuren zijn onveranderd. Alleen de naam van de fritesfabrikant heeft het prominente plekje van TVM op het shirt overgenomen. Dat ging gepaard met een paleisrevolutie waarin Cees Priem plaats maakte voor Jacques Hanegraaf (manager) en ploegleider Teun van Vliet (ploegleider).

De sponsor brak zodoende met de wat losse omgangsvormen onder Priem. Dat heeft al geleid tot wat gemor onder de renners die op wedstrijddagen geen alcohol meer mogen nuttigen. Even afgezien van dergelijke akkefietjes is het alleen maar begrijpelijk dat een streep werd gezet onder een geschiedenis waarvan de dopinggeruchten nog steeds geen voltooid verleden tijd zijn.

Wie het tableau van de meest vooraanstaande troepen bekijkt, zal niet zozeer de nieuwe shirts opmerken, alswel de vele nieuwe gezichten. Alleen al de ploegen uit de toptien, hebben dertig jongeren (zogenoemde neo's) onder contract genomen. Dat is bijna een verdubelling in vergelijking met vorig jaar.

Het leeuwendeel daarvan gaat aan de slag bij Mapei. Manager Patrick Lefevere introduceerde begin deze maand in het Belgische Tielt zijn omvangrijke ploeg, waartoe maar liefst 39 renners behoren. Elf daarvan zijn neo, van wie Filippo Pozzato pas achttien jaar is. 'We willen de kampioenen van vandaag en morgen onder contract hebben', zei een trotse Lefevere in Tielt. 'Dit is de grootste en sterkste wielerploeg uit de geschiedenis.'

Dergelijke grootspraak werd vorig jaar nog gelogenstraft. In het klassement voor de wereldbeker (opgemaakt na tien klassiekers) moest Mapei voorrang verlenen aan de Raboploeg. Manager Jan Raas doet het dit jaar met slechts 24 fietsers, van wie er ook al vier ovenvers zijn. Coen Boerman, Marcel Duijn, Addy Engels en de Australiër Matthew Hayman komen voort uit de eigen amateurploeg.

Adri van Houwelingen en Theo de Rooy hebben nu al acht coureurs onder hun hoede, die eigen kweek zijn. Daarmee is het nut van het in 1996 geïntroduceerde wielerplan nu al bewezen. Kopman Michael Boogerd is niet bang dat zijn kansen gevaar lopen door onervarenheid. 'Dit is de beste lichting ooit.'

De 27-jarige Boogerd, die zijn contract onlangs verlengde, werd door de ploegleiding trouwens zelf betrokken bij de samenstelling. Meer nog dan in de vorige seizoenen zal hij de troefkaart zijn in zowel eendaagse wedstrijden als het rondewerk.

Zijn programma zal er nauwelijks anders uitzien, ondanks de ervaringen van vorig jaar waarin een mislukte Tour volgde op een geslaagd maar overvol voorjaar. Boogerd heeft de Ronde van Vlaanderen zelfs toegevoegd aan zijn lijstje voor april. 'Ik heb nu twee jaar achter elkaar heel goed gepresteerd in de Brabantse Pijl. Daarom denk ik dat de Ronde van Vlaanderen me ook zal liggen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden