Peiling: Faalt Van Basten?

Mark van Bommel weigert onder Van Basten voor Oranje te spelen, Van Nistelrooij ziet een rentree nog niet zitten. ‘Van Basten is tegenover zijn spelers onnodig hard en bruut.’..

Henk Kesler, directeur betaald voetbal: ‘Wij rennen als bestuur niet achter spelers aan die voor het Nederlands elftal bedanken, ook al zijn ze van het kaliber Van Bommel of Van Nistelrooij. Ik ga nu dus geen uitzondering maken.

‘De bondscoach kent de wetten van de topsport als geen ander. Hij heeft de ruimte om zijn eigen beleid te voeren. Als mij ooit wordt gevraagd om te bemiddelen, kan dat op termijn.

‘Maar in de voorbereiding op de belangrijke interland tegen Bulgarije willen we geen polemiek. Ik heb zondagavond nog uitvoerig overlegd met Van Basten voor het persbericht van de KNVB de deur uitging. Het ging ook over zijn wijze van communiceren.

‘Van Basten heeft ook zelf aangegeven dat het soms anders zou kunnen. Hij heeft zaterdag intensief contact gehad met Van Nistelrooij. Maar er hebben in het verleden wel vaker spelers bedankt voor Oranje, dat is nog geen reden om in paniek te raken.’

Ben Crum, voormalig bondscoach Nederlands korfbalteam en oud-docent bij de cursus coach betaald voetbal: ‘Ik vind de wijze waarop Van Basten met zijn spelers communiceert onnodig hard en bruut. Maar waar zijn de coaches van de bondscoach? Perschef Kees Jansma en manager Hans Jorritsma hebben een rijke ervaring, zij hadden Van Basten beter moeten begeleiden.

‘Als Van Basten twee topvoetballers passeert, kijken vijftien miljoen mensen over zijn schouder mee. Hij had zich moeten realiseren dat zijn beleid een publieke zaak is. En wie de effecten van zijn beslissingen niet kan overzien, is een slechte coach.’

Jan Reker, directeur Coaches Betaald Voetbal: ‘Het geschil van de bondscoaches met twee sterspelers is slecht voor het voetbal. Ik kan het conflict niet oplossen. Van Basten heeft zijn eigen verantwoordelijkheid als bondscoach, Van Bommel en Van Nistelrooij hebben beiden het recht om de uitnodiging voor het Nederlands elftal te laten voor wat die is. Hoe zeldzaam dat ook is.’

Ton Boot, coach basketbalclub Groningen: ‘Ik sta aan de kant van Van Basten, want hoe eerlijk wordt dit spel gespeeld? De uitspraken van Van Nistelrooij vond ik laf. Hij heeft voldoende kansen gekregen van Van Basten en op het WK niets gepresteerd.

‘Als Van Nistelrooij vindt dat hij in het Nederlands elftal hoort te spelen, moet ook hij met zijn billen bloot. Voor wie dan? Zeg dan: Kuijt eruit en ik er in.’

Henri van der Steen, voetbalverslaggever Brabants Dagblad en auteur van de binnenkort te verschijnen, niet-geautoriseerde, biografie van Ruud van Nistelrooij: ‘Van Nistelrooij zo zal blijken uit ons boek, is minder aardig dan vaak wordt gedacht. Wat dat betreft is de naam van zijn eerste voetbalclub – Nooitgedacht – op hem van toepassing.

‘Van Nistelrooij is ook niet zo populair bij zijn collega’s. Hij heeft, zoals vroeger Cruijff en Gullit dat hadden, zijn lijntjes naar de media. Ruud is huichelachtig en uitgekookt.

‘Wij hebben getracht te verklaren waar die woede-uitbarstingen tegenover Advocaat bij Oranje, Ferguson bij Manchester United en nu aan het adres van Van Basten vandaan komen. Wat is dat toch in zijn karakter?’

Boot: ‘Ik heb ook moeite met de houding van Van Bommel. Ik twijfel aan zijn motieven. Hij had eerder kunnen bedenken dat Van Basten hem kon oproepen. Ik weet bijna zeker dat Van Bommel en Van Nistelrooij contact hebben gehad, nadat Van Basten zijn selectie bekend maakte.

‘Daarom kan ik deze actie van Van Bommel niet serieus nemen. Bij hem geldt hetzelfde als voor Van Nistelrooij. Bij Barcelona had hij geen basisplaats. Zou Rijkaard het dan net zo slecht hebben gezien als Van Basten?’

Van der Steen: ‘Van Nistelrooij heeft wel gelijk als hij zegt dat hij van Van Basten nooit het vertrouwen heeft gekregen. Dat is al bij Van Bastens debuut begonnen, tegen Zweden, toen hij een nieuwe aanvoerder moest zoeken als vervanger van Frank de Boer.

‘Van Nistelrooij had toen enige hoop, maar hij werd niet eens als vice-captain aangewezen. Aanvoerder werd Edgar Davids, die een maand later al niet eens meer een telefoontje van de bondscoach kreeg.’

Boot: ‘Wat ik zwak vind is dat Van Basten zijn keuzes rechtvaardigde met het argument dat hij louter op basis van technische en tactische kwaliteiten selecteert. Ik niet, ik selecteer alleen op mentale kwaliteiten. Mijn basketballers kunnen allemaal een bal door dat netje gooien, het gaat er juist om of ze het team sterker maken.

‘Van Basten had duidelijker moeten zijn. Leg uit wat er tussen jou en Van Bommel en Van Nistelrooij is voorgevallen. Natuurlijk telt het ‘ik mag jou gehalte’ mee bij een coach. De ene speler heeft toch ook meer krediet opgebouwd dan de ander?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden