Pedalatori

V7TESSE - PSV werd geleid door scheidsrechter Henny de Graaf. Hij werd door alle aanwezigen op Nieuw Monnikenhuize uitgescholden. Spelers, verslaggevers, publiek, trainers....

Jaap Stam, de stoere stopper van PSV, schold het hardst. Jaap was tijdens de arbeid toevallig vol in beeld van de televisiecamera. De PSV-er liep op zijn karakteristieke manier achteruit: de grond schoffelend, de ellebogen scherp naar buiten stekend, de heupen vervaarlijk heen en weer draaiend als een bruine beer vlak voor de paringstijd die zijn vacht extra kleur wenst te geven opdat de vrouwtjes allemaal voor hem zijn. En scheldend. Verbeten scheldend. Vuur spugend. Jezus Jaap wat is er aan de hand?

De scheidsrechter heeft het gedaan.

Wat hij allemaal naar het hoofd van Henny slingerde, moet de officiële liplezer van de KNVB deze week gaan uitmaken, de microfoons reikten niet zover dat we er ook nog geluid bij kregen. Dit was topvoetbal. Als de gezichtsuitdrukking overeenstemde met de inhoud van de teksten die het spuit, heeft Jaap volgens mijn inschattingsvermogen ongeveer gesteld dat scheidsrechter De Graaf gevierendeeld ging worden, daarna in brand gestoken, maar niet te erg want we gaan hem levend begraven. Dan zal de fluit door een antieke stoomwals plat worden gereden en zijn gele en rode kaarten publiekelijk op de grote markt in stukken gescheurd door een roedel wolven.

Een en ander moet zo gespierd en overdreven worden opgeschreven: Jaap Stam zag er namelijk zo uit. Niet tot bedaren te brengen. Gelukkig wordt er al weer een paar seizoenen zonder speer gespeeld, anders had Jaap 'm recht in de scheidsrechtersborst gegooid.

Uit mijn autoradio kwam wel geluid. Jack hield ook niet van Henny de Graaf en zijn administrateur, de vierde official, die aan de kant de boekhouding deed.

'Deze man noteert elke wind in een schrift.'

'De Graaf is met een pamper aan naar Arnhem gekomen.'

'Ja hoor, diarree.'

'Ze vroegen me net hoe vaak De Graaf al in de eredivisie gefloten had. Ik zeg: twee keer. Vandaag dus. De eerste en de laatste keer.'

'Deze man hoort ab-so-luut niet th. . .'

'De schuldige is de aanwijzingscommissie van de KNVB. Hoe is het mogelijk dat je zo'n beginneling een topwedstrijd als deze geeft'

Jaap Stam had Henny de Graaf inmiddels in zijn muil. Faber duwde de prooi naar binnen en Numan zaagde Henny doormidden om Jaap het verteren wat makkelijker te maken.

Ik vond het wel begrijpelijk dat de Spaanse topscheidsrechters dit weekeinde in staking zijn gegaan. Correspondent Cees Zoon in de Volkskrant van vrijdag: 'Zij hebben hun buik vol van de golf van beledigingen die elke speeldag over hun wordt uitgestort.' Woordvoerder López Nieto: 'De houding van slikken, slikken en nog eens slikken heeft ons niets opgeleverd. Wij zijn de beledigingen die van alle kanten komen zat. Wij scheidsrechters zijn ook mensen, en wij hebben ons hart en onze waardigheid.'

Spaanse voorzitters spreken o.a. van 'roof met voorbedachten rade'. Overal wordt er 'gestolen'. Door de scheidsrechters. Cocu had het donderdag in Kiev ook wel gezien dat de Italiaanse scheidsrechter 'rare dingen' deed. Phillip zei het rustig. Hij zal nooit door vier man moeten worden vastgehouden omdat hij de scheidsrechter wil kelen, zoals onlangs vier man van Groningen moesten doen om hun medespeler Leonardo van moord op de scheidsrechter te weerhouden toen die hem van het veld had gestuurd. Schitterend gevecht was dat (het hielp ook nog, want Leonardo werd later door de KNVB vrijgesproken van overtreding én slecht gedrag - de KNVB kan niet schelden, maar zet de scheidsrechters graag in hun hemd).

Ze mogen niets terugzeggen. Alleen van Roelof Luinge wordt beweerd dat hij graag een speler verrotscheldt. Roelof ontkent dat. Jammer. Ik had graag geweten wat een scheidsrechter zoal bedenkt. We zullen het niet weten. De liplezer heeft ons gemeld dat Stam op duizend manieren godverdomme scheids zei, maar dat is geen nieuws. Dat kwam deze week uit Italië.

Feyenoord won van Juventus, we waren in de wolken, maar toen kwam het commentaar van de Italiaanse pers. Feyenoord is een goedwillende ploeg van pedalatori.

Het scheldwoord wil niet meer uit mijn gedachten. Ik zie steeds die gruwelijke film, Pedalatori. Een volk van doortrappers en zwoerdsnijders kwam in opstand tegen de elite. De armoedzaaiers leken even aan de winnende hand en toen kwam de wraak van de machtigen. Hun leider ging op een berg staan en riep 'pedalatori'. Duizenden dappere strijders krompen ineen en lagen dood op de grond. En nogmaals kwam het verschrikkelijkste aller scheldwoorden van de heuvel: 'pedalatori' - weer tienduizend doden. En zo ging het door, tot de laatste der pedalatori het loodje had gelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden