Pechvogel Riis ingehaald door Indurains geest

De geschiedenis speelde een raar spelletje zaterdagmiddag in Disneyland. Bjarne Riis, voor wie de Tour de France van 1997 buitengewoon wreed is geweest, werd na nog geen twintig kilometer tijdrijden door de geest van Miguel Indurain ingehaald....

Van onze verslaggever

DISNEYLAND

De Deense Tourwinnaar van vorig jaar is drie weken lang door pech achtervolgd. De proloog mocht hij niet rijden op zijn nieuwste rijwiel. In de eerste etappe verspeelde hij een minuut door een valpartij. In de eerste tijdrit kreeg hij een lekke band. In het oosten van Frankrijk verspeelde hij minuten door maagpijn. En zaterdag ging er echt van alles mis.

Het begon al met een malle valpartij nog voor het vertrek. Hij bleef met zijn been hangen achter de bidonhouder die op de tijdritfiets half onder het zadel is gemonteerd. Eenmaal op weg moest hij na twintig kilometer alweer van de fiets wegens een lekke band. Het vervolg was van nog kortere duur. De ketting liep niet goed rond en wéér moest Riis afstappen. Toen moet er iets in in hem gebroken zijn. Bjarne Riis gooide de peperdure Atlanta woedend in de berm.

Bij al die ellende verspeelde Riis zoveel tijd dat hij werd ingehaald door de zes minuten na hem gestarte Abraham Olano. Riis besloot de tijdrit met ruim negen minuten achterstand op de winnaar en dat was Olano. Met de aerodynamische helm van Miguel Indurain op zijn hoofd werkte hij de 63 kilometer af in één uur en bijna zestien minuten.

De ritwinst was voor de opvolger van Indurain bij Banesto enige genoegdoening voor een mislukte Tour. 'Als ik bedenk hoe ik me voelde bij de start in Rouen, dan kan ik alleen maar tevreden zijn.' Met zijn vierde plaats kan Abraham Olano zich bovendien de beste Spaanse deelnemer noemen.

Door zijn val in de laatste rit van de Dauphiné Libéré ging Olano's voorbereiding op de Tour de mist in. Zowel in de Pyreneeën als in de Alpen was hij voortdurend in de achtervolging en mocht hij van geluk spreken dat zijn ploeggenoten het verlies beperkt hielden.

Ook de tijdrit in Saint-Etienne was met een vierde plaats ondermaats. Jan Ullrich was toen ruim drie minuten sneller en nu 45 seconden langzamer. Het fietsen is de Tourwinnaar de laatste week steeds moeilijker gevallen. Niet alleen de inspanningen maar ook de massale aandacht begonnen hun tol te eisen. 'Ik heb zaterdag ook niet echt gereden om te winnen. Het ging me alleen om het behoud van de gele trui.'

De grootste verrassing in de tijdrit was de derde plaats van Philippe Gaumont, in het algemeen klassement rode-lantaarndrager. De winnaar van Gent - Wevelgem was 's morgens zonder een goede warming-up als eerste aan het karwei begonnen. Maar Gaumont, die een reputatie heeft als behoorlijk tijdrijder, kwam er steeds beter in, had minder last van de wind en was uiteindelijk slechts één minuut en twaalf seconden langzamer dan Olano.

Erik Dekker deed er twee minuten en 39 seconden langer dan de winnaar over, goed voor de vijfde plaats. Dekker ontpopte zich de laatste week tot de opvallendste Nederlander. Woensdag en vrijdag eindigde hij niet ver achter de ritwinnaar. 'Daarom had ik ook niet zulke hoge verwachtingen van de tijdrit. Ik was nog behoorlijk vermoeid, maar het ging eigenlijk steeds beter.'

Samen met Michael Boogerd, die een zwakke tijdrit reed, is Dekker de enige renner uit de ploeg van Theo de Rooy, die naar tevredenheid heeft gepresteerd. De dertiende plaats van kopman Luttenberger is beneden de verwachting en dat is de 62ste plaaats van Jonker helemaal.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden