Pechstein naar burgerrechter in dopingzaak

Een rechter in München heeft vanochtend mogelijk een bom gelegd onder de sportwereld. Hij besloot vandaag de rechtszaak van de Duitse schaatsster Claudia Pechstein in behandeling te nemen, waarmee hij de autoriteit van het Internationaal Sporttribunaal CAS ondermijnt. De zaak kan grote gevolgen hebben voor het sportrecht.

Lennart Bloemhof
Claudia Pechstein Beeld epa
Claudia PechsteinBeeld epa

Pechstein eist in haar zaak vier miljoen euro van internationale schaatsbond ISU, omdat ze het niet eens is met de schorsing van twee jaar die ze kreeg in 2009 vanwege dopinggebruik. De 42-jarige Duitse werd in dat jaar geschorst op basis van haar bloedpaspoort, terwijl ze nooit positief was getest op doping. Toch oordeelden de arbiters van het CAS dat de schaatsunie ISU voldoende reden had de Duitse schaatsster voor twee jaar te schorsen. De ISU was de eerste bond die een sporter schorste op grond van een bloedpaspoort.

De winnares van negen olympische medailles kondigde meteen na haar schorsing aan de strijd met de ISU aan te gaan. In 2011 benoemde ze zichzelf tot 'de meest op doping gecontroleerde sportvrouw ter wereld', ze schreef ze een boek - Von Gold und Blut - en gaf een miljoen aan advocaatkosten uit.

null Beeld epa
Beeld epa

Alle rechters uit de sportwereld

Hoewel het Pechstein gaat om een schadevergoeding en volledige rehabilitatie, zijn de gevolgen van de civiele zaak voor de gehele sportwereld misschien nog wel vele malen groter. De rechter in München zei vandaag ontevreden te zijn over het CAS. Alle rechters komen uit de sportwereld en daar kan de rechtbank in München zich niet in vinden. Ook zet de rechtbank vraagtekens bij het gebruik van een bloedpaspoort als argument een sporter te schorsen voor dopinggebruik.

Een uitspraak in het voordeel van Pechstein kan het juridische systeem dat geldt in de sportwereld op de kop zetten. Wielrenners worden bijvoorbeeld regelmatig geschorst op basis van hun bloedpaspoort, maar zouden op deze manier hun zaak kunnen aankaarten bij civiele rechters. De ISU heeft vier weken de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter in München.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden