Pech van AZ treft Vitesse twee keer

David Mendes da Silva omspeelde Vitesse-doelman Piet Velthuizen in de slotminuten en schoot de bal op de paal. Aan de andere kant van het veld werd vervolgens spits Ricky van Wolfswinkel getorpedeerd door AZ-keeper Romero....

De Belgische scheidsrechter Paul Allaerts wuifde het logische appèl van Vitesse om een strafschop weg. Toen El Hamdaoui daarop voorbijging aan de van pijn op de grond creperende Vitesse-spits Van Wolfswinkel en het spel vervolgde, ontstond er ook nog een opstootje aan de zijlijn.

Die heftige slotfase, waarin voor beide doelen nog van alles gebeurde, was illustratief voor het voortdurend boeiende voetbalgevecht dat geen winnaar kreeg: 1-1. ‘Wij hebben als klein ploegje geen angst getoond voor deze grote tegenstander, daar ben ik het meest trots op’, zei trainer Hans Westerhof van Vitesse.

Luchtig ging hij voorbij aan de rekensom van collega Van Gaal, die meende dat ‘AZ zoveel meer doelrijpe kansen had gehad dan Vitesse, dat het verdiend had te winnen’. ‘Ik denk dat ik minder turf dan Louis, ik ga meer af op het spelbeeld en stel vast dat wij als de meest aanvallende ploeg dit gelijkspel hebben verdiend. Geen winnaar? Het publiek was dé grote winnaar.’

En natuurlijk, AZ had de beste kansen. De ploeg trof ook via Mendes da Silva en, voor rust, El Hamdaoui tweemaal de paal. De Alkmaarse topscorer stuitte na de hervatting na een serie verbluffende acties op doelman Velthuizen en verder mocht AZ zich beklagen over de scheidsrechter, die vlak voor rust een penaltyrijpe overtreding van Sansoni op De Zeeuw onbestraft liet.

Alleen Ari scoorde, in de 18de minuut, toen hij zich met een magnifieke actie losmaakte van zijn tegenstander en de bal hard en zuiver in het dak van het doel joeg: 0-1. Maar de drift die de Arnhemmers daarvoor hadden getoond, verdween ook na die domper niet.

Vier dagen nadat de ploeg zwaar gezichtsverlies had geleden bij het bekerechec tegen de amateurs van Lienden toonde het leeuwenmoed tegen het AZ-in-vorm.

Revanchegevoelens speelden geen rol, zei Westerhof. ‘Voor zo’n afgang kun je je niet revancheren. Die nederlaag staat voor altijd op je conto. Ik heb vrijdag gezegd, laten we het er niet meer over hebben en met elkaar afspreken hoe we AZ gaan bestrijden.’

Vitesse heeft geen goede seizoenstart gemaakt en kom bij Westerhof niet aan met de vraag of de lage klassering op de ranglijst overeenkomt met de werkelijke klasse van zijn ploeg. ‘Je staat altijd waar je hoort te staan.’

De bijna 60-jarige trainer loopt niet weg voor zijn verantwoordelijkheid en komt niet gauw tot een uitvlucht. ‘We hebben te lang op een goed resultaat moeten wachten omdat veel spelers niet fit waren en we bovendien maar geen collectief konden zijn. Teveel spelers wezen steeds naar anderen.’

Wat dat betreft vindt Westerhof dat zijn ploeg juist de afgelopen weken een grote sprong heeft gemaakt. ‘We moeten elkaar sterk maken, heb ik tegen mijn ploeg gezegd voor het treffen met AZ. Want als je de Alkmaarders ruimte geeft loop je achter de feiten en de doelpunten aan,’ aldus Westerhof.

Vanuit het besef dat hij met een extra middenvelder (Paul Verhaegh) de druk op de AZ vergrootte, nam Vitesse verdedigend een extra risico. Want ook in de Gelredome bewees AZ hoe gemakkelijk en snel het vanuit zijn nieuwe realisme het spel van de verdediging naar de aanval verplaatst.

De soepele voetbalmachine kreeg kansen, maar moest ook zijn scherpe, gemotiveerde en energieke tegenstander de ruimte toestaan om gevaarlijk te worden. Met twee knappe reddingen hield Romero Van Wolfswinkel en Molhoek van scoren af.

De pech van AZ bij de beslissing van scheidsrechter Allaerts om De Zeeuw geen strafschop toe te kennen, trof Vitesse in dubbel opzicht. Voor rust had hij bij een overtreding van Moreno op Verhaegh de bal op de penaltystip kunnen leggen.

Het zwaarst nog werd Vitesse gestraft door de Belg toen hij ten onrechte een zuivere treffer van Kolk, die vijf minuten na rust ook de gelijkmaker had gemaakt, wegens buitenspel afkeurde.

Westerhof: ‘Als trainer heb je de slechtste plaats in het stadion, ik kon het dus niet zien. Maar weet je wat het is: soms zit het mee, en soms zit het tegen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden